Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Катерина»: нова історія

«1+1 медіа» продовжує робити акцент на телесерійному продукті власного виробництва. А інші?
09 червня, 14:09
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ «1+1 МЕДІА»

Цього тижня в ефірі національного телеканалу відбувся показ 4-серійної мелодрами «Катерина», знятої Sister’s Production на замовлення «1+1». Реакція глядачів на стрічку вкотре засвідчила: попит на український телесерійний продукт давно перевищує пропозицію. Проект, що задає тональність однойменній поемі Тараса Шевченка до сучасних реалій, активно обговорювався в соціальних мережах: гра акторів, декорації, національний побут, цікавий сюжет... Можливо, дехто з професійних телекритиків закине авторам фільму певні сюжетні неузгодження чи штучність мови окремих авторів, але загалом зміст, суть і посил роботи — українські, і вже цим фактом «Катерина» заслуговує на увагу.

Події в стрічці відбуваються в мальовничому селі Шуляки на Черкащині, де в сім’ї консервативних педагогів підростає дочка Катерина. За сюжетом, в село на натурні зйомки історичної картини приїжджає столична знімальна група. Головна героїня Катя (Валерія Ходос) до нестями закохується у відомого актора Олексія Красильникова (Марк Дробот), і, як покажуть події, це змінює не тільки її життя, але й життя всіх, хто оточує дівчину.

Окремо відзначили глядачі гру народної артистки України Наталії Сумської, яка в мелодрамі «Катерина» виконала роль матері головної героїні — Марії Павлівни. Цікаво, що Марія Павлівна працює у сільській школі на Черкащині викладачем української мови та літератури. Саме героїня Сумської знайомить учнів із поемою «Катерина» та допомагає їм зрозуміти головну ідею твору. «Добре, що у фільмі відтворили соціальну проблему села — вона болюча для молоді, котра шукає кращого життя. Це все показано в образі молодої дівчини, яка ведеться на життєві зваби, горнеться до спокус», — розповіла Наталія Сумська в інтерв’ю. Її чоловік, народний артист Анатолій Хостікоєв, зіграв у стрічці батька Катерини. Його герой є директором школи, де працює Марія Павлівна.

На відміну від інших стрічок, де намагаються копіювати російский побут і стиль життя, «Катерина» демонструє суто український контекст. До речі, 6 червня стартували зйомки другої частини військово-патріотичної драми «Гвардія», що розповідає про долі перших добровольців Нацгвардії, які навесні 2014-го просто з Майдану пішли захищати Україну. Головні події «Гвардії-2» розгортатимуться безпосередньо в зоні бойових дій та у ворожому тилу, де розвідники-гвардійці протистоятимуть насамперед російській агресії. «Для «2+2» зйомки другої частини «Гвардії» — це справа честі й принципу. Це — наша шана тим, хто боронить майбутнє України»,— зазначив генеральний продюсер «2+2» Максим Кривицький.

Спостерігаючи за потугами команди «плюсів», хочеться вірити, що вони стануть стимулом для інших каналів знімати стрічки з українським смисловим наповненням. Додатковим стимулом у цьому, як і в українізації інформаційного простору взагалі, може стати підписаний цього тижня Президентом України Петром Порошенком закон про мовні квоти на телебаченні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати