Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пишемо листи Сенцову!

17 серпня — 96-й день голодування «бранця Кремля». Що варто зробити для його підтримки?
17 серпня, 13:03
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Міжнародна організація ПЕН-клуб, яка об’єднує письменників, редакторів і перекладачів з усього світу і бореться за права людини, днями почала великий марафон листів на підтримку Олега Сенцова. 

«Ми знаємо, що його (Сенцова. — Ред.) обмежують в отриманні кореспонденції й за останній час до нього потрапив лише лист від його матері. Однак це не відповідає законодавству з питань листування в’язнів, і такі умови листування гірші, аніж мав свого часу Нельсон Мандела, — йдеться у повідомленні на сторінці групи Save Oleg Sentsov у «Фейсбуці». — Центри ПЕН з усієї земної кулі, від Британії, Швеції та Франції до Кенії, розпочинають сьогодні (14 серпня. — Ред.) збір листів, які 21 серпня об 11.00, на 100-й день голодування Олега, роздрукують і принесуть до консульств та посольств РФ у своїх країнах, обмотані колючим дротом. А наступні дні (до 25 серпня) відбуватиметься марафон телефонних дзвінків у ці ж дипломатичні установи із запитаннями: «Коли ви звільните Олега Сенцова?» та «Чи отримав він нашу кореспонденцію?»

Нагадаємо, 25 серпня буде вже третя річниця винесення вироку Олегу Сенцову та Олександру Кольченку, яких за абсурдними звинуваченнями у тероризмі російська влада засудила до 20 і десяти років колонії суворого режиму відповідно.

Листи мають бути написані російською мовою, їх треба надсилати на пошту координаторки ПЕН-клубу з питань Європейського регіону: [email protected] Бажано зробити це до 20 серпня, щоб листи встигли роздрукувати.

Тим часом Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час моніторингових візитів до місць позбавлення волі продовжує отримувати від ув’язнених громадян РФ заяви на ім’я президента РФ Володимира Путіна з проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв’язнів. Станом на 15 серпня таких листів було вже 11. «Ці листи також будуть відправлені до МЗС України, щоб вони дипломатичною поштою доставили їх до Адміністрації президента РФ», — повідомила у «Фейсбуці» Людмила Денісова.

Щодо цих заяв висловилась і перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко, яка представляє Україну в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську. Зокрема вона написала у «Фейсбуці», що в координації з Людмилою Денісовою, Міністерством закордонних справ України та СБУ відпрацьовуються кроки для звільнення українців.

«Це питання на постійному контролі Президента Порошенка. Ми направимо на представників РФ у ТКГ інформацію про заяви злочинців і терористів — громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш Президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв’язнів, — підкреслила Ірина Геращенко у соцмережі. — Нагадую, поки що немає відповіді з боку РФ на ініціативу передати їм 36 диверсантів, шпигунів, терористів, злодіїв. Немає відповіді і на ініціативу зустрічі омбудсвумен (Людмили Денісової та уповноваженої з прав людини у Росії Тетяни Москалькової. — Ред.) у Мінську 21—22 серпня».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати