Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кременчуцький НПЗ працюватиме на американській нафті

Росія продовжує втрачати позиції на європейському ринку нафтопродуктів
18 липня, 12:02
ФОТО UA-ENERGY.ORG

«Укртранснафта» після перевірки якісних показників почало прийом до нафтотранспортної системи нафти сорту Bakken, яку в кінці минулого тижня доставили танкером зі США для потреб Кременчуцького нафтопереробного заводу.

«Після підтвердження відповідності показників сировини, Укртранснафта почала прийом нафти для подальшого її транспортування нафтопроводом «Одеса-Кременчук» на потужності Кременчуцького НПЗ», — ідеться в повідомленні на сторінці «Укртранснафта» в Фейсбук.

6 липня в Одесу на танкері Wisdom Venture прибула перша партія нафти з США. Це перша партія американської нафти, що доставили до України.

Замовником виступила ПАТ «Укртатнафта», оператор Кременчуцького НПЗ.

Очікується, що ще одна партія американської нафти надійде до України в серпні. АТ «Укртранснафта» — оператор магістральних нафтопроводів. Компанія управляє 19 нафтопроводами та 28 нафтоперекачувальними станціями. Засновником і єдиним акціонером компанії є НАК «Нафтогаз України».

ПАТ «Укртатнафта» — оператор Кременчуцького нафтопереробного заводу (НПЗ). Акціонерами підприємства є державна НАК «Нафтогаз України. НПЗ переробляє українську нафту «Укрнафти» та легку азербайджанську нафту держнафтокомпанії Азербайджану (ДНКАР) з доставкою в порт Одеси.

Американська нафта починає ставати відчутною конкуренцією на європейському ринку нафти, який досі контролювали країни-члени ОПЕК і Росія. Про це повідомляє інформаційна аґенція Reuters.

За даними аґенції, американські виробники за перші чотири місяці 2018 року експортували до Європи близько семи мільйонів тонн нафти. Обсяги експорту в квітні повинні досягти 2,2 мільйона тонн нафти, що є вже певним рекордом. Провідними імпортерами американської нафти є Італія, Велика Британія і Нідерланди. Паралельно нафтопереробні комплекси в Польщі та Норвегії проводять тестування американської нафти.

За твердженням експертів, інтерес до імпорту американських енергоресурсів зростає завдяки нижчій ціні американської нафти, яка навіть з урахуванням вартості її транспортування може конкурувати з нафтою марки Brent.

Тоді як Росія продовжує втрачати позиції на європейському ринку нафтопродуктів.

На тлі квітневого скандалу з хлором, який продовжує погіршувати економічні показники країни-агресора, з’явилися перспективи подальшого падіння видобутку нафти й нових фінансових збитків, а також  погіршення відносин із найближчим союзником. У липні країна-агресор зіткнулася з різким падінням видобутку нафти, як повідомляє Reuters з посиланням на  джерела. Спад видобутку практично повністю обумовила «Роснєфть». Компанія, на яку припадає кожен другий барель, що видобувається в РФ, скоротила виробництво на 11%. В повідомленні зазначається, що за 1—8 липня РФ видобувала 10,79 млн барелів на добу — мінімум за три роки. У порівнянні з червнем виробництво скоротилося на 356 тисяч барелів на день, або 3%, а якщо порівнювати з рекордними значеннями минулої осені — на 631 тисячу барелів, або 5,5%.

Reuters зазначає, що причиною падіння видобутку є запроваджені заходи з боку «Транснєфті», яка застосовує жорсткі обмеження до транспортної магістралі щодо приймання сировини від «Роснєфті». «Це відлуння проблем з брудною нафтою», зараженої сполуками хлору, через які у квітні та травні майже два місяці стояв трубопровід «Дружба», повідомляють експерти.

Для російської економіки «затор» в нафтопроводі може обернутися технічною рецесією (спад спостерігається два квартали поспіль), на що указує директор з інвестицій «Локо-Інвест». На видобувну галузь припадає 34% промислового виробництва — майже 12% російського ВВП.  Спад в секторі неминуче погіршить і без того слабку макростатистику, яка показала, що в першому кварталі зростання сповільнилося до 0,5%, а в травні практично зійшло нанівець (0,2% за оцінкою МЕР і 0% за оцінкою ЗЕБ).

«Це найбільш грандіозний обвал з часів кризи 2008—2009 рр.», — наголошують експерти: навіть на піку санкційної війни, в той час, коли ціна нафти демонструвала падіння нижче 40 доларів за барель, такого різкого падіння в економіці ще не спостерігалося.

Тим часом в адміністрації Одеського порту  заявили, що наступний танкер з американською нафтою може прибути до України вже в серпні цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати