Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антисценарій для гривні

Як рішення Конституційного Суду в сфері антикорупційного законодавства вплинуло на курс в обмінниках
02 листопада, 19:09

Рішення Конституційного Суду щодо скасування електронних декларацій має довгостроковий негативний вплив на економіку. Це підриває співпрацю України з МВФ та ЄС і може призвести до стрімкого падіння гривні.

Українці вже спостерігають зниження вартості гривні в обмінниках. Курс гривні 29 жовтня обвалився до трирічного мінімуму. Однак, за словами фінансиста Сергія Фурси, поки що негативний сценарій щодо національної валюти не реалізувався наповну. За словами експерта, наразі на валютному ринку відбуваються ті процеси, які були й раніше. Зокрема, поступове послаблення гривні. «Є такі ж кроки, які були вчора чи 3 тижні тому. Поки що через це рішення суду на валютному ринку не нічого не сталося», — зауважив він.

Нагадаємо, 28 жовтня Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Тобто електронне декларування в Україні з 28 жовтня фактично ліквідоване.

На виконання ухвали КС Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи.

В ЄС відразу ж заявили, що  рішення Конституційного суду України в сфері антикорупційного законодавства ставить під сумнів ряд міжнародних зобов’язань України... За словами офіційного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Пітера СТАНО, у ЄС закликають українську владу вжити заходів для якнайшвидшого відновлення необхідних умов для ефективного функціонування антикорупційної системи.

«Ми з великою стурбованістю відзначаємо вплив останнього рішення Конституційного Суду України на елементи антикорупційного законодавства, що має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні. Рішення ставить під сумнів ряд міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе по відношенню до своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС», — сказав Стано.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

 

Зі свого боку ЄС пропонує Україні допомогу в пошуку шляхів відновлення необхідної правової визначеності.

Стано також натякнув, що від подальшої долі антикорупційних інститутів залежатиме доля європейської допомоги для України.

«Масивна і безпрецедентна допомога Європейського Союзу і держав-членів, в тому числі фінансова, пов’язана з антикорупційної архітектурою, що працює незалежно, ефективно і без політичного чи іншого тиску», — сказав він.

Фурса в свою чергу наголошує, що «гривня в середньостроковій та довгостроковій перспективі через це може сильно впасти». Адже рішення Конституційного Суду підриває співробітництво України з МВФ.

Міжнародний валютний фонд є гарантом макроекономічної стабільності нашої держави, відтак це створює передумови до стрімкої девальвації та кризи.

У представництві МВФ в Україні назвали  запуск комплексної електронної системи розкриття інформації про активи та доходи високопосадовців у 2016 році був і залишається важливим кроком вперед у боротьбі з корупцією, який не потрібно скасовувати.

«Підтримка і підвищення ефективності всіх українських антикорупційних інститутів є ключем до досягнення сильнішого і справедливішого зростання і, отже, важливим зобов’язанням у рамках програми, яку підтримує МВФ», — зазначив речник МВФ у Вашингтоні.

У Фонді наголосили, що створення ефективної системи протидії корупції було найважливішим елементом взаємодії МВФ з Україною впродовж останніх кількох років. У МВФ також наголосили, що наразі тривають «дискусії з проблемних питань».

Натомість на думку інвестиційного банкіра, всі ці дискусії свідчать про відтермінування траншу від МВФ. А це — це сильний удар по гривні. Адже зараз співпраця України з МВФ заморожена сильно. Через це заморожена співпраця з ЄС, зі Світовим банком.

«Мені зараз важко уявити, як українська влада за короткий проміжок часу відіграє назад те, що вона вже наробила. Найближчим часом у нас не буде співпраці з МВФ», — прокоментував він.

І підсумував, що в Україні продовжиться тренд на послаблення гривні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати