Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За озеленення і проти ГЕС на Дністрі

виступили юннати під час круглого столу в Тернополі
24 лютого, 11:46
ФОТО MOLBUK.UA

В обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді відбувся круглий стіл «Екологічні проблеми Тернопілля очима дітей». У заході взяли участь гуртківці, педагоги позашкільного закладу, студенти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, фахівці Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, а також — відділу благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Як зазначали учасники круглого столу, важливим питанням є озеленення Тернополя. На жаль, внаслідок ущільнення забудови обласного центру, площі насаджень зменшуються. Головний спеціаліст ландшафтного озеленення відділу благоустрою та екології міськради Світлана Молодецька розповіла: «Є Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з яким дуже скоротили повноваження місцевих рад щодо регулювання кількості зелених насаджень, що можуть видалятися при будівництві. За наявності декларації на виконання будівельних робіт, дозволу на вилучення зелених насаджень не потрібно. Єдине, що ми можемо, то це коли до нас звертаються організації стосовно проведення будівництва, спеціальна комісія обстежує зелені насадження в межах будівельного майданчика й нараховує відновну вартість. Зобов’язуємо забудовника сплатити цю суму. Також зобов’язує це робити й Закон «Про благоустрій населених пунктів».  

Ще однією нагальною проблемою в області є зневоднення річок і ставків, зникнення води у колодязях, — наголошували учасники круглого столу. Як розповів директор Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Іван Герц, фахівці закладу розробляють програму «Малим річкам — чисту воду». Він також висловив сподівання, що в її реалізації допоможуть новостворені об’єднані громади.

Майбутні екологи представили свої дослідження щодо питань, порушених за круглим столом. Після того учасники заходу ухвалили звернення до влади та громадськості Тернопільщини. Серед його семи пунктів пропозиції: дотримуватися затвердженої  2013 року Концепції комплексного озеленення Тернополя і підтримувати рішення громадських екологічних організацій краю щодо заборони в Національному природному парку «Дністровський каньйон» спорудження каскаду гідроелектростанцій.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати