Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Чутливого міліціонера» до «Астенічного синдрому»

У Парижі проходить велика ретроспектива видатної української кінорежисерки Кіри МУРАТОВОЇ
01 жовтня, 10:29

Вперше роботи Муратової покажуть у найстарішій кіноархівній інституції світу — легендарній Французькій Сінематеці. Подія організована Українським інститутом та Довженко-Центром.

До програми показів увійшли 16 картин, які без винятку представляють повнометражний доробок творів Кіри Георгіївни. Серед них — «Короткі зустрічі» (1967), «Довгі проводи» (1971), «Астенічний синдром» (1989), «Мелодія для катеринки» (2009), «Вічне повернення» (2012) тощо. Фільми представлять близькі друзі та колеги Муратової: український актор і режисер Георгій ДЕЛІЄВ, акторка Наталія БУЗЬКО, продюсер Олег КОХАН, а також чоловік Кіри — художник Євген ГОЛУБЕНКО, співавтор сценаріїв декількох її фільмів.

Генеральний директор Українського інституту Володимир ШЕЙКО зауважив:

— Ретроспектива в Паризькій Сінематеці представляє повну панораму творчості режисерки — від стрічок радянських часів, що були зняті в умовах творчих обмежень та цензури, до часів незалежності, коли в Україні відбувалися тектонічні суспільні трансформації. Цей рік можна назвати знаковим для Муратової у Франції: у липні на кінофестивалі в Ла-Рошелі ми підтримали спеціальну програму показів її фільмів, яка мала великий успіх і збирала повні зали. Усі ці події супроводжуються фаховими дискусіями і глядацькими обговореннями. Сподіваюся, це стане поштовхом до переосмислення складної ідентичності режисерки та значення її творчості як в Україні, так і в міжнародному контексті.

ФОТО ЄВГЕНА ГОЛУБЕНКА

 

Французька ретроспектива матиме важливий наслідок і для українського глядача: трагікомічна стрічка «Чутливий міліціонер» про міліціонера Толю, знята спільним виробництвом України і Франції 1992 року, що досі зберігалася в колекції Сінематеки, вперше за 27 років повернеться до нашої країни.

Генеральний директор Довженко-Центру Іван КОЗЛЕНКО підкреслив:

— Справжній всесвітній інтерес до творчості Кіри Муратової розпочався з першої повної ретроспективи її фільмів на Роттердамському міжнародному кінофестивалі, яку ми організували  2013 року спільно з куратором Євгенієм ГУСЯТІНСЬКИМ ще за життя режисерки. У 2013—2014 роках Довженко-Центр на замовлення Держкіна відреставрував усі фільми Муратової радянського періоду, що полегшило їхню міжнародну логістику. Відтоді розпочалась тріумфальна хода стрічок найпрестижнішими кіномайданчиками світу — міжнародними кінофестивалями в Карлових Варах, Мельбурні, Буенос-Айресі, Бонні, Ля Рошелі... 

Лише протягом 2017—2019 років відбулось вісім ретроспектив у різних країнах. Муратова стала найзатребуванішим українським режисером у світі — до Довженко-Центру щороку надходять десятки запитів на покази, інтерес до її творчості наразі більший, ніж до творчості Олександра Довженка.

Ретроспективу у Французькій Сінематеці, організовану спільно з Українським інститутом, можна вважати кульмінацією міжнародного визнання української режисерки, а повернення її фільму «Чутливий міліціонер» до України — знаковою подією, символічним результатом нашої майже семирічної роботи з популяризації її імені.

Ретроспектива триватиме до 20 жовтня. Після цього п’ять фільмів Муратової вийдуть у прокат у французьких кінотеатрах. А українські глядачі згодом зможуть переглянути стрічку «Чутливий міліціонер» після її повернення до архіву Довженко-Центру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати