Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримчаки, караїми, кримські татари...

9 серпня в Україні вдруге на офіційному рівні відзначають Міжнародний день корінних народів світу
08 серпня, 20:09
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Ця дата з’явилась у 1995 році за рішенням ООН. Зазвичай корінними називають народи, представники яких є нащадками тих, хто споконвіку населяв території певної країни, до приходу туди переселенців чи колонізаторів. Серед корінних народів на території України — кримчаки, караїми та кримські татари. Через агресію Росії більшість їхніх представників нині опинились на окупованих територіях. 

До Міжнародного дня корінних народів світу Міністерство інформаційної політики презентувало загальнонаціональну комунікаційну кампанію під гаслом «Три народи — один корінь». У її рамках по країні з’являться тематичні борди та сітілайти, а на телеканалах і в інтернеті поширюватимуть спеціальний відеоролик. Крім цього, в Американському домі у Києві відбудеться Qirim aksami, Кримський вечір, де представлять виставку про кримських татар. 

«Бренд кримських татар сьогодні відомий у світі, але мало людей знають, хто це. Завдання виставки — розповісти про походження цього народу та його історію», — розповіла перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова на презентації кампанії в агентстві Укрінформ.

Показово, що, по суті, вперше Україна на політичному рівні визнала наявність корінних народів на своїй території у березні 2014 року, коли приєдналась до Декларації ООН про права корінних народів. Тоді Верховна Рада офіційно визнала кримських татар корінним народом. Керівник програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко додає: «Сьогодні в Україні розроблений законопроект про права корінних народів, він — на стадії реєстрації у парламенті. Важливо, щоб депутати підтримали його, адже увага до подібних рішень і в Криму, і поза ним велика». 

На ухвалення згаданого законопроекту вже у вересні, на наступній сесії Верховної Ради, дуже сподівається народний депутат і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він впевнений, що це зміцнить внутрішній лад у країні і дозволить запустити ефективніші механізми з відновлення українського суверенітету на півострові.

«У 2007 році ООН прийняла Декларацію про права корінних народів. Через неповний рік, у серпні 2008-го, почалась агресія Росії проти Грузії. Члени Меджлісу у вересні 2008 року збираються на засідання та обговорюють питання кримськотатарського народу, якщо щось подібне відбудеться в Україні. Не Українська держава розглядає це питання, а кримські татари, які відчули загрозу своєму існуванню на власній землі. Це приклад того, що саме корінні народи намагаються об’єднуватись і уникати таких загроз», — наголошує Рефат Чубаров. 

Слова про любов і співчуття до корінних народів Криму необхідно доповнювати законами та іншими кроками, які впливатимуть на права і можливості цих груп практично. Еміне Джапарова підсумовує: «Сьогодні Україна виборює свій шлях, максимально дистанціюючись від російської дійсності. Виборюється незалежність України та її політична ідентичність. І мені видається важливим знати, що не тільки Україна потребує підтримки міжнародної спільноти. Кримські татари зараз потребують захисту України та українців. І якщо Україна впорається з цим, матиме право на таку саму підтримку світу».  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати