Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справедливі тисячі і несправедливі мільярди

Газ для українців коштує утричі дорожче його собівартості (з усіма податками та інвестскладовою), — експерт
11 травня, 20:09
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Навесні й влітку українським громадянам, як це не дивно, властиво забувати про ціни на газ і тепло, бо усе це, та ще й безоплатно, постачає щедре Сонце. Та час плине швидко, і з першими осінньо-зимовими платіжками пам’ять повертається і нагадує про несправедливість цін. І дійсно, чи могли б, наприклад,  мешканці багатого на вуглеводні Техасу погодитись із тим, щоб їхні рахунки за газ вираховувалися за формулою, що застосовується, скажімо, в Японії, куди паливо майже стовідсотково завозиться морем?

Тож варто вже зараз уважно придивитися до цифр, які наводить на захист українських споживачів газу громадська організація «Публічний аудит». Посилаючись на звітність Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, експерти організації повідомили «Дню», що споживання газу населенням (разом з підприємствами теплокомуненерго) за два останні роки в Україні істотно менше, ніж власний видобуток цього ресурсу в країні. 2015 року воно становило 17,16 мільярда кубометрів проти видобутку 19,9 мільярда. Минулого, 2016 року таке співвідношення істотно не змінилося: 17,58 проти 19,12 мільярда кубометрів. Тобто, імпортний газ, за паритетом з вартістю якого розраховуються тарифи для населення, необхідний в першу чергу промисловості, вказують в «Публічному аудиті» і підтверджують це твердження цифрами: торік імпорт газу в Україну становив 11 мільярдів кубометрів, а промисловість спожила 11,2 мільярда.

Виходячи з цього, в «Публічному аудиті» наголошують, що   вартість українського газу для населення має формуватися, виходячи з собівартості його видобутку і вартості транспортування територією Україні. І в жодному разі, на думку керівника «Публічного аудиту» Максима Гольдарба, українські тарифи не повинні орієнтуватися на ціни на хабі в Баумгартені та на вартість транспортування з Німеччини. В «Публічному аудиті» посилаються на офіційну (аудовану) фінансову звітність «Укргазвидобування», згідно з якою собівартість газу власного видобутку  у компанії, з урахуванням усіх податків, становила 2016 року 2468,17 гривні за тисячу кубометрів. Якщо ж додати витрати на транспортування, розподіл і постачання, а також інвестиційну складову, то, на думку експертів організації, справедлива вартість українського газу для населення мала б становити 3200 гривень. (Дивний збіг з рівнем нещодавно підвищеної мінімальної зарплати). Але ж українцям газ продають за ціною 6879 гривень за тисячу кубів, нагадують у «Публічному аудиті», тобто більш ніж удвічі дорожче.

Провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда відзначає, що через нинішню «здирницьку» ціну на газ люди тільки минулого року переплатили близько 65 мільярдів і вказує, що «субсидії за минулих два роки виконали свою ключову функцію — запобігли масовим громадянським протестам». Експерт передбачає, що тепер уряд буде поступово їх зменшувати, адже він пообіцяв МВФ скоротити відповідні витрати на 5 мільярдів гривень — з 52 до 47 мільярдів.

Як це відбуватиметься? У Кабміні вирішили з 1 травня цього року не призначати на наступний період субсидію, якщо в споживача є двомісячна заборгованість за комунальні послуги. Галайда вважає, що до переліку послуг, на які нараховується субсидія, буде додано «абонплату на газ» (послуги з транспортування та розподілу природного газу). Аналітик переконаний, що, попри відміну відповідної постанови НКРЕКП, абонплату незабаром буде поновлено. Окрім того, період надання державою «зимової» субсидії скорочується на місяць — він діятиме з 16 жовтня по 15 квітня (до цього з 1 жовтня по 30 квітня). Економним споживачам обіцяно повернути кошти за невикористані газ  і електроенергію (лише для опалення). «Проте йдеться про 100 кубів газу та 150 кВт електроенергії (на 688 гривень). Все, що понад цього, — «спишеться» з особових рахунків абонентів», — розповідає експерт. При цьому він також вказує, що уряд зменшив норматив витрачання газу для опалення, на який нараховується субсидія, з 5,5 до 5 кубометрів на квадратний метр площі на місяць. «Відтак, якщо раніше сім’я для опалення будинку площею 70 квадратів могла витратити 385 кубів, то тепер — 350. Таким чином, заощаджувати газ  буде складніше, а отже, зменшиться кількість домогосподарств, які зможуть претендувати на грошову винагороду.

Тим часом, в аудованому звіті «Укргазвидобування» можна знайти й інші вражаючі дані. Минулого року компанія збільшила чистий прибуток у 77,9 разу (на більш ніж 11,7 мільярда гривень) порівняно з 2015 роком (до 11,9 мільярда гривень). І усе це лише за рахунок збільшення ціни реалізації газу, яка рік тому зросла більш ніж утричі — з 1,59 тисячі до 4,849 тисячі гривень за тисячу кубометрів, повідомляють «Українські новини». Причому торік сумарний розмір винагороди вищого керівництва компанії (5 осіб) склав понад 31,3 мільйона гривень, що у 12,7 разу більше, ніж у в 2015 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати