Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

06 жовтня, 00:00

Автентична Україна

У Музеї Гончара відбувся творчий вечір, присвячений презентації книги забутої української письменниці Марусі Вольвачівни «Кажи жінці правду, та не всю». Він був організований в рамках спільної програми «Відроджуємо забуті імена української літератури», ініційованої видавництвом «Наш час» та Українським центром народної культури Музеєм Гончара. Тетяна Харламова, директор видавництва, Тетяна Пошивайло, заступник директора Музею Гончара та Іван Лисенко, упорядник книги, земляк письменниці, презентували перше на сьогодні повне зібрання творів загадкової Марусі Вольвачівни. Зі сторінок цієї книги постає справжня автентична Україна в складні часи другої половини XIX та початку XX століть: традиції, звичаї, побут і повір’я...Ця проста селянка не ходила в школу, а писати і читати навчилася самотужки вже дорослою людиною. Вона зуміла піднятися над буденністю, складними і жорстокими обставинами долі й вирватися у простір творчості.

На презентації панувала романтична атмосфера при свічках, звучали українські співи, поезія та проза. Варто зазначити, що зусиллями організаторів вдалось зібрати культурно-мистецьку еліту, приїхали навіть з Валківського району, звідки родом письменниця. Камертоном свята став дитячий фольклорний автентичний гурт «Дай Боже». Єдиний молодий учень казкаря Сашка-лірника й син видатного кобзаря Тараса Силенка, Святослав вразив публіку дебютною казкою «Кажи жінці правду, та не всю». Виступили актриса Наталія Водолазко та ансамбль народної пісні «Елегія», повідомляє Тiна ПЕРЕСУНЬКО .

Прем’єра опери про Громадянську війну США

Американський композитор Філіп Гласс завершив роботу над оперою «Аппоматокс», присвяченої Громадянській війні в США. Її прем’єра відбудеться в Сан-Франциско 6 жовтня. Як повідомляє lenta.ru, посилаючись на Reuters, перше виконання «Аппоматокса» заявлене як одне з найочікуваніших музичних подій сезону. Лібретто до опери написав британський драматург і сценарист Крістофер Хемптон. Постановку здійснив режисер Роберт Вудрафф. Опера складається з двох актів. У першому дія охоплює дні напередодні здачі генерала конфедератів Роберта Лі. Другий акт відкривається капітуляцією жителів півдня жителям півночі, а потім показано епізоди з історії США від 1873 року (другий президентський термін Улісса Гранта) до наших днів. Філіп Гласс пояснив, що на зміст опери вплинув його власний досвід: з одного боку — його дитинство, що припало на роки Другої світової війни, з іншого — його рідне місто Балтімор, де расова сегрегація була дуже вираженою ще в 1950-х роках.

Один долар за сценарій Копполи

В Аргентині грабіжники виставили на аукціон в інтернеті викрадений сценарій нового фільму всесвітньо відомого режисера Френсіса Форд Копполи, пише gazeta.ru. Тиждень тому п’ятеро озброєних злочинців увірвалися в будинок американського кінематографіста у престижному районі Буенос-Айреса й почали бити його співробітників. Самого Френсіса Форд Копполи в приміщенні не було. Згідно зі свідченнями свідків, зловмисники шукали гроші, але нічого не знайшовши, викрали три портативні комп’ютери. На них, у тому числі, зберігався і сценарій майбутнього фільму «Тетро» за участю відомих акторів Метта Діллона і Хав’єра Бардема, зйомки якого повинні початися в лютому майбутнього року в Буенос-Айресі та його передмісті. Як передає ІТАР-ТАРС, один із грабіжників під вигаданим ім’ям вирішив продати з аукціону дані з украдених комп’ютерів, записані на 10 CD-дисках. Початкова ціна, встановлена зловмисником, склала всього один долар. У загальній складності надійшло лише 11 пропозицій про купівлю, підвищивши вартість викрадених матеріалів тільки до $62. У кінцевому результаті власники системи електронного аукціону ухвалили рішення зняти з торгів компакт-диски з украденою інформацією. Після пограбування Френсіс Форд Коппола був дуже засмучений і звернувся до злочинців із проханням повернути викрадені матеріали, які, за його словами, коштували йому 15 років праці. Їм було обіцяно винагороду, сума якої не називалася. Чи намагалися зловмисники зв’язатися з режисером, не повідомляється.

«Конструктор» монстрів

Едріен Броуді виконає головну роль у фантастичному трилері «Splice» («Склеювання»): він зіграє роль блискучого біолога, який, ігноруючи закони й етику, навчився конструювати фантастичних істот, використовуючи ДНК тварин і людей. Партнером Броуді по фільму агентство Reuters назвало канадську актрису Сару Поллі. Режисером картини, вихід якої на екрани планується в 2009 році, став Вінченцо Наталі, відомий фільмами «Куб», «Кодер», «Пустота». Зйомки «Splice» почнуться в листопаді цього року в Торонто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати