Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Адаптивний карантин

Уряд послабив обмежуючі заходи у відповідь на хвилю протестів дрібного бізнесу
04 травня, 19:09

За останні 24 години у світі підтверджено 80 890 нових випадки зараження. Швидкість поширення вірусу знижується кілька днів поспіль. Водночас, близько 4,5 мільярда людей (а це більш ніж половина всього населення Землі) перебувають на карантині. І в багатьох країнах мітингують проти суворих обмежень.

У більшості країн протестувальники вимагають фінансової допомоги від держави, послаблення карантину і можливості працювати. Крім того, активісти стверджують: суворі обмеження суперечать конституції та порушують права людини.

Українці теж долучились до протестів. 2 травня під Офісом президента України в Києві відбулася акція протесту рестораторів, які закликали владу пом’якшити умови карантину, запровадженого через коронавірус, і дозволити роботу літніх терас кав’ярень. Учасники мітингу перетворили Банкову на літній майданчик закладу харчування, водночас дотримуючись карантинних вимог: столи стояли на відстані 1,5 м один від одного, усі відвідувачі були в масках і забезпечені санітайзерами. Один із плакатів свідчив, що протестувальники вимагають скасувати «велюровий карантин», натякаючи на ресторан «Велюр» нардепа від «Слуги народу» Миколи Тищенка, який продовжував працювати, незважаючи на заборону.

Організатор акції Дмитро Федотенков заявив, що гроші, зібрані на акції за обслуговування в імпровізованих ресторанах,  передадуть українським медикам.

«Сьогодні ми, київські ресторатори, вимагали від влади переглянути велюровий карантин. За підсумком ми продемонстрували, що робота літніх терас ресторанів в умовах короновірусу це не страшно і абсолютно реально»,         — написав він на своїй сторінці у Facebook, наголосивши, що відкриття літніх терас ресторанів дасть роботу 200 тисячам людей на тиждень.

Загалом, карантин «ліквідував» 40% з 30 тисяч українських ресторанів і кафе, повідомляє голова комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«12 тис. з цих 30 тис. закладів були ліквідовані», — сказав він. Не в сенсі закриті на карантин, а в сенсі ліквідовані як підприємство.

Він додав: «Можливо, деякі з цих 12 тис. ліквідованих бізнесів повернуться в бізнес, але ми не знаємо скільки».

За словами Потураєва, доходи медіа впали на 35% з моменту початку карантину в середині березня. Він також повідомив: «Ми повинні розуміти, що серйозні потрясіння на цьому ринку торкнуться не тільки незалежних засобів масової інформації, які перебувають у дуже складній ситуації, але і великих медіагруп».

Карантин обійшовся власникам торгових центрів у $50 млн від втрат з орендної плати та доходів від реклами, повідомили консультанти з нерухомості NAI Ukraine. Часто орендна плата прив’язана до обсягів продажів. З середини березня всі магазини ТЦ закриті, крім супермаркетів. Опитування українців, проведене NAI, показує, що відновлення буде повільним, покупці не охоче розлучатимуться з грошима і збираються відмовлятися від покупок, а також бояться заразитися вірусом Covid-19.

У торгових центрах зростатимуть вільні площі, розповідає  керівник роздрібної торгівлі Cushman & Wakefield Ukraine Катерина Весна. «Торгові центри зараз прогнозують збільшення вільних орендних місць», — сказала вона. «Чим менш популярним є об’єкт, тим вища частка вільних площ до кінця карантину».

У відповідь на протести — в понеділок 4 травня — Кабінет міністрів продовжив дію обмежувальних закладів до 22 травня, проте запровадив низку послаблень після 11 травня. Зокрема, планується відкрити парки, сквери та зони відпочинку.

За словами прем’єр-міністра Дениса  Шмигаля останні соцопитування показують, що більшість українців підтримують введення обмежень. Разом з тим уряд розуміє необхідність роботи бізнесу.

«Але нині головне не розслаблятися. З 11 травня ми починаємо перші послаблення, як і обіцяли», — сказав Шмигаль.

Пом’якшення, які планується зробити з 11 травня: відкриття парків, скверів, салонів краси, перукарень, але згідно з застереженнями, які розробили у МОЗ. Маски, дезінфекція та дистанція залишаються. Громадський транспорт теж поки тільки за спецперепустками.

Тим часом міські голови частини українських міст вирішили проблеми карантину вирішувати в свій спосіб, і ще до рішення уряду рішенням міськвиконком послабили обмежуючі заходи для місцевих підприємців — детальніше читайте на сторінці «Подробиці».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати