Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музика двох континентів

25 травня, 00:00

Уперше в Національній філармонії пройшов Україно- американський фестиваль.

Він відкрився програмою «Нова ера музики» за участю кращого нашого камерного хору «Київ» (художній керівник лауреат-шевченківець цього року Микола Гобдич). Диригував американець — номінант «Греммі-2007» Роберт Уїнстин. Він же завершив фестиваль концертом «Музичні легенди Голівуду і Бродвею». В останній вечір публіка почула відомі та нові композиції Леонарда Бернстайна, Ендрю Ллойда Уеббера, Джеррі Голдсміта, Річарда Роджерса, Клауса Баделта, Франца Ваксмана, Клода-Мішеля Шонберга. Співали американці — сопрано Кетлін Дієтц і тенор Тревор Мітчел — прекрасні виконавці в жанрі мюзиклу.

Фестивальна музика, яка, природно, відображає американську дійсність, виявилася не дуже затьмареною трагедіями та людськими драмами. Навіть «Едіпус Реквієм», яким продиригував автор у перший вечір, — а допомагали йому наші солісти-вокалісти Іванна Пліш (сопрано), Тетяна Гавриленко (меццо-сопрано) і Микола Шуляк (тенор) — виявився доволі простим за драматургією та музичною мовою. Симфонічна картинка «Маленький цирк» Макса Симончича і «Concerto Gaucho» для труби з оркестром Кевіна Вальчика (соліст — Юрій Корнілов), що прозвучали того ж вечора, познайомили киян з новою цікавою американською симфонічною музикою.

У фестивалі брав участь україно-американський сімейний дует. Скрипаль Олег Криса (учень Ойстраха, переможець конкурсу Паганіні в Генуї, в минулому — професор Московської й Київської консерваторій, а нині — американської Істменської академії музики) незабаром оцінюватиме молодих скрипалів у складі журі чергового ХIII конкурсу ім. Чайковского в Москві, який пройде цього літа. Він разом з сином, диригентом Тарасом Крисою, з яким НСОУ вже грав під час європейських гастролей, винесли на суд киян програму «Українці — українцям»: симфонічну баладу «Гражіна» Бориса Лятошинського і Концерт для скрипки з оркестром № 1 Мирослава Скорика. Тарас продиригував і Симфонією №2 «Червона земля» Вірко Балея (Лас-Вегас) — композитора і диригента з українським корінням, який вже не раз приїздив до нас.

Цікавим концертом фестивалю став вечір «Американської класики ХХ сторіччя», коли за пульт національного симфонічного став володар «Греммі- 2007» Джон Маклафлін Уїльямс. Прозвучала музика, що стала обличчям американської академічної класики минулого століття, і нові, невідомі в Україні, опуси. За помахом рук американця ожила симфонічна картина «Океан» Генрі Хедлі, де відчувався вплив оркестрових картин Римського-Корсакова та Дебюссі. Фрагменти з сюїти «Родео» Аарона Копленда продемонстрували пасторальні картини, вплив американської кантрі- і джазової музики, чарівний майстерний оркестровий звукопис. «Симфонія для Сіетлу» Джорджа Фредеріка МакКея (1951 р.) створила ліричну оазу вечора, показала сильний вплив на композитора популярної музики. Найцікавішою стала українська прем’єра скрипкового концерту Бенджамена Ліїса в міцному виконанні володаря I премії конкурсу ім. Чайковського 1978 року 57-річного американця Елмара Олівейри — твору складного, глибокого. Елмар Олівейра номінувався на «Греммі» із записом добре знаного у нас концерту Семюеля Барбера. Скрипаль відомий широтою репертуару та інтересом до не самих популярних авторів. Так, нарівні з творами Брамса, Сен-Санса, Шоссона в його пізньоромантичному репертуарі представлені автори, які виконуються рідше, — Елгар, Форі, Леке, Іоахим. Олівейра приділяє велику увагу і музиці XX століття (особливо італійськії — Респіги, Піццетті, Флагелло), а також композиторам-сучасникам (концерти Кшиштофа Пендерецького, Чарльза Вуорінена, Анджея Пануфника, Ейноюхані Раутаваара та іншших).

Усі програми фестивалю готувалися з двох-трьох репетицій, що підтверджує високу мобільність і стабільність оркестру. Правда, музиканти НСОУ вже грали під керуванням усіх трьох американських диригентів, що полегшило встановлення контакту і прискорило робочий процес. Перший фестиваль отримав якнайкращі відгуки від публіки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати