Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доступ до... життєво важливої інформації

У столиці відкрилася перша національна виставка OPEN DATA ART, присвячена культурі використання та відкриття даних
11 грудня, 10:36
ФОТО НАДАНО «ОПЕНДАТААРТ»

У залах арт-центру можна побачити роботи дев’яти митців: Олексія Сая, Владислава Шерешевського, Євгена Лапченка, Валерія Пузирного, Анатолія Варварова, Давида Шарашидзе, D Yana, Юрія Бондаренка та журналістки-розслідувачки Надії Вірної, котра ілюструє свої роботи.

Щомісяця відкривається новий набір даних, але цьогоріч Україна посідає 88-ме місце з якості життя. Для порівняння: Польща перебуває на 33-й позиції. Саме тому команда організаторів Є-data поставила мету: за допомогою мистецтва звернути увагу на те, як можна змінити якість життя в країні, аналізуючи, візуалізуючи й ефективно використовуючи інформацію, що є у вільному доступі.

«Вплив відкритих даних на нас дедалі збільшується, отже, нам потрібно сформувати культуру їхнього використання, — відзначає керівник проектної команди Є-data Олександр ЩЕЛОКОВ. — Для сталого розвитку нам потрібно, щоб чиновники сприяли відкриттю інформації про використання бюджетних коштів, IT-спеціалісти створювали нові сервіси, а суспільство активно ними користувалося. На мою думку, мистецтво є одним із дієвих засобів популяризації цієї теми. Адже надихаючись відкритими даними, художники впливають на глядачів».

«Міністерство фінансів підтримувало і надалі підтримуватиме відкриття фінансової інформації, важливої для суспільства, в усіх можливих формах і форматах. Особливо — в open data, — зазначає міністр фінансів України Оксана МАРКАРОВА. — Але прозорість має сенс лише тоді, коли люди обізнані з можливостями використовувати такі дані та способами це робити. Для здійснення громадського контролю за процесами в суспільстві обов’язково треба вчитися культури користування відкритою інформацією».

Також під час виставки було представлено перший в Україні журнал про відкриті дані — MIND LAB, який надає читачам інформацію щодо всіх питань, які пов’язані з відкриттям даних, створенням сервісів, забезпеченням соціального ефекту. Матеріали випуску присвячені: якості відкритих даних та розвитку їхнього ринку в Україні; доступним е-сервісам та їхньої користі для окремого громадянина і країни; розумінню, що таке API і як його використовувати. Видання створено за підтримки програми «Ефективне управління державними фінансами», яка реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням урядів Німеччини та Великобританії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати