Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми погано знаємо, як влаштоване наше суспільство»

Юрій КОСТЮЧЕНКО дав «літньошколярам» майстер-клас, присвячений кризовій антропології
19 липня, 18:41
Фото Миколи ТИМЧЕНКА

Наприкінці тижня до «літньошколярів» завітав фахівець у галузі геоінформатики та статистики, експерт із питань безпеки та ризиків, старший афілійований науковець The Canadian Network for Research on Terrorism, Security and Society Юрій Костюченко. Зустріч була надзвичайно глибока та змістовна.

Пан Юрій займається дослідженнями кризових ситуацій у сучасному суспільстві. Під час своєї лекції він зазначив, що в ході досліджень з колегами дійшли висновку, що результати прогнозувань не завжди відповідають дійсності.

Обговорювали різне: тероризм, стан сучасного суспільства та його трансформації, роботизацію. Також учений окреслив «літньошколярам» своє бачення цифрової епохи як вектору розвитку соціуму.

«Ми погано знаємо, як влаштоване наше суспільство. Принаймні не достатньо добре, щоб формувати висновки», – підсумував пан Костюченко. На думку науковця, великою помилкою є те, що соціологічні дослідження вивчають лише настрої, а не cтан суспільства. «Концепція сталого розвитку – те, до чого має прагнути світ», – переконаний дослідник.

ВРАЖЕННЯ:

Аліса ПОЛІЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

– Зустріч із Юрієм Костюченком – той випадок, коли очікуєш розмови про теоретику та нудні концепції, а отримуєш глибоку, фахову й водночас зрозумілу промову про сучасні тенденції розвитку інформаційного суспільства, глобальний кризовий менеджмент та існування в епоху роботизації. На мою думку, країні дуже не вистачає таких професіоналів, які, вивчаючи, соціум за допомогою прикладної математики, можуть з легкістю донести свої думки та ідеї звичайним слухачам, як ми сьогодні.

«Концепція «золотого мільярду» не працює», – сказав пан Костюченко, тож і нам потрібно замислюватися над вирішенням проблем глобального контексту.

Олександр ШАРІПОВ, Запорізький національний університет:

– Це була дуже «наукова» зустріч. Я зрозумів тільки певні причини та способи ризиків, які стоять перед світом. Дуже цікаво було послухати думки пана Юрія про причини виникнення тероризму.

«Соціальні зміни – це завжди істеризація спільноти», – фраза, яка змусила мене замислитися. Адже зараз вибори, і це дуже актуально.

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

– Зрозуміло про складне – влучний опис зустрічі з паном Юрієм. Найважливішою тезою для мене стало пояснення того, чому люди приєднуються до радикальних рухів, зокрема тероризму – через кризу ідентичності. Як не парадоксально, це найчастіша причина поповнення людських резервів у терористичних угрупувань.

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

– Зустріч із Юрієм Костюченком була конструктивною. Мабуть, ні з яких джерел я не зміг би ознайомитися з тими фактами, які для нас відкрив гість про Аль Каїду і Талібан. Важко усвідомлювати, що на наших теренах може орудувати така жорстокість. У той же час було легко слухати нашого гостя, адже всі порушені складні теми нам пояснили доступно, але й не на дитячому рівні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати