Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

22 грудня, 00:00

Українсько-французький дует

Незвичайна прем’єра відбулася у Французькому культурному центрі під назвою «У просторі Дюбюффе. Фотоінсталяції». На виставці, яка проходитиме до 30 грудня, представлено творчий дует майстринь з двох країн. Ніколетта Монталбетті мешкає у Франції, де колись починала шлях у мистецтві. Деякий час вона була асистентом відомого авангардиста Ж. Дюбюфе. Працювала у Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, експериментуючи з різними техніками виконання. Ніколетта Монталбетті любить подорожувати і включати враження у своєрідні фотоколажі. Олена Голуб живе й працює в Києві. Часом художниця відвідує інші країни, представляючи українське мистецтво у міжнародних заходах. Вона є автором численних публікацій, есе, статей з питань теорії та історії сучасного мистецтва. Олена та Ніколетта познайомилися на Міжнародному арт-фестивалі у Магдебурзі (Німеччина) і знайшли чимало спільного у поглядах на життя й мистецтво.

Зацікавленість опозиційним напрямком «арт брут» і його яскравим представником Жаном Дюбюффе (1901—1985) О. Голуб виявила через медіа. Так, ще у далекі 80-ті їй вдалося «пробити» статтю у журналі «Ранок», щоб познайомити наших співвітчизників з великим французом. І от тепер, коли у мистецтві відбулося багато нового, а художниці захопились комп’ютерними технологіями, вони вирішили згадати метра «незлим тихим словом»... По-різному вирішується тема великого міста в їхніх творах, де урбанізація все щільніше затискає людину у своїх обіймах. Виставка викликає чимало нових спонтанних асоціацій завдяки візуальному розмаїттю і співзвучності часу, повідомляє Петро ЯКОВЕНКО.

В Японії знайшли 250 малюнків Діснея

Колекція з 250 оригінальних малюнків і ескізів знаменитого мультиплікатора Уолта Діснея виявлена в архівах університету японського міста Тіба, повідомляє Lenta.ru з посиланням на BBC News. Для Walt Disney Company ця знахідка, за словами її представника, стала «справжнім сюрпризом». Колекція містить розкадровку та фонові малюнки до мультфільмів, які вважаються класикою американської анімації, — «Спляча красуня», «Бембі», «Попелюшка». Крім того, до неї ввійшли малюнки до першого короткометражного кольорового мультфільму Діснея — «Квіти і дерева» 1932 року. Як з’ясувалося, малюнки й ескізи Діснея потрапили в Японію в 1960 році, коли були привезені для демонстрації в музеях країни. На батьківщину колекція так і не повернулася, оскільки мультиплікатор подарував свої роботи токійському Національному музею сучасного мистецтва. Пізніше малюнки Діснея позичив із музейного фонду один зі співробітників університету Тіби, якому вони знадобилися для дослідницької та викладацької діяльності. Відтоді колекція так і зберігалася в стінах університету, поки співробітники не вирішили її поцифрувати, у зв’язку з чим й спрямували запит у Walt Disney Company.

Любовні фантазії

Популярний режисер Роман Віктюк випустив нову виставу — «Сергій і Айседора», присвячену Єсеніну.

У постановці звучить музика Шнітке і романси на вірші Єсеніна. Романси виконує соліст «Гелікон-опери» В’ячеслав Стародубцев (він грає кілька ролей: одного з безіменних поетів, агента НКВС і містика символу фатуму). Віра Сотникова виступила в ролі Айседори Дункан, а гротескно-жорсткий Дмитро Малашенко (Сергій Єсенін) — це перша робота 21-літнього актора на московській сцені, повідомляють «Подробиці».

Сюжет постановки такий — у невільній країні дві людини: старіюча танцівниця та юний поет (Дункан і Єсенін), знайшли одне одного... Але їхнє кохання трагічне. На прем’єрі Віктюк сказав: «Кохання на землі агонізує. Моя вистава — гімн коханню». Режисер наголосив, що у його виставі немає претензії на достовірність, це фантазія про знаменитих людей, а не документальна історія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати