Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Агентство «трьох»

Активісти: Уряд провалив створення агентства із запобігання корупції
15 грудня, 10:03
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

Реанімаційний пакет реформ та антикорупційні організації звернулися з відкритим листом до Прем’єр-міністра України та міжнародних інституцій із закликом переоголосити конкурс на керівний склад Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції, яке перевірятиме майнові декларації чиновників та фінансування політичних партій.

Активісти звинувачують Уряд в свідомому провалі запуску Агентства.

Зокрема, у своєму звернення вони стверджують, що за допомогою маніпуляцій Конкурсна комісія, де більшість мали представники влади, протягнула на керівні посади близьких до Прем’єра чиновників, викинувши з конкурсу представників громадськості. Голосування, як мінімум, за двох з трьох членів НАЗК відбулося у нелегітимний і сумнівний спосіб,  — йдеться в заяві громадськості.

«Так, наприклад, двоє представників від громадськості, які увійшли до фіналу, були «завалені» комісією без будь-яких на то об’єктивних пояснень, — стверджує експерт РПР Ярослав Юрчишин, — Серед них — співавтор закону про люстрацію та учасник АТО Федір Веніславський, а також адвокат Автомайдану, борець за очищення судової системи та член Ради громадського контролю Антикорупційного бюро, Роман Маселко. В противагу цим двом кандидатам, представники влади протягнули до НАЗК непрямого підлеглого Арсенія Яценюка — заступника голови Нацдержслужби Олександра Скопича, та екс-викладачку Прем’єра — Наталію Корчак».

Слід зауважити, що замість п’яти членів, з яких мав бути сформований керівний орган Агентства, комісія обрала трьох.

Це — унеможливлює обрання голови НАЗК та відкладає запуск роботи Агентства на невизначений термін — йдеться у заяві антикорупційників.

Голову НАЗК, згідно закону, обирають з-поміж п’яти членів трьома голосами. Тому, у складі лише трьох членів НАЗК не зможе обрати свого голову, оскільки кандидат на цю посаду не зможе голосувати сам за себе (таке голосування відбудеться за наявності конфлікту інтересів).

Для прийняття будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси. Без Голови НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу, підписати рішення НАЗК, зокрема щодо введення в дію нової системи електронного декларування, тощо. «Орган було створено в такому «кастрованому» вигляді аби відзвітуватися перед ЄС, але не дати йому змогу запрацювати, — стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». — Влада занадто боїться, щоб агентство запрацювало і громадськість отримала максимальний доступ до інформації з декларацій чиновників».

Активісти вимагають або терміново дообрати склад НАЗК, аби він став збалансованим, а орган дієздатним, або ж взагалі скасувати результати конкурсу, та переоголосити його наново.

Довідково:

•  Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС, а також отримання нею фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду.

•  Однією з найбільш важливих функцій НАЗК стане створення відкритого онлайн-реєстру декларацій чиновників та їх перевірка.

•  Після оголошення НАЗК про роботу такого реєстру подання чиновниками неправдивих відомостей у декларації буде каратися позбавленням волі на строк до двох років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати