Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Контроль за вирубками — з неба

«Аерофотозйомка — це дуже добре. Питання в тому, до кого потраплять ці матеріали», — експерт
26 липня, 12:05
ФОТО CROPCAM.UCOZ.RU

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив робити аерофотозйомку українських лісів. Про це він днями повідомив на своїй сторінці у Twitter. «Ми скоро побачимо повну картину того, хто саме і скільки вирубає лісів», — зазначив голова уряду.

Спеціаліст з лісових питань Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні Роман ВОЛОСЯНЧУК акцентує, що аерофотозйомка — хороший спосіб здешевити моніторинг стану лісів. Завдяки її даним можна навіть отримати стереозображення кожного дерева. «Аерофотозйомка — це дуже добре. Питання у тому, до кого потраплять ці матеріали, чи матиме до них доступ громадськість, — продовжує Роман Волосянчук. — Якщо інформація потрапить до тих самих лісників, вони присвоять їй гриф «Для службового користування» і нікому не даватимуть». Зараз лісники обліковують стан лісів, але засекречують ці дані, видають їх тільки з власного бажання.

Важливе питання — хто декодуватиме матеріали аерофотозйомки. «Якщо це робитиме «Укрдержліспроект», що належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, можуть спостерігатися зміщення даних. Адже там занижують діаметри і середні висоти деревостану, тому створюється необлікований додатковий запас — гадаю, у нас деревини на 20-30% більше, ніж за документами, — вважає Роман Волосянчук. — А якщо для обробки даних обирати незалежну організацію, тільки по Карпатах треба саджати за цю роботу з 20 професійно навчених людей». На думку експерта, оптимальне рішення — підпорядкувати «Укрдержліспроект», що візьме цю роботу на себе, Кабінету міністрів, конкретно Міністерству фінансів або Держскарбниці, як це зробили в Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати