Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Немовби райські птахи

Між безпекою і красою бджолоїдки обирають друге
06 червня, 16:01

Бджолоїдки — яскраві й дуже емоційні птахи, спостерігати за ними — неабияке задоволення. Їхнє забарвлення настільки неповторне, що сплутати їх з іншими птахами просто неможливо. Природа ніби пошила бджолоїдкам одежину з яскравих клаптиків, які трапилися під руку: каштанова маківка, чорна маска, бірюзова грудка, пшеничне горлечко. А ще додала до цього вузенькі хвостики, з довгими центральними пір’їнами, коротенькі лапки, зігнутий донизу дзьоб. Захочеш пройти повз — не зможеш, зупинишся.

На відміну від багатьох інших птахів, що намагаються замаскуватися під довкілля, цих, здається, зовсім не турбує власна безпека, хоча насправді їхнє життя сповнене ризиків.

ЛОВЛЯТЬ НЕ ЛИШЕ БДЖІЛ, А Й ШКІДНИКІВ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Бджолоїдками цих гарних птахів назвали через те, що вони полюють на бджіл, особливо в похмуру погоду, оскільки тоді інших комах у повітрі дуже мало. Трапляється, птахи сідають біля входу у вулик і ловлять бджіл, які з’являються на льотку. Бджолярі часто сердяться на цих птахів, вважаючи їх шкідниками, і запекло борються з ними. Однак варто зауважити, що полюють бджолоїдки переважно на старих і хворих комах, тим самим запобігаючи поширенню у вуликах небезпечних бджолиних інфекцій, — розповідає біолог Марія Савчук. — Крім того, вони приносять користь сільському господарству, знищуючи  шкідників зернових та інших сільськогосподарських культур: кузьку, листоїдів, хрущів, саранових, трав’янистих клопів, а також чимало природних ворогів бджіл.

Харчуються ці прекрасні птахи переважно літаючими комахами — осами, бабками, жуками і метеликами, яких майстерно ловлять просто на льоту. Перед цим вони виглядають здобич, притаївшись на якомусь високому місці — огорожі, стовпі чи гілці дерева. Помітивши комаху, що летить, моментально піднімаються в повітря і хапають її. Серед особливостей харчування бджолоїдок біологи відзначають, що птах, висмикуючи жало у спійманої комахи, заплющує очі, щоб уберегти їх від отрути. Хоч нам може й здатися, що він просто закочує очі від насолоди.

Улітку бджолоїдки живуть у Південній і Південно-Східній Європі, в Південно-Західній Азії, а на зиму відлітають до Африки — на південь від Сахари, до Східної Індії й Південної Аравії.

ГНІЗДУЮТЬСЯ КОЛОНІЯМИ НА УРВИЩАХ І В ЯРАХ

В Україні птахи гніздуються здебільшого в степовій та лісостеповій зонах, зазвичай на високих урвищах і в ярах, неподалік води. А ще вони люблять, щоб поряд були трав’яні зарості й кущі. На гніздуванні з’являються пізно: на південь прилітають наприкінці квітня, а північніше — навіть у середині травня. А вже в серпні, певно, скучивши за теплими краями, починають готуватися до зимівлі й відлітають наприкінці місяця.

Сотні яскраво забарвлених бджолоїдок у польоті чи на урвищі біля своїх домівок — чудове видовище. Птахи описують кола, ширяючи, спускаються з великої висоти і співають, радіючи літу.

Звичайна бджолоїдка — зграєвий птах, який гніздується в колоніях, що налічують від декількох десятків до декількох тисяч особин. Вони разом копають нірки, будують гнізда, вирощують пташенят. Спільними зусиллями зграя бджолоїдок проганяє від своїх гнізд навіть таких хижаків, як чорні шуліки, що зазіхають на їхні яйця і малих пташенят. Домівка бджолоїдок — це така собі пташина нора, не менше метра завдовжки, вирита ними ж. Там птахи дбайливо вистеляють лоток для яєць, а вхід про всяк випадок закривають пробкою, зробленою із землі.

Самка відкладає четверо, шестеро, а іноді навіть з десяток гарненьких білих яєчок, і щасливі батьки по черзі насиджують їх. Уночі майбутніх пташенят зазвичай зігріває самка, а самець сидить на найближчому дереві, охороняючи родину. Він же турбується про їжу для своєї подруги, а згодом і дітей.

ВАРТО ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА БЕЗКОНТРОЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ІНСЕКТИЦИДІВ

Довгожителі-бджолоїдки живуть п’ять, іноді шість років, інші — ще менше. Незважаючи на сприятливий природоохоронний статус, птахи наражаються на чимало небезпек у природі. Головна серед них — це зміна середовищ існування, особливо внаслідок інтенсифікації сільського господарства, що впливає на зменшення чисельності великих літаючих комах, — пояснюють орнітологи. Птахам доводиться конкурувати із пестицидами за комах і протистояти знищенню середовищ гніздування, адже русла річок часто перетворюють на бетонні канали, ризикувати життям при зустрічі з агресивно налаштованими пасічниками й аграріями.

Великою загрозою для них є використання аграріями отрутохімікатів. Зокрема, завідувач відділу ентомології Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України Валерій КОРНЄЄВ зазначив, що бджолоїдки, хоч і шкодять бджолярам, але не призводять до масової загибелі бджіл, на відміну від інвазивного кліща або обробки ріпака пестицидами під час цвітіння. Насамперед, варто звернути увагу на безконтрольне використання інсектицидів, які надзвичайно токсичні і для бджіл, і для птахів.

Втрата місць зупинок уздовж міграційного шляху — інша серйозна загроза, спільна для більшості мігруючих видів птахів. У деяких країнах на місцях зимівлі та шляху міграції бджолоїдок винищують мисливці та бджолярі через помилкові уявлення про загрозу, яку несе цей барвистий птах бджолам.

На одному несимпатичному сайті пасічникам навіть радять знищувати бджолоїдок найжорстокішими методами, як-от травити, закидаючи хімічні засоби в нірки чи відстрілювати з рушниці. Таких, на жаль, не зупиняють ні усвідомлення того, що людина не може поводитися в природі, як їй заманеться, ні закони України «Про тваринний світ» та «Про захист тварин від жорстокого поводження». Що вже казати про інтереси птаства, яке теж є повноправним членом довкілля.

 Харків’янин Ігор КОЗИЦЬКИЙ, який любить і давно досліджує природу, з цього приводу зауважує: «Не шкідники і не бджолоїдки — проблема. Проблема — люди, які бачать лише інтереси свого «цеху» й байдужі і до інших, і до довкілля. А природа лише забирає в людини свою данину, в цьому разі за допомогою бджолоїдок та інших птахів. Це справедлива плата природі за відібрані природні корми для її мешканців, за знищені луки та ліси разом із тими, хто там живе. У живій природі є баланс і гармонія, а люди — їх головні порушники».

Птахи, як і люди, обирають різне життя. Бджолоїдки — яскраве, сповнене пригод і небезпек. І не нам керувати їхнім вибором.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати