Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меморіальна дошка Григору Тютюннику

У Києві за ініціативи Національної спілки письменників України та громадськості відкрили меморіальну дошку геніальному українському новелісту Григору Тютюннику
25 червня, 16:50

У Києві за ініціативи Національної спілки письменників України та  громадськості відкрили меморіальну дошку геніальному українському новелісту  Григору Тютюннику на фасаді будинку номер 28 по вулиці Миколи Раєвського. Тут Григір Тютюнник з родиною жив тривалий період, із 1967 по 1980 рік,   до останнього свого трагічного дня. Лише через кілька років після смерті письменника його було удостоєно звання лауреата Національної премії імені тараса Шевченка. Так у нас буває. Зі сміливими й правдивими митцями.

Всі дозвільні процедури, пошук коштів  на облаштування меморіальної відбувалися до ювілею письменника, його 90-річчя. Але через військові дії  церемонію відкриття на певний час було відтерміновано.

І ось, не чекаючи завершення війни, дошку все ж вдалося відкрити.

Її автор, народний художник України Микола Білик, надзвичайно вдало втілив портрет Григора додавши художній елемент дерева зі  схиленими донизу квітучими  гілками та стрімкою верхівкою,  які символізують щедрість таланту письменника, його велич і невмирущість. Текст написано оригінальним шрифтом «рутенія», розробником якого є лауреат Національної премії імені тараса Шевченка   Василь Чебаник.



Кошти на дошку зібрано шанувальниками письменника за ініціативи літератора та громадського активіста Руслана Новаковича.  Основний внесок зробив громадський діяч і меценат  Віталій Скоцик, який  упродовж багатьох років опікується Всеукраїнським літературним конкурсом імені Григора Тютюнника. В результаті цього конкурсу світ побачили десятки найменувань книг молодих українських авторів.

На урочистостях виступили Петро Засенко (побратим Григора Тютюнника), Борис Пономаренко, Віталій Скоцик, Микола Білик, Руслан Новакович та інші. Присутні підтримали  клопотання до київської громади,  аби ця столична вулиця носила ім’я Григора Тютюнника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати