Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День вирішальних слів

16 листопада, 00:00
КОМЕНТУЮЧИ СВІЙ ОСТАННІЙ КАДРОВИЙ УКАЗ, ЗОКРЕМА, ЩОДО ВІДСТАВКИ ДВОХ КЕРІВНИКІВ ОБЛАСТЕЙ, ПРЕЗИДЕНТ ПОВ’ЯЗАВ ЙОГО ІЗ НЕЗАДОВІЛЬНИМ РІВНЕМ РОЗВИТКУ В ЦИХ РЕГІОНАХ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ, ЯКИЙ СЬОГОДНІ Є, ЗА СЛОВАМИ ГЛАВИ ДЕРЖАВИ, ГОЛОВНИМ ЧИННИКОМ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ. РЕШТА ПОСАДОВЦІВ МУСЯТЬ, ПІДКРЕСЛИВ Л. КУЧМА, ЗРОБИТИ З ЦЬОГО УКАЗУ НАЛЕЖНІ ВИСНОВКИ. ЩО Ж СТОСУЄТЬСЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ПОСТА ЗАСТУПНИКА СЕКРЕТАРЯ РНБОУ КЕРІВНИКА «ЕНЕРГОАТОМУ» СЕРГІЯ ТУЛУБА, ТО ВОНО ПОЯСНЮЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО ТИМ, НАГОЛОСИВ ПРЕЗИДЕНТ, ЩО ЛЮДИНА НЕ МОЖЕ ОДНОЧАСНО ЗАЙМАТИ В ОРГАНАХ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ДВІ ПОСАДИ.

«Не виключено, що узгоджена кандидатура на посаду прем’єр-міністра з’явиться вже сьогодні (учора. — Авт. )», — повідомив представникiв мас-медіа учора на прес-конференції у прес-центрі президентської Адміністрації Президент України. Піддавшись на умовляння журналістів назвати ім’я, Леонід Кучма сказав, що більшість лідерів фракцій «дев’ятки» в ході консультацій, що відбулися учора на їхнє прохання, запропонували йому висунути на пост прем’єр-міністра кандидатуру голови Донецької обладміністрації Віктора Януковича. Зі слів Президента, новий уряд повинен вирішувати нелегкі завдання, передусім —з налагодження плідної співпраці з парламентом. «Питанням із питань» Л. Кучма назвав затвердження реального бюджету на 2003 рік.

«Поки механізм формування коаліційного Кабінету, а отже, і взаємної відповідальності Кабінету Міністрів і Верховної Ради не закріплений у Конституції, де гарантії, що новому Кабміну не доведеться «купувати», так би мовити, підтримку парламенту, як це робили його попередники? Може, варто було б почекати зі зміною уряду?» «Гарантій немає, — сказав, відповідаючи на це запитання «Дня», Леонід Кучма. — Попередньому уряду не треба було б «купувати» голоси, якби він сам не розвалив більшість, що склалася тоді в 270—280 голосів. Треба було просто працювати, а не поспішати з прийняттям деяких рішень... Кроки необхідно робити. Стояти на місці і нічого не робити — це ще гірше. Я просто виявив добру волю — не тільки продекларував необхідність політичної реформи, але й запропонував перший крок. А якщо парламент виявиться на це нездатним, — це вже не моя вина, вибачте. Але хто, скажіть, будь ласка, дасть тоді гарантії, що та політична реформа, про яку «так довго говорили більшовики, здійсниться?..»

На думку Президента, це рішення (про формування коаліційного уряду. — Авт. ) — «цілком правильне» і необхідне у сьогоднішніх умовах. «Якщо уряд не працюватиме разом із парламентом, нас чекають дуже важкі випробування», — підкреслив він, нагадавши про необхідність внесення змін до податкового законодавства і прийняття Податкового кодексу. «Ця парламентська більшість ще не встигла себе виявити, давайте трохи зачекаємо», — підсумував Президент. Проте він висловив упевненість у тому, що більшість існує, і у неї вистачить голосів для затвердження нового прем’єр-міністра. А щодо нібито підготовленого указу глави держави про відставку нинішнього уряду, то, зі слів самого Л. Кучми, він такого доручення не давав і на такому рівні це питання не обговорювали.

Рішення стосовно доцільності участі Президента України в засіданні Ради євроатлантичного партнерства у рамках Празького саміту НАТО приймуть у суботу на засіданні Ради національної безпеки й оборони, сказав Л. Кучма. «І я цьому рішенню підкорюся», — додав він. «Фактично сьогодні йдеться про честь і гідність і Президента, і України», — продовжив глава держави. Висунені проти нашої країни обвинувачення повинні бути або доведені (а це, зі слів Леоніда Кучми, неможливо), або зняті. «Але позиція моя відома: якщо не поїде Президент, то ніхто не поїде», — заявив глава держави й уточнив, що має на увазі і засідання комісії Україна—НАТО на рівні міністрів закордонних справ. «Це моя думка», — підкреслив Л. Кучма. Президент також висловив згоду з тими політиками, які вважають, що неучасть української сторони у Празькому саміті позначиться на темпах інтеграції нашої держави в європейські структури. Але, з його слів, «не можна будувати систему європейської безпеки, виключивши з цього процесу Україну».

Журналісти, які представляють закордонні, в тому числі й російські, видання й інформаційні агентства, і цього разу не утрималися від запитань про можливого наступника Леоніда Кучми, висуваючи версії стосовно не тільки Віктора Януковича, але й Генпрокурора Святослава Піскуна, і глави президентської Адміністрації Віктора Медведчука. Навряд чи, звичайно, автори запитань розраховували отримати на них остаточні відповіді. Але версію стосовно глави своєї Адміністрації Л. Кучма все ж вирішив спростувати. Зі слів глави держави, йому відома думка щодо цього Віктора Медведчука, і той не має намір балотуватися в президенти на виборах 2004 року. «Таємницю відкрив, — може, комусь легше стане», — з усмішкою зауважив Л. Кучма. Він також дав зрозуміти, що вважає свій вибір вдалим. Зокрема, Віктор Медведчук блискуче, зі слів Леоніда Кучми, впорався з роллю голови комісії зі створення належних умов зарубіжним експертам, які перебували в Україні в зв’язку зі скандалом навколо «Кольчуг». «А звідки ж мені треба було брати главу Адміністрації — з БЮТ? Чи з «Нашої України»? Дайте ж мені формувати команду!» — вигукнув Президент.

І ще кілька штрихів. Колегу з московської газети «Труд», який сидів поруч, судячи з його реакції, дещо здивував досить, скажімо так, агресивний настрій деяких українських журналістів. Закінчуючи прес-конференцію, прес-секретар Президента Олена Громницька навіть вимушена була висловити надію на те, що наступного разу ці наші колеги будуть більш коректними. До речі, охочих поставити запитання Президенту в О. Гром ницької не було більше ніж досить (прес- центр АП узагалі був переповнений), причому слово надавали всім поспіль, незалежно від того, «зручне» чи «незручне» запитання мали намір поставити. Проте «зручних» запитань практично і не було. Непогано, щоб практика, — що, схоже, вже прижилася, — пряме спілкування з Президентом — продовжувалася.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати