Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Помста» Нацбанку

У Гонтаревої вимагають прибрати критиків НБУ з профільного парламентського комітету... за непрофесіоналізм
27 жовтня, 12:05

Історія України такого ще не знала. У середу Національний банк України звернувся до українського парламенту з проханням замінити главу комітету Верховної Ради з питань фінансової політики й банківської діяльності Сергія Рибалку. Відповідна заява міститься у відкритому листі Нацбанку до глави Верховної Ради Андрія Парубія. Підставою для такого послання (знаходимо його на веб-сайті регулювальника) стали «непрофесійність (Рибалки), його політична заангажованість, нездатність забезпечити ефективну роботу комітету, підривання довіри до Нацбанку й створення перешкод для оздоровлення й розвитку фінансового сектору».

Крім того, як ідеться в листі НБУ, діяльність більшості членів комітету також зумовлена їхніми політичними й бізнес-інтересами. «Зважаючи на вищесказане, Нацбанк наполягає (як тонко обрано дієслово!) на призначенні іншого глави й професіональнішого й менш заангажованого складу комітету», — резюмують автори звернення до Парубія.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради, що «завинив», прийняв рішення звернутися до Президента України Петра Порошенка з пропозицією внести подання про звільнення глави НБУ Валерії Гонтаревої у зв’язку з втратою нею бездоганної ділової репутації. Раніше він звертався до Генерального прокурора й глави НАБУ з проханням притягнути Гонтареву до кримінальної відповідальності за нез’явлення на засідання комітету. За відставку Гонтаревої виступили також лідери фракцій БЮТ, Радикальної партії, депутатської групи «Відродження», а також позафракційні депутати, чию думку висловив Сергій Тарута. Підтримує главу Нацбанку фракція БПП. Проте не можна не зважати на думку понад 2/3 українців, які, згідно з останнім соціологічним опитуванням, теж виступають за відставку Гонтаревої.

«У всіх парламентах світу якось дотримуються вимоги політичної культури, — сказав у коментарі «Дню» народний депутат першого скликання Олександр БАРАБАШ, який є нині віце-президентом Асоціації народних депутатів України, — в цивілізованих країнах не допускається, щоб центробанк узагалі будь-яким чином втручався в політичну діяльність, чим є формування комітетів Верховної Ради та їхнього керівництва. Я охарактеризував би це як самоприниження Нацбанку, тим паче, що жодних юридичних наслідків, та й політичних теж, його звернення не матиме. І дай Боже, щоб такий вчинок не позначився на фінансово-економічній ситуації в країні й на стабільності курсу гривні. Досить небезпечно, що НБУ втягується в політичну боротьбу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати