Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що демонструє облігація

У НКЦПФР мали б вивчати це під мікроскопом, щоб захистити інвестора, – народний депутат
04 квітня, 15:53

У сегменті українського середнього бізнесу важлива новина. Тут з’явилася смілива компанія, яка наважилася випустила корпоративні облігації для фізичних осіб (на 30 мільйонів гривень).  Сума не надто велика, та, тим не менше, ця подія могла б посприяти відродженню українського фондового ринку та долученню до його роботи мільйонів громадян.

Дохід з облігацій, запевняють ініціатори випуску, перевищує дохід за банківськими депозитами і становитиме за фіксованою процентною ставкою 19% на три роки. Наразі цього не може гарантувати  жодний банк. Відтак купляти ці бонди та зберігати (!) гроші з їхньою допомогою може наразі кожен, переконують нас.

«Останні 10 років з кварталу в квартал і з року в рік компанія демонструє збільшення чистого прибутку, незважаючи на кризові явища в економіці, -інформують потенційних покупців, - Таких компаній, як наша, у середньому бізнесі - багато. Ми бачимо, що корпоративні облігації середнього бізнесу можуть стати альтернативою для заощадження грошей та інструментом для розвитку внутрішнього ринку».

«У такий спосіб засновники компанії намагаються сприяти розвитку ринку фінансових інструментів, який допомагає вистояти під час кризи середньому бізнесу та залучити владу та громадськість до розвитку фондового ринку України», - пояснювали свої наміри емітенти минулого тижня на зустрічі з медіа. На їхню думку, потенціал фондового ринку України становить 200 мільярдів гривень.

«Безперечно, внутрішній інвестор повинен бути захищений, - відзначив при обговоренні даної ініціативи народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської Руслан Демчак, - Але для швидкого розвитку ринку корпоративних облігацій в Україні також потрібні історії успіху компаній-емітентів». Перші успішні розміщення корпоративних облігацій, переконаний він, проб’ють дорогу для багатьох інших компаній та привернуть увагу вітчизняних інвесторів».

«Ми маємо на меті перезапустити ринок корпоративних облігацій, довіра до якого була підірвана після кризи 2008-2009 років, - розповів член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України  Максим Лібанов, - У 2016 році за підтримки ЄБРР ми проаналізували найкращу світову практику з цього питання, напрацювали досить багато законодавчих змін, які наразі імплементовані в рамках законопроекту 7055 «Про ринки капіталу та регульовані ринки». За його словами, у цьому документті є окремий розділ, який присвячено корпоративним облігаціям і врегулюванню відносин між позичальником коштів – емітентом - і кредитором – інвестором. У ньому передбачені нові інструменти захисту».

«Що буде передумовою створення потоку домашніх інвестицій, в тому числі,  і в корпоративні облігації? Насамперед, монетарна стабілізація, - вважає економіст, директор Deloitte Academy Ukraine, викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан,  -  Люди повинні повірити в національну валюту. Те, що гривня останні рік-два знаходиться на приблизно одному рівні – чудово. Але українці повинні бути впевнені, що вона буде стабільною не рік, не два, а 10-20 років. Тоді вони будуть робити інвестиції в гривні».

«Корпоративні облігації входять до переліку активів для убезпечення резервів страхових компаній, отже страхові компанії можуть створювати попит на такі цінні папери, - сказала Генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова, – Звісно, згідно з законом, такі облігації повинні мати обіг на офіційних площадках. Страховикам потрібні надійні  цінні папери».

Не випадково, під час дискусії експерти посилалися на дослідження GFK Ukraine, згідно з яким обізнаність українців, щодо фінансових інструментів дуже низька. З іншого боку, емітенти переконували, що корпоративні облігації стають легким та надійним засобом для заощадження грошей. Дивно, що не йшлося про їх примноження.

Тим часом слід було б розповісти потенційним інвесторам про численні додаткові витрати, які доведеться нести інвесторам під час обов`язкових стосунків з професійними торговцями цінних паперів тощо. Про це в ході дискусії говорив, зокрема, Тарас Козак, засновник та президент інвестиційної групи «УНIВЕР». З його слів, для інвестування в корпоративні облігації фізичній особі треба укласти два договори: на зберігання паперів та на брокерське обслуговування. Крім того, фізична особа не має права купити цінні папери без посередництва спеціалізованого торговця цінними паперами. Отже, їй слід зустрітися з торговцем, укласти з ним вказані договори, а потім вам пояснять, що робити далі...

Щоправда, подальшу діяльність інвестора Козак дещо спрощує: мовляв більше приходити до торговця  цінними паперами не потрібно, купляйте та продавайте через комп'ютер чи смартфон. «Процес, як бачите, зовсім не складний», - переконаний він.

Чи можна вже сьогодні стверджувати, що корпоративні облігації у нашій країні стали доступнішими, мають високий рівень надійності та розв`язують проблему фінансування бізнесу? Ствердна відповідь можлива лише в тому разі, якщо Нацкомісія з цінних паперів буде дуже жорстко і неформально підходити до емітентів, вивчати їхню кредитну історію та заглиблюватися також у виробничу діяльність.

Приклад успішної роботи  на фондовому ринку можна брати у такого відомого українського підприємства, як ПАО «Мотор січ» (Запоріжжя). Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за підсумками аукціону на фондовому майданчику "Українська біржа" (Київ) 27 березня продав 4,9 тисячі акцій (0,23% цінних паперів підприємства, що знаходяться в обігу), які знаходилися на балансі неплатоспроможного банку "Фінани і кредит", за більш ніж 31,9 мільйона гривень. На аукціоні вартість акцій зросла на 50,7% - до рекордных 6500 гривень за  штуку. І це вже другий історичний рекорд вартості цих паперів у березні.

У чому тут секрет? Просто всі знають, що це підприємство постійно нарощує обсяг реалізації продукції, і той, хто володіє його акціями, не просто зберігає, а й примножує свої кошти. Звичайно, промисловий гігант не можна порівнювати з середнім бізнесом, який, щоб там не казали, але насправді  шукає не більше, ніж шлях до порятунку. Чи може бути між ними щось спільне? Так. Це пошук нових підходів до розвитку виробництва. А акції та облігації, то лише дзеркало, у якому віддзеркалюються відповідні зусилля…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати