Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звернення Ради до Варфоломія. Iсторичний крок

«Тепер Вселенський Патріарх отримав більшу можливість розпочати на Всеправославному Соборі процедуру надання православній церкві в Україні автокефалії», — Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ
16 червня, 19:16
ФОТО REUTERS

«Ура! 245 голосів — за! Сьогодні, в перший день Всеправославного Собору, Верховна Рада звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням дарувати автокефалію Українській православній церкві», — це реакція народного депутата Сергія Висоцького у «Фейсбуці» на прийняття в четвер відповідної постанови.

Це дуже важливе рішення Верховної Ради — історичний крок, який збільшує шанси на отримання Української помісної церкви. Тиждень тому в «Дні» якраз вийшов матеріал на цю тему із заголовком на першій шпальті — «Патріарх Варфоломій: шанс залишитися в історії» (№ 101-102 за 10 червня 2016 р.).

Попри величезний супротив Російської православної церкви, яка робить все, аби єдиної і самостійної церкви в Україні не було, а також підриває право Константинопольського патріархату бути лідером православного світу, українське православ’я і Патріарх Варфоломій мають свої завдання. Але для цього потрібні великі зусилля: українському православ’ю — для того, щоб об’єднатися і посилити позиції української церкви, Константинопольському патріархату — відновити історичну справедливість і продемонструвати реальну силу у відносинах з РПЦ.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Звичайно, у стосунках між українськими православними церквами — єдності немає, однак рішення парламенту звернутися до Вселенського Патріарха — дуже сильний і правильний крок. Проте далі —  потрібна паралельна велика духовна, культурна і освітня робота. Отже, Верховна Рада звертається до Вселенського Патріарха з проханням:

•  визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був прийнятий з порушенням священних канонів Православної церкви (цим актом Москва вивела Київський патріархат з-під юрисдикції Константинополя. — Авт.);

•  взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я;

•  заради блага Православної церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині Помісних Православних церков».

Зі свого боку, Варфоломій також проявив рішучість. Хоч від участі у Всеправославному Соборі (16—27 червня) відмовилися Антиохійська, Болгарська, Грузинська, а головне — Російська (найбільша) церкви, Вселенський патріарх заявив напередодні, що історична зустріч лідерів церкви — перший за більш ніж тисячоліття Всеправославний Собор на Криті — все одно відбудеться. До речі, в останній момент передумали серби, які спочатку відмовилися брати участь в Соборі, але в останній момент вирішили, що Сербська православна церква таки буде представлена на Криті.

Учасники Собору, який готувався понад півстоліття, повинні обговорити на Криті шість тем: відносин Православної Церкви з іншим християнським світом, про піст, шлюб, церковну місію у сучасному світі, опіка над православними у діаспорі, способи проголошення автономії Православних Церков. Окремо передбачалося ще прийняти послання Собору.

    Значення звернення українського парламенту до Вселенського Патріарху і чи наважиться Варфоломій підняти «українське питання» на Всеправославному Соборі, коментує релігієзнавець, народний депутат і співавтор згаданої постанови парламенту Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ: 

— Йдеться про те, що вперше Верховна Рада України робить звернення до Вселенського Патріарха першого престолу у православному світі з проханням надати повну самостійність православній церкві в Україні. Це звернення знайшло велику підтримку в парламенті, проти одноголосно виступив тільки «Опозиційний блок». Я думаю, що це звернення абсолютно на часі, адже про що б зараз не говорили, то так чи інакше все сходиться на Україні і в спробах зриву Всеправославного Собору, де «українське питання» відіграє дуже важливу роль.

Мої очікування полягають в тому, що Вселенський Патріарх отримає можливість розпочати процедуру надання православній церкві в Україні автокефалії. Очевидно, що це буде складна, можливо тривала процедура, але її потрібно починати, і починати в конструктивному ключі. Я сподіваюся, що Патріарх Варфоломій все-таки піде на цей крок, хоча він перебуватиме під колосальним тиском. Очевидно, що робитиметься все, щоб зірвати такі намагання. Навіть зараз, коли ми готували це звернення, воно отримало великий спротив в певних колах, зокрема, дуже нервово та різко відреагували в Московському патріархаті. Тобто Московська патріархія і далі йде по битому шляху... виходить керівництво Російської Федерації повинно і має втручатися в релігійні справи, а українській владі, парламенту в цьому праві відмовляють.

Якщо вести мову про автокефалію, то йдеться про православну церкву в Україні, тобто не тільки про УПЦ КП, хоча у зверненні Верховної Ради відзначається старання і зусилля Київського патріархату для унезалежнення православної церкви в Україні. Ми знаємо також, що в УПЦ, яка знаходиться в єдності з Московським патріархатом, є дуже широкі кола, які виступають за незалежність цієї церкви, і яким дуже важко пояснити як можна сьогодні відспівувати полеглого воїна в бою з російським агресором, а наступного дня підносити ім’я Московського патріархату за літургію. Механізми і формати визнання автокефалії православної церкви в Україні можуть бути різні, але залишимо поки їх на розсуд Вселенського Патріарха. Головне, щоб цей процес розпочався, і всі зацікавлені сторони взяли в ньому участь.

Звичайно, ми не плескаємо в долоні від того, що РПЦ не буре участь в Всеправославному Соборі, хоча відсутність чотирьох церков — це проблема для повноти православ’я, тому що за півстоліття чи навіть більше з канону великого собору зникли дуже важливі теми, які потребували соборного обговорення. По суті, залишалося тільки продемонструвати єдність православ’я, але на це деякі православні церкви не спромоглися.    

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати