Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову не домовилися!

Чому газові переговори ЄС — Україна — Росія «розчарували» єврокомісара
31 жовтня, 10:33

Бути чи не бути новій угоді на транзит російського газу через Україну? Напередодні в Брюсселі пройшов черговий раунд тристоронніх переговорів. Однак відчутного прогресу він не дав. «Газпром» заявляє, що готовий обговорювати продовження транзиту лише за умови, що Україна відмовиться від виграшу в Стокгольмському арбітражі. Але для Києва такі пропозиції неприйнятні. Тож за два місяці до закінчення чинного контракту ситуація далека до компромісу. Тож хоч черговий раунд обговорення в Брюсселі й назвали «конструктивним», проте він розчарував навіть європейців.

«Я розчарований, але, звичайно, не здаюся, бо вважаю, що ближче до кінця зустрічі ми прийшли до кращого розуміння того, якого прогресу можемо досягти в майбутньому і що слід зробити», — зазначив після тристоронніх консультацій віце-президент Європейської комісії та єврокомісар з питань енергії Марош ШЕФЧОВИЧ.

У «Нафтогазіі ж наголошують: свою домашню роботу Україна виконує. До кінця року має відбутися анбандлінг, тобто ГТС управлятиме незалежний оператор. І це, сподіваються, таки дозволить укласти нову угоду з «Газпромом» за європейськими правилами. А сам транзит буде достатнім. ЄС Україну підтримує в цьому: наполягає на транспортуванні до 60 млрд кубів на рік протягом наступних десяти років. Москва ж у відповідь заявляє: готова говорити про нову транзитну угоду, але лише після врегулювання судових суперечок, зокрема у Стокгольмському арбітражі. Та українська делегація вважає, що такі пропозиції — неприйнятні.

«Це буде окрема розмова. Ми зараз стоїмо на дуже чітких позиціях захисту українських інтересів. Це не може бути проста відміна від судів, арбітражів чи щось таке» — заявив журналістам міністр енергетики і захисту навколишнього середовища України Олексій ОРЖЕЛЬ.

За його словами, українська позиція збігає з європейською — новий договір має бути довгостроковим з чітко визначеними обсягами. «З метою забезпечення стабільного постачання газу на європейський ринок і забезпечення транзиту українською газотранспортною системою, враховуючи інтереси всіх сторін, з боку Єврокомісії були запропоновані доопрацьовані параметри угоди та алгоритм подальших дій для підписання транспортного договору і договору інтерконектору. Ми повністю підтримуємо позицію європейської сторони», — додав міністр.

Тим часом росіяни продовжують лобіювати в Європі власні інтереси. «Газпром» навіть готовий ділитися прибутком від транзиту своїми «потоками». «Російська сторона порушувала питання надання дозволу для завершення будівництва «Північного потоку-2», — написав на своїй сторінці у Facebook голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ. — Це питання було порушене у двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня, але, як мені повідомили джерела з ЄК, серед аргументів «Газпрому» буда одна цікава теза: «Наш проект (тобто ПП2) не тільки суто комерційний, а й цілком проєвропейський, бо в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитися прибутками від транспортування газу З ВАМИ».

Саме тому збереження вікна для залучення партнера в капітал оператора ГТС — наш вагомий аргумент проти «Північного потоку-2», вважає очільник «Нафтогазу». «Ми не можемо програти конкурентну боротьбу за європейських партнерів з «Газпромом». Навіть на рівні декларацій. Сподіваюся, нас почують», — написав Коболєв.

Наступний раунд переговорів анонсують на другу половину листопада. У «Нафтогазі» наголошують: Україна готова до конструктиву. Адже зацікавлена зберегти транзит російського газу до Європи. Бо заробляє на цьому майже три мільярди доларів на рік. Крім того, від наявності транзитного газу в трубі залежить тиск у системі. Проте фахівці радять бути готовими й до найгіршого сценарію — повної зупинки транзиту з наступного року.

«Позиція російської сторони заточена на створення газової кризи. Оскільки саме в такий спосіб Росія хоче довести ЄС, що газопроводи «Північний потік» — і перший, і другий — мають не блокуватися ЄС, а навпаки, — вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло ГОНЧАР. — Тому ми можемо сподіватися на краще, але бути готовим до гіршого сценарію! Стратегія Росії не змінилася! Міняються лише тактичні підходи. Обдурити українців та європейців — це те, про що мріють у Кремлі».

Втім, якщо Росія все ж вирішить знову перекрити вентиль у морози — Україна не замерзне. У вітчизняні підземні сховища закачали рекордні обсяги газу — понад 21,6 млрд кубів. Цього вистачить навіть за відсутності транзиту. А якщо газовий шантаж росіянам узимку не вдасться — навесні вони стануть менш категоричними, прогнозують фахівці. Мовляв, «Газпром» просто буде змушений повернутися за стіл переговорів. Адже самотужки існуючі потужності його морських газопроводів поки що не зможуть задовольнити європейський попит.

Для порівняння: українська ГТС за минулу добу збільшила прокачку газу на 60 млн кубів на добу — зі 199 млн до 262 млн кубів. 60 млн кубів — це майже треть потужності «Північного потоку».

«Відомо, що «Північний потік» не має такої гнучкості поставок і не зможе перекрити такі коливання. Тож Європі доведеться використовувати інші інструменти — підземні сховища, LNG-газ, що позначиться на кінцевій ціні на газ для споживачів. Продовження транзитного контракту через українську ГТС на 10—15 років — це взаємовигідне рішення для всіх. Але якщо, зрозуміло, йдеться лише про економіку», — зауважив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій МАКОГОН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати