Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музика і... космос

Міжнародний фестиваль «Харківські асамблеї» перетворився на марафон, який тривав майже місяць
02 листопада, 11:16

Він побив усі колишні власні рекорди, зокрема й за масовістю учасників, слухачів і за розмаїттям музичних жанрів. Крім форм наукової конференції та майстер-класів, які вже склалися, асамблеї «обросли» власними представницькими конкурсами, зокрема дуже рідкісним, для гітаристів.

Завдяки столітньому ювілею Харківський національний університет мистецтв ім. І. Котляревського (який 1963 р. об’єднав консерваторію з театральним вишем), у фокусі асамблеї опинилися навчальні театри вишу із серйозним і змістовним репертуаром, а також вистава оперної студії «Розумниця» К. Орфа. У самому Харкові музична комедія, драматичні театри і, звичайно, театр ляльковий, де майже всі актори виховані кафедрою анімації, підготували вистави за участю випускників. Та й у багатьох містах України на афішних виставах за участю колишніх харків’ян — вихованців Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського — стояли посвяти альма-матер.

Але що таке творчий виш? Це передусім педагоги, які поодинці і разом зі своїми учнями виходять у широкий музично-театральний світ. Багато хто з них, фанати професії та чудові наставники, професори, вже сьогодні стали легендою. І такими постали на звітних концертах: справжній поет кларнета Валерій Алтухов; лицар гітари Володимир Доценко; учениця славнозвісного Ростроповича віолончелістка Олена Щелкановцева; баритон епохи Магомаєва Володимир Болдирев; продовжувач найкращих традицій харківської композиторської школи Володимир Птушкін; виконавці на народних інструментах, студенти та педагоги кафедри музичної естради і джазу; та й сама Тетяна Вєркіна, яка очолює уславлений клас піаністів — лауреатів міжнародних конкурсів.

На закритті «Харківських асамблей» було оголошено, що ім’ям Тетяни Вєркіної за програмою Pale Blue Dot Project названо зірку, яка розташована між відомими небесними об’єктами Вега і Альтаїр. Друга зірка, що дістала ім’я cлідом за цією, тепер має назву Харківського університету мистецтв. Тепер їх можна буде побачити через програму Google Earth,  зазначивши координати за мітками телескопа Кеплера (запущений і працює в космосі), а натискаючи на фото зірки, переконатися в тому, що зіркам надано саме ці імена.

Цей романтичний, але цілком матеріальний дарунок від проекту Pale Blue Dot корпорації White Dwarf  ініціювали представники громадськості Харкова, де Тетяна Борисівна Вєркіна добре відома не лише як ректор одного з провідних харківських вишів, а й як харизматична творча особистість, людина, котра задумала і здійснила проект міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї» майже чверть століття тому.

Голова громадського координаційного комітету «Харків ракетно-космічний» Геннадій Тупало, вручаючи сертифікати ювілярам, особливо наголосив, що музичний Харків може пишатися своїми досягненнями, як і Харків космічний, а тому така акція є закономірною в межах великого музичного свята.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати