Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корона «Дня» – за правильний ракурс на російські події

28 грудня, 11:54

В Україні триває війна на сході, й це є головним викликом для суспільства. На тлі певних позитивних кроків 2017-й запам’ятався, зокрема, «безвізом», частковим покращанням соціально-економічного рівня життя, успіхами на спортивній та культурній аренах; саме антитерористична операція та порушення прав людей в окупованому Криму стали в році, що минає, «маркерами» відчуття того, на яке майбутнє для країни спрямована політична та інтелектуальна еліти.

Традиційно ось уже понад 10 років «День» пропонує нашим читачам разом із нами підбити підсумки року, що минув, і дивитися в наступний. Експерти «Дня» вкотре зробили зріз часу нашого, без сумніву, історичного періоду, в якому українці випробовуються не лише на міцність, а й на спроможність виправдати згадану фразу, що прописана в паспорті держави.

Отже, наприкінці року наші автори, постійні читачі, партнери та експерти відповіли на три запитання, і в такий спосіб сформували «мозаїку» життя країни за 2017-й.

Переконані, вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим рік, що минає, став для вас особливим?

2. Кого вважаєте героєм і антигероєм-2017?

3. 2017-го наша редакція відзначила 15-річчя Бібліотеки «Дня». Яку саме книгу з нашої Бібліотеки Ви б могли відзначити й рекомендувати іншим?


«ВИДАННЯ «Я — СВІДОК» ТА «КАТАСТРОФА І ТРІУМФ» — НАЙБІЛЬШ ЦІКАВІ ТА ПІЗНАВАЛЬНІ КНИЖКИ, ПРИСВЯЧЕНІ ВІЙНІ НА ДОНБАСІ»

Борис СОКОЛОВ, професор, публіцист (Москва):

1. 2017 року мені вперше в житті довелося порівняно довго, чотири з половиною місяця, жити й викладати за кордоном. Я викладав історію та політологію в Академії військового мистецтва у Варшаві й також читав лекції в інших польських містах, головним чином — з історії та сучасної політичної ситуації в Росії. Мені впало в око, що моє трактування російської історії в основному збігалося з тим, яке поділяє більшість поляків. Мені здається, що іноземних істориків зазвичай готові слухати тоді, коли їхні трактування історії двосторонніх відносин, як мінімум, є досить популярними в країні, яка їх приймає. Україна тут не виняток.

2. Героїв 2017 року я не бачу, а головним антигероєм я б назвав північнокорейського диктатора Кім Чен Ина, який своєю ракетною і ядерною програмою зумів поставити весь світ на межу нової світової війни. Якщо в наступному році дійсно станеться війна між Північною Кореєю і США та американськими союзниками, то вона може призвести до загибелі десятків тисяч людей, і за своїми руйнівними наслідками для світової економіки її можна буде порівняти з новою світовою війною через ті астрономічні засоби, які доведеться витратити на відновлення та інтеграцію Північної Кореї.

3. У Бібліотеці «Дня» мені видаються найбільш цікавими та пізнавальними книжки, які присвячені нинішній війні на Донбасі: «Я — свідок» луганчанина Валентини Торби, де розкриваються коріння цієї війни і поміщений щоденник, який описує життя в окупованому Луганську, та книжка Марії Семенченко «Катастрофа і тріумф» — про героїзм українських військових. Ці книжки дуже знадобляться нинішнім і майбутнім історикам війни на Донбасі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати