Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як Котигорошко врятував Батьківщину

Вистава — як урок патріотизму для малечі
06 жовтня, 09:51
ФОТО АВТОРА

Новинка афіші Київського академічного театр ляльок — казка «Котигорошко» Григорія Усача  викликає асоціації із сучасними тривожними подіями на сході нашої країни. Насамперед у маленького глядача, який уже з перших реплік казкових персонажів потрапляє в атмосферу вистави і співпереживає її подіям. На цій виставі панує незвична для дитячого театру тиша. Малюки дивляться казку, яка так нагадує їм хроніку з фронту бойових дій.

Постановочна група, яку очолили режисер-постановник — Юрій Сікало, режисер — Д. Драпіковський (художник — Наталія Ягупова, композитор — Микола Кландьонок) визначили головну тему — відповідальність за долю країни, коли на неї напав ворог, і втілити на сцені казку не дидактично, а емоційно.

Головний герой — хлопчик, який за допомогою Матері-Землі (артисти —  Лариса Кулікова, Ольга Цеглинська, Людмила Ясиновська) виростає із зеленого стручка і названий нею Котигорошком (артисти — Юрій Хетчиков, Роман Молодій) бере на себе відповідальність за долю країни, яку намагається поневолити злий і підступний Змій-Перевертень (цю роль по черзі грають Євген Огородній і Юрій Фарафонов). За допомогою Ковалів і його побратимів Вернигори і Вернидуба (актори — В’ячеслав Гук, Володимир Малинський, Вадим Доценко і Юрій Чеботарьов), озброєний булавою (її викували Ковалі) у смертельному двобої вбиває Змія і звільняє з його лабетів сестру Оленку (артисти — Анжеліка Ісаєнкова, Ольга Разуванова).

П’єсу написано у віршованій формі і актори, зберігаючи її стиль, працюють у добре зорганізованому ансамблі, створюючи бліц-характеристики, які переконливо доносять зерно образу і дивують високою пластичною культурою. Навіть маленькі за обсягом ролі, зокрема, Шуліка (артисти — Юрій Чеботарьов, Володимир Малинський) і Павук (артисти — Вікторія Тебенєва, Лідія Шевченко) мають свої характери, свою лялькову індивідуальність.

Вистава «Котигорошко» Г. Усача — героїчна фреска, яка несе усіма своїми виражальними засобами тему патріотизму. «Ви показали нашій малечі справжній урок відданості своїй Батьківщині, і зробили це делікатно, емоційно й переконливо», — так оцінили роботу лялькарів батьки маленьких глядачів і освітяни, які вже подивилися прем’єру.

Наступні покази відбудуться 10 і 31 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати