Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фейк із підвалу Конгресу

Чому український телеканал покарають за висвітлення «бутафорських» «слухань» у парламенті США
24 листопада, 12:26

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 16 листопада призначила позапланову перевірку телеканала NewsOne (ТОВ «Новини 24 години»). Причиною уваги регулятора стали сюжети каналу про «розгляд комітетом із фінансових питань Конгресу США наявності корупції в Національному банку України».

У вересні NewsOne неодноразово розповідав у ефірі про цю подію, але американські медіа повідомили, що жодних подібних слухань у комітеті Конгресу не відбувалось, отже, захід, про який розповів український телеканал, виявився фейковим. З огляду на це, Нацрада з питань телебачення й радіомовлення звернулася до іншого, громадського органу, Незалежної медійної ради, з проханням розібратися і дати оцінку ситуації. І от нещодавно, після вивчення всіх обставин, медійна рада дійшла висновку, що телеканал NewsOne припустився порушень стандартів точності, достовірності й збалансованості подачі інформації та свідомо ввів у оману своїх глядачів. З’ясувалося, що захід, який висвітлював канал, «лише відбувався у приміщенні Конгресу США і не мав жодного стосунку до засідань комітету з фінансових питань Конгресу США».

За інформацією американських медіа, засідання, яке зацікавило NewsOne, відбулося 25 вересня у підвальній кімнаті у будівлі Конгресу США номер НС8. Формально організатором заходу з американського боку виступив конгресмен-республіканець зі штату Канзас Рон Естес. «Конгресмена обдурили для проведення бутафорських слухань для українського телебачення», — так статтю про цю подію назвав ресурс The Daily Beast. А кореспондентка видання зауважила: «Багато дивних речей відбуваються у Вашингтоні, але з усією відвертістю можу сказати, що ця подія була серед найдивніших».

«Тим часом як захід справді відбувався в будівлі Капітолію, де розміщується Конгрес США, на ньому не був присутній жоден із членів відповідного комітету, — констатує Незалежна медійна рада. — Так само «засідання» комітету було відкритим лише для запрошених гостей, в той час як справжні засідання комітетів Конгресу США є відкритими для публіки та преси.

Присутній на засіданні пан Конні Мак IV представляв себе як представника Конгресу та носив на піджаку відповідну шпильку, хоча був конгресменом лише в минулому; нині він зареєстрований як лобіст компанії Interconnection Commerce S.A., що здійснює діяльність із підвищення обізнаності «щодо корупції в Національному банку України». Також, вочевидь, для надання легітимності такому заходу на ньому був присутній і Джеймс Вулсі, колишній голова ЦРУ при президентові Клінтоні, та екс-радник Дональда Трампа на останніх виборах на посаду президента США».

Головним доповідачем на зібранні в підвалі Конгресу був депутат українського парламенту Сергій Тарута, який давно «копає» під керівника Національного банку України Валерію Гонтареву. Як відомо, в минулому році на щорічних зборах МВФ і Світового банку у Вашингтоні Тарута розповсюджував брошуру про зловживання в НБУ під назвою «Загроза економічній безпеці України», підготовлену Асоціацією українських банків. Ці ж матеріали парламентарій роздавав і на заході з незрозумілим статусом у будинку Конгресу.

В інтерв’ю «Радіо Свобода» Тарута повідомив, що метою засідання було привернення уваги американської сторони до корупції в Нацбанку України. Але по факту політику та його команді вдалося лише дати старт скандалу навколо «інформаційного спонсора» «слухань», телеканала NewsOne.

«На жаль, деякі українські медіа гадають, що можуть успішно адаптувати практики російських фейків в Україні — але це не так. У нас набагато активніша і розвиненіша медіа-спільнота, громадянське суспільство, і такими речами швидше зіпсуєш собі репутацію, яка є основним капіталом медіа», — констатувала директор Інституту масової інформації Оксана Романюк в інтерв’ю «Детектор медіа».

Утім, телеканал NewsOne не робить з цього «проколу» трагедії. Виконавчий продюсер каналу Василь Голованов прокоментував ситуацію так: «Телеканал NewsOne був запрошений організаторами заходу у Вашингтоні і, слідуючи стандартній журналістській практиці, дав у ефір інформацію відповідно до наданих даних».

Не можна не погодиться з Романюк щодо згубності повторення російського «досвіду» генерування та трансляції фейків засобами масової інформації. Але треба визнати, що також не буде правильним перекладати на журналістів усю відповідальність за симулякри й імітації, що їх вигадує та продукує український політикум.

Так, NewsOne, напевно, мав ретельніше підготувати матеріал про подію «в Конгресі» або взагалі відмовитися від висвітлення подібної «підстави». Напевно ж, осуду заслуговують і піарники, політтехнологи, лобісти, які продали клієнту відверту «лажу». Але головним чином за цю абсурдну історію з імітацією роботи комітету Конгресу США відповідають все ж таки політики-замовники цього дійства та його маніпуляційного висвітлення в ЗМІ.

Втім, якщо, телеканал має шанс бути покараним державним регулятором за свою нерозбірливість в «інформаційних приводах», а різноманітні консультанти з PR та GR через порушення професійних стандартів ризикують залишитися без замовлень, то політик, який замовив увесь цей «цирк», ніяк від цього скандалу не постраждає. Ну, зробив щось не те, з ким такого не буває у розпал боротьби з опонентами!.. Навіть косих поглядів у сесійної залі Сергію Таруті чекати не варто. Захисники Гонтаревої навіть зрадіють, що у борця з корупцією в НБУ стався провал.

Можна було б чекати, що свої висновки зроблять виборці й більше не голосуватимуть за організатора фейків. Але чомусь здається, що електорат у нас обирає делегатів до Верховної Ради зовсім не за критеріями чесності та етичності.

Боротьба за журналістські стандарти та етику, звісно, добра справа. Але поки у вітчизняних політиків буде запит на фальсифікації та маніпуляції й бюджет на їх висвітлення в медіа проблему фейкових новин і дезінформації у вітчизняних засобах масової інформації вирішити дуже важко.

Є й інший вимір буфонади, що її влаштував український депутат.

Якщо в Нацбанку насправді були неймовірні зловживання, то чому всі матеріали з цієї справи Тарута не віддав ЗМІ? В Україні багато сильних команд журналістів-розслідувачів, уже не кажучи про ті ж США. Що завадило співпраці політика з медіа, чому він обрав шлях симулякрів та імітацій?

Насправді, ще рік тому брошуру під назвою «Загроза економічній безпеці України», в якій і містяться звинувачення на адресу керівництва НБУ, вже аналізували різні економічні журналісти. Ось один із висновків — від аналітичної платформи VoxUkraine: «Виявилося, що в тексті Тарути досить багато правильних цифр і фактажу. Але майже всі вони представлені в дуже маніпулятивній формі та спотворюють сприйняття економічної реальності в Україні».

Залишається лише здогадуватися, навіщо опоненти керівництва Нацбанку вирішили вдатися до маніпуляцій та фальсифікацій і таким чином самостійно помножити на нуль усі свої зусилля з викриття зловживань керівництва НБУ.

Брехня неефективна, правда — це єдина інформаційна зброя, що дійсно працює. Це б мали знати і політики, і їхні піарники. Але чомусь вони не хочуть у це вірити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати