Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Провчити і створити прецедент»

Розорювачів «Тарутинського степу» зобов’язали сплатити державі один мільйон гривень
20 лютого, 17:25

Таке рішення нещодавно виніс Вищий господарський суд у справі щодо розорювання місцевого ландшафтного заказника «Тарутинський степ».

Нагадаємо, в жовтні 2016 року кілька фермерських господарств розорали 1300 гектарів унікального для Європи степу, що на Одещині. Через кілька місяців юристи Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» подали позов до Господарського суду Одеської області про розірвання договору щодо вирощування сільськогосподарських культур, укладеного між приватним підприємством «Шанс-2016» та Білгород-Дністровською квартирно-експлуатаційною частиною району (структурна одиниця Міністерства оборони України). Саме на підставі цього договору підприємці почали оранку в степу. Також у позові йшлося про необхідність рекультивації розораної ділянки та відшкодування державі завданих збитків.

Господарський суд Одеської області підтримав усі вимоги екологів. Відповідачі, звісно, оскаржували це рішення в Апеляційному суді. Отримавши негативну ухвалу, звернулися до Вищого господарського суду з касаційною скаргою. Та закон на боці степу. Як зауважують у МБО «Екологія-Право-Людина», тепер Білгород-Дністровська квартирно-експлуатаційна частина має відшкодувати Тарутинській районній держадміністрації заподіяні довкіллю збитки. А це один мільйон гривень.

«Наступний крок: Тарутинська райдержадміністрація повинна звернутися до суду з вимогою про відшкодування збитків, — пояснює Софія ШУТЯК, юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина». — Та у цій справі важливо не так стягнення мільйона, як те, що це дає можливість провчити винуватців і створити прецедент. Адже, крім «Шанс-2016» були й інші фермерські господарства, причетні до розорювання степу. Тепер ми можемо порушувати справи проти них теж. Суд оцінював не лише статус цієї ділянки, а й те, що Міноборони не мало права нею розпоряджатися. Важливо, що 20 лютого має відбутися розгляд справи, де Міноборони оскаржує рішення Тарутинської РДА про створення заказника. Тож рішення Вищого господарського суду створює бойовий дух для всіх учасників цього процесу, зокрема відповідачів».

Наразі розорані ділянки степу залишені на самовідновлення. На думку експертів, це не найгірший варіант. Навесні екологи планують відзняти фільм про «Тарутинський степ».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати