Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Барські яблука розбрату

Чому ОТГ змушена відмовитися від коштів Євросоюзу
09 вересня, 18:09
НА ЗНАК ПРОТЕСТУ ГОЛОВА БАРСЬКОЇ ОТГ ОГОЛОСИВ ГОЛОДУВАННЯ І ВЛАШТУВАВ НА ГОЛОВНІЙ ПЛОЩІ МІСТА ОДНООСІБНУ АКЦІЮ НА ПІДТРИМКУ ПРОЄКТУ «ЯБЛУНЕВИЙ ШЛЯХ». АЛЕ НАВІТЬ ТАКІ КАРДИНАЛЬНІ ДІЇ НА СИТУАЦІЮ НЕ ВПЛИНУЛИ. 9 ВЕРЕСНЯ АРТУР ЦИЦЮРСЬКИЙ ПРИПИНИВ ГОЛОДУВАННЯ І ПОВЕРНУВСЯ НА РОБОТУ / ФОТО АВТОРА

«Не барські» пристрасті довкола яблуневого проєкту, який передбачає створення виробничо-туристичного кластера та розробку тематичного екскурсійного маршруту за кошти Євросоюзу, розгорілися в Барській ОТГ. Від травня поточного року частина депутатського корпусу Барської міської ради почала блокування реалізації проєкту, провалюючи голосування. «Закипіла» ситуація 2 вересня, коли депутати втретє не підтримали питання стосовно реалізації «Яблуневий шлях». Такий перебіг справ міський голова Бара Артур Цицюрський назвав саботажем. Адже рішення щодо проєкту виносяться на розгляд сесії не перший рік. Раніше депутати їх ухвалювали без питань, а тепер починають блокувати. На знак протесту, як писав «День», він оголосив голодування і влаштував на головній площі міста одноосібну акцію на підтримку проєкту «Яблуневий шлях». Але навіть такі кардинальні дії на ситуацію не вплинули.

«Проєкт «Яблуневий шлях» Барська ОТГ реалізує спільно з Северинівською ОТГ. Загальна вартість проєкту становить — 560 тисяч євро, більшість із яких спрямовано на відновлення історичних об’єктів, будівництво нових рекреаційних ідей, а також координацію об’єднання сільгоспвиробників плодово-ягідного напряму, — розповідає Артур Цицюрський. — У травні на рахунок Барської міської ради надійшов черговий транш у розмірі 47 тисяч євро. Для продовження проєкту потрібно було ухвалити кілька рішень: затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, облаштування розсадника плодових дерев місцевих традиційних сортів яблунь і кластерного офісу з дегустаційним центром. Усі знали про питання. Знали про їх важливість для життя громади, але вчинили по-своєму, заблокувавши розвиток проєкту. На знак протесту я оголосив голодування, пішов у відпустку за власний рахунок, без збереження заробітної плати».

«СТАВИЛИ ЗАПИТАННЯ, ВІДПОВІДЕЙ НЕ БУЛО»

За кілька днів перебування (і голодування) на площі Артур Цицюрський зібрав 500 підписів містян на підтримку проєкту і на вимогу 11-ти депутат скликав 6 вересня позачергову сесію міської ради. Тема та сама — голосування за проєкт «Яблуневий шлях». Але частина депутатів демонстративно покинули залу, не дочекавшись початку засідання. Сесія не відбулася через відсутність кворуму. З потрібних 14 обранців для ухвалення правочинного рішення були присутні 13. Опозиційна до міського голови група депутатів чекала на вулиці неподалік, на голосування до зали засідань вони не зайшли. Свою позицію пояснили тим, що не бачать доцільності в реалізації проєкту: занадто велика сума співфінансування та сумнівна користь результатів для розвитку громади.

«Спершу ми голосували «за» реалізацію «Яблуневого шляху», бо не знали, що саме він передбачає. Нам намалювали гарні перспективи, але вже зараз можна сказати, що він фейковий, — відзначає депутат Барської міської ради Олексій Кальман. — Він зроблений незаконно, мер сам собі домовився, сам собі щось вирішив. Минуло пів року після першого голосування за проєкт. Ми запитали договори і кошторис, але нам не надали жодного документа, лише через Вінницю ми дістали їх, і коли проаналізували, то з’ясували, що проєкт має доцільність для Северинівської ОТГ, а для нашої — він не дасть нічого позитивного, бо не зможе себе окупити. Почали ставити запитання, відповідей не було, то за що голосувати?»

ГРОШІ ДОВЕДЕТЬСЯ ПОВЕРНУТИ

Не стримуючи емоцій, міський голова Бара Артур Цицюрський розкритикував роботу депутатів і повернувся до намету голодувати. Увечері 6 вересня на своїй сторінці у «Фейсбук» він закликав барчан зібратися 8 вересня на недільне віче, щоб вирішити, як діяти далі, адже на вимогу головного партнера проєкту Северинівської ОТГ грантові кошти мають бути повернені на їхній рахунок.

«Сесія в п’ятницю — це був останній шанс продовжити реалізацію проєкту, — резюмує в коментарі «Дню» Артур Цицюрський. — Позитивним залишається те, що нам дозволили реалізувати частину коштів на ІІІ Міжнародний фестиваль-ярмарок AppleBar 28—29 вересня. Внесок громади в сумі 50-ти тисяч гривень уже був запланований у бюджеті міста, а решта суми — 7 тисяч євро, гроші з європейського гранту, за які знову ж таки потрібно голосувати депутатам... Частина з них вже відчули приниження і почули вигуки «Ганьба» в свій бік від містян, зокрема на народному віче в неділю, 8 вересня, де ми разом з громадою, вирішували, що ж робити далі. Цю битву ми програли, але я відчув неймовірну підтримку від людей. Як громада ми стали сильнішими, консолідованими в своїх діях. І на наступних місцевих виборах люди вже будуть знати, кого обирати не слід».

СИЛЬНИЙ УДАР ПО ІМІДЖУ

Радник з регіонального розвитку Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький каже, що відмова Бара від участі в проєкті не передбачає критичних санкцій з боку ЄС, але Барська ОТГ потрапить у так званий чорний список проєкту «Мери за економічне зростання», а це може призвести до того, що з Баром більше не захочуть співпрацювати. Ба більше, через відмову Барської ОТГ постраждають інші партнери: Северинівська громада, Центр розвитку місцевого самоврядування та село Олександрівка Жмеринського району. Вони не отримають другого траншу від ЄС.

«Цей проєкт не виник з повітря. Його писали фахівці. Ми витратили величезну кількість часу і зусиль, щоб пройти відбір, коли з 700 претендентів відібрали 50, а з них до фіналу пройшли 20. Це був величезний обсяг роботи, і ті показники, що ми закладали, реалістичні, — відзначає Юрій Войціцький. — Іміджово для Бара це досить негативний досвід. Ба більше, це поразка для цілої області, бо кілька депутатів зривають проєкт, відмовляються від європейських грошей, аргументуючи тим, «а що нам з цього буде». Вам особисто з цього нічого не буде, але громада отримає «вудочку», яку можна буде використати для заробляння коштів. На проєкт треба дивитися не як на швидкий дохід, а як на механізм, який дасть змогу працювати на перспективу, розкриваючи садівничий і туристичний потенціал краю, щоб його посилити і створити унікальний продукт, за який поїдуть люди... Але, враховуючи політику місцевих депутатів, можна сказати, що так не буде, бо вже зараз з Бара втікають хороші фахівці, які б могли піднімати місто, та їм не дають нормально працювати, розвивати себе і Бар, то про що можна говорити? Така депутатська діяльність — це удар по іміджу Бара, нашій інституції і Вінниччині загалом».

...У понеділок, 9 вересня, голова Барської ОТГ Артур Цицюрський припинив голодування і повернувся на роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати