Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одеса — це більше ніж порт

Експерт: Якщо Україна не зуміє її захистити, то дієздатність держави буде підірвано
06 травня, 11:50
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Але навіщо Росії Одеса? Відповіді на це питання можна знайти в повідомленні агентства Bloomberg про те, що ціни на пшеницю на світових ринках у понеділок підвищилися до максимального рівня за 13 місяців, оскільки сплеск насильства в Україні ставить під загрозу експорт зерна з Причорномор’я. «Той факт, що насилля набирає обертів, з точки зору ринку, викликає серйозні побоювання з приводу того, що відбувається», — заявив директор управління сировинних товарів National Australia Bank Майкл Піттс.

Нагадаємо, що Україна посідає шосте місце у світі з обсягів експорту пшениці та третє — з постачань кукурудзи. За даними банку Morgan Stanley, Одеса і ще чотири порти на Чорному морі забезпечують 87% експорту зерна з України. І, якщо пригадати, що Росія наполегливо, але практично безрезультатно насаджала уряду Януковича — Азарова думку про необхідність створення причорноморського зернового пулу, то стає зрозумілим, навіщо їй Одеса.

На цьому (портовому) аспекті наголошують найперше  й опитані «Днем» експерти.

«ПЕРЕТВОРИТИ ЧОРНЕ МОРЕ НА ВНУТРІШНЄ ОЗЕРО РОСІЇ»

Максим БОРОДА, директор Українського інституту публічної політики:

— Мотивація здобуття Росією Одеси, з економічної точки зору, не дуже велика. Так, це велике портове місто, але для Росії воно не критичне. Я вважаю, для неї важливіша Одеська область та інші приморські регіони України. Якщо вдасться їх захопити, то економічний сенс цього більш істотний. У результаті Чорне море в значній мірі перетворюється на внутрішнє озеро Росії. До того ж, якщо це трапиться, Росія ще і відтинає від моря Україну. Відповідно статус нашої держави та її економічні можливості різко падають. У той же час виграє Росія, тому що вона практично починає контролювати весь цей басейн. Плюс вона отримує вихід на додаткові ділянки шельфу, з його родовищами газу. Вони є і в Криму, що було однією з економічних складових того, що з ним недавно сталося. На решті узбережжя, також і одеському, цей аспект також наявний. Але для Росії не стільки важлива можливість добувати газ, скільки те, що його там не отримуватиме Україна. В цьому випадку про енергетичну незалежність нам у найближчому майбутньому можна буде лише мріяти. Крім того, Одеська область — це ще і вихід до Придністров’я і нові можливості створити якісь буферні зони довкола своїх кордонів та підірвати, економічно та політично, дієздатність таких сусідніх держав як Україна та Молдова.

«ОДЕСА ДЛЯ РОСІЇ — ЦЕ ДИКТАТ ЩОДО ПОСТАЧАННЯ ПРОДОВОЛЬСТВА НА СВІТОВІ РИНКИ»

Володимир ПАНЧЕНКО, директор економічних програм Фонду «Відкритий діалог»:

— Якщо відставити убік політику, то Одеса для Росії — це диктат у постачаннях продовольства на світові ринки. Росія хоче бути світовим зернотрейдером. Після того, як Крим і, зокрема, Керч були анексовані, то в України залишився всього один великий порт — Одеса. Можна ще говорити про Дунай, але українська інфраструктура туди не направлена і не пристосована для постачань зерна в порти. Там на це потрібні великі кошти, а транспортувати довго. Вже сьогодні ми бачимо тривогу світових зернотрейдерів. Їх лякає, що Росія може отримати контроль над Одесою і понизов’ям Дніпра.

«ПРАКТИЧНО ВСЯ ЕКСПОРТНА ПРОДУКЦІЯ З УКРАЇНИ ДО КИТАЮ ЙДЕ ЧЕРЕЗ ОДЕСУ»

Сергій КРАВЧЕНКО, експерт Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України:

— Одеса для Росії це, звичайно,  вихід до моря, готовий великий порт, торговельні шляхи. Одеса і виникла як портове місто. І це не лише зерно та руда. Практично вся експортна продукція з України до Китаю йде через Одесу. Це не просто порт, це дуже хороший, величезний торговельний шлях, який дає дуже хороший економічний приріст, у місто від нього надходить багато грошей. Одеса — це місто, де активно йде торгівля, в ньому багато ринків. Саме завдяки цьому Одеса й область не є дотаційними. Це повноцінна область, яка може добре заробляти та  приносити гроші в бюджет. А Росії та Путіну цікаві не лише Одеса, але і Миколаїв, Запоріжжя, Херсонська область. Я думаю, що це лише початок. До Донецька та Луганська може додатися Дніпропетровськ. Не знаю, наскільки це вийде, але якщо аналізувати хід нинішніх подій, то це цілком можливо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати