Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бомба під бюджет

22 грудня, 00:00

Виборча кампанія-2006, схоже, багато в чому нагадуватиме торішню. Своєрідним передвісником майбутнього напруження стала вчорашня сенсаційна заява члена фракції Народної партії Віктора Кирилова. Він стверджує, що у вівторок не брав участі в голосуванні за затвердження державного бюджету на 2006 рік і просить не враховувати його голосу. Заяву депутата зачитав спікер парламенту Володимир Литвин. У ньому Кирилов пояснює, що у вівторок не голосував за бюджет, оскільки перебував у своєму окрузі. У заяві зазначається, що в нього є матеріали та документи, які це підтверджують.

Щоправда, при цьому спікер, який дуже багато зробив для того, щоб бюджет-2006 було прийнято, заявив, що має у своєму розпорядженні дві заяви народних депутатів, які стверджують, що їхні картки не спрацювали під час голосування і, відповідно, їхні голоси не було враховано. Крім того, В. Литвин підкреслив, що відповідно до регламенту, народний депутат не має права на відкликання свого голосу.

Виступаючи з парламентської трибуни, Кирилов звернувся до Президента з проханням не підписувати прийнятий парламентом державний бюджет. Він підкреслив, що у випадку якщо цей закон буде підписаний Президентом, він готовий звернутися до суду.

Акцію Кирилова рішуче підтримала фракція «Регіони України». Вона звернулася до регламентного комітету парламенту з вимогою відмінити результати голосування згідно з законом про державний бюджет на 2006 рік, а до Президента — з проханням не підписувати бюджет. Про це заявив член фракції Олександр Стоян. «Прийняття бюджету сфальсифіковане. У цивілізованій країні такий уряд пішов би у відставку, а не чекав би, поки його відправить у відставку Верховна Рада», — сказав Стоян у своєму виступі. За словами депутата, фракція просить Президента України не підписувати закон про державний бюджет «і таким чином не узаконювати факт його фальсифікації».

Словом, парламент може створити небачений іще в історії країни юридичний прецедент. Але, думається, економічна ситуація в країні така, що Президенту доведеться бюджет, незважаючи ні на що, й на закладені в йому ризики також, підписати. Бюджетна бомба, детонатор якої звів Кирилов, швидше за все, не спрацює.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати