Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медіа-новини

18 лютого, 00:00

 

Національний конкурс шкільних газет стає міжнародним 

Організатори ХІV Національного конкурсу шкільних газет мають намір долучити до конкурсної програми роботи європейських школярів, зокрема, німецьких. Про це повідомив засновник та президент конкурсу, секретар Національної спілки журналістів України, директор Коледжу преси та телебачення (м. Миколаїв) Гліб Головченко. На його думку, шкільні медіа розвиваються швидше, аніж «дорослі», а їх кількість та якість щороку зростає. Якщо на перший конкурс, який відбувся 1997 року, надійшло 20 шкільних газет від мешканців Миколаєва, то 2010 року було зареєстровано 2500 робіт зі шкіл, ліцеїв, професійно-технічних навчальних закладів з усієї України, і, окрім традиційних друкованих видань, до їх числа увійшли теле-, фото- та радіорепортажі, а також електронні видання. Передбачають, що цього річ на конкурс надійде не менше 3000 робіт.

Як зауважує Ігор Лубченко, голова Національної спілки журналістів України, юнкорівський рух формує громадянина нового, вже постінформаційного суспільства ще зі шкільних лав. Цю думку підтримує Василь Кремінь, президент Національної Академії педагогічних наук України, додаючи, що конкурс такого формату прокладає новий шлях у медіа-освіті, робить навчальний процес «діяльнісним», а школяра — медіаграмотним.

Звичайно, без підтримки юнкорів з боку досвідчених носіїв журналістської професії зростання рівня та масштабів конкурсу було б неможливим. Тому, окрім традиційної урочистої церемонії нагородження переможців, у якій беруть участь відомі політики, бізнесмени, громадські діячі та власне представники ЗМІ, організатори влаштовують майстер-класи та інші освітні заходи. Зокрема, традиційно підтримує Національний конкурс шкільних газет і газета «День».

Нагадаємо, що реєстрація учасників ХІV Національного конкурсу шкільних газет триватиме до 1 квітня цього року, а переможців оголосять 20 травня у Миколаєві, повідомляє Марина КУЧУК. 

Черговий конфлікт між місцевою владою та журналістами 

Цього разу під громадською увагою — головний редактор буковинського незалежного часопису «Буковинське віче» Віра Китайгородська і заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць. Як розповіла редактор, упереджене, на її думку, ставлення до газети з боку чиновників розпочалося після низки критичних аналітичних статей щодо діяльності Дмитра Табачника та після заяви часопису про підтримку Інституту національної пам’яті.

Чернівецька ОДА припинила співпрацю з «Буковинським віче» у формі друку платних інформаційних повідомлень про роботу управлінь адміністрації, тендери, гранти. Такі повідомлення друкуються в усіх чернівецьких регіональних газетах, адже ОДА не має власного друкованого ЗМІ.

Проблема навіть не в такій співпраці, адже йдеться про копійки, переконує головний редактор. Як стверджує Віра Китайгородська, Георгій Галиць заявив, що «газета працює проти України», бо у виданні публікується критика на адресу нинішньої влади.

«Чиновники — це ще не Україна», — коментує головний редактор «Буковинського віче».

Фразу «газета працює проти України» Г. Галиць спростував і пояснив «Радіо «Свобода»: «Я не думаю, що є десь у відносинах між потенційним роботодавцем та ЗМІ, щоб потенційний роботодавець оплачував би матеріали, які критично б оцінювали його діяльність». Тобто, на думку Георгія Галиця, друкуючи інформаційні повідомлення на п’ять-сім речень, які оплачує ОДА, ЗМІ мають відмовитися від критичних та аналітичних матеріалів взагалі... Така позиція обурила не тільки колектив газети, а й журналістську спільноту і жителів міста.

Віра Китайгородська заявляє, що так само, як протягом попередніх 20 років, газета не йтиме на компроміси, які суперечать засадам журналістської діяльності.

Це вже не перша конфліктна ситуація, пов’язана з Георгієм Галицем і журналістами. Зокрема, півроку тому за його участі розгорівся скандал із колишнім прес-секретарем облдержадміністрації Мар’яною Антонюк, яка, за словами її чоловіка Володимира, покинула роботу через некоректне та брутальне ставлення з боку посадовця, повідомляє Леся ВОРОНЮК, Чернівці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати