Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Весняна посівна – під загрозою зриву

Вже майже рік як аграрії не можуть зареєструвати новопридбану сільськогосподарську техніку
16 лютого, 12:40
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Весняна посівна в Україні опинилася під загрозою, оскільки аграрії вже майже рік позбавлені можливості зареєструвати новопридбану сільськогосподарську техніку. Про це «Дню» повідомили у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР). Організація просить владу посприяти якнайшвидшому вирішенню проблеми.

Ліквідація територіальних органів Державної інспекції сільського господарства передбачала передачу повноважень з реєстрації сільськогосподарської техніки до новоствореної Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Однак в регіонах склалася ситуація, коли повноваження терорганів Держсільгоспінспекції нікому не передані, а виконання своїх функції вона не здійснює, посилаючись на відповідну постанову Кабінету Міністрів про ліквідацію інспекції, розповідають у ВАР.

Повномасштабна посівна кампанія починається за три-чотири тижні. На даний момент аграрії не мають змоги у будь-який спосіб реєструвати сільгосптехніку, а незареєстрований комбайн чи трактор не має права пересуватися дорогами загального значення.

«Реєстрація — це, грубо кажучи, паспорт техніки. Без нього вона не може бути закладена як застава в банк, вона не має права пересуватися далі гаража. Якщо у підприємства відстань між полями у 10 чи 20 кілометрів, як воно має обробляти землю? Таке відбувається по всій Україні. Раніше я міг розраховувати, що куплю трактор і візьму під нього кредит на посівну. Через цю ситуацію такі плани у всіх, хто їх будував, просто рухнули», — коментує представник компанії «Торговий дім «Долинське» (Херсонська обл.) Володимир Хвостов.

«Це знущання над селянами. Нам викручують руки і ухиляються від реєстрації. Я купив телескопічний навантажувач ще у квітні, а зареєстрував тільки з великими потугами аж у грудні, і то — через прокуратуру! Те саме з придбаним у червні трактором. Якби я не звернувся до прокуратури, то сьогодні б ця техніка досі була не зареєстрована, як у багатьох моїх колег. Якщо, не дай Бог, ти виїдеш на такій техніці без номерів на дорогу, тебе оштрафують або вимагатимуть хабара. Хіба це справедливо?» — зазначив Володимир Гайдучик, підприємство «Колос» (Вінницька обл.).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати