Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дружба в ім’я бізнесу

Медведєв покликав Німеччину модернізувати російську економіку
16 липня, 00:00
У ЄКАТЕРИНБУРЗІ ДМИТРО МЕДВЕДЄВ ПОДАРУВАВ АНГЕЛІ МЕРКЕЛЬ «ФОРМУЛУ ВЛАДИ» — ТЕЛЕФІЛЬМ НА ОСНОВІ ІНТЕРВ’Ю З КАНЦЛЕРОМ НІМЕЧЧИНИ, У ЯКОМУ ВОНА ДАЛА ОЦІНКУ ІСТОРИЧНИМ ПОДІЯМ У ВІДНОСИНАХ З СРСР ТА РОСІЄЮ, А ТАКОЖ КОНТАКТАМ НА НИНІШНЬОМУ ЕТАПІ / ФОТО РЕЙТЕР

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, якщо не прорубала, то вже точно розширила «вікно» в російську економіку для німецького бізнесу. Учора фрау Ангела здійснила досить успішний візит до Росії, під час якого відкрила для німецьких економічних гігантів поле діяльності на російській території. Канцлер прибула з величезним супроводом — майже половиною кабінету міністрів і великою делегацією бізнесменів, які представляють потужні німецькі компанії Volkswagen, Siemens, Airbus, BASF, Metro, Commerzbank. Під час ювілейного «Петербурзького діалогу» (зустріч представників культури, науки, політичних діячів двох країн, яка проводиться з 2000 року) в Катеринбурзі Дмитро Медведєв запропонував німецьким підприємцям модернізувати російські підприємства, зокрема й колишні федеральні державні унітарні підприємства. За словами президента, незважаючи на кризу, торговельні й інноваційні зв’язки з Німеччиною розвиваються. «У нас міцні відносини, товарообіг збільшився на 50%, обсяг німецьких інвестицій становить понад 20 млрд. доларів, що нас не може не тішити», — сказав президент на зустрічі з представниками ділових кіл двох країн. Німецький бізнес зацікавлений зробити значний вклад у російську модернізацію та готовий витримати жорстку конкуренцію з іншими країнами, роблячи кращі, ніж вони, пропозиції, заявила у відповідь канцлер Німеччини Ангела Меркель. Те, що лідери обох країн не голослівні, підтвердили бізнесмени. У Катеринбурзі було підписано понад 10 документів, включаючи й входження концерну Siemens в дослідницький центр «Сколково», й угоду про підготовку російських управлінських кадрів у німецьких інститутах. Також Siemens і РЗ (російські залізниці) підписали великий контракт на постачання до Росії 240 сучасних електропоїздів на суму в 2,2 млрд. євро. Під час російсько-німецького форуму Дмитро Медведєв не упустив можливості в черговий раз нагадати про те, що Росія чекає скасування візового режиму з ЄС. Він підкреслив, що спрощення візового режиму допоможе бізнесу й гуманітарному обміну й заручився підтримкою Ангели Меркель, яка пообіцяла допомогти зі скасуванням віз. За її словами, «візи обмежують контакти в різних сферах».

Питання дотримання прав людини та демократичних свобод у Росії в цій поїздці для Меркель були явно не пріоритетними. Проте вона закликала російську владу прискорити розслідування обставин убивства правозахисниці Наталії Естемірової. «Коли ми торік зустрічалися в Мюнхені, того ж таки дня сталося вбивство Наталії Естемірової, — нагадала Меркель. — Такі приклади мають важливе значення. Дуже важливо далі працювати над розслідуванням цього вбивства».

Поговорили лідери двох країн і про історію. На «Петербурзькому діалозі» Дмитру Медведєву й Ангелі Меркель представили проект російсько-німецького підручника з історії. «Це дуже важливо, зважаючи на те, що наша історія не була простою — вона була дуже різноманітною й періодами дуже драматичною», — сказав Медведєв, виступаючи на форумі. Канцлер ФРН також назвала проект дуже цікавим і важливим. «Коли є можливість спільно писати історію — це вже той рівень, коли не існує більше забобонів і перешкод на шляху знайомства одне з одним. Тому цей проект не можна недооцінювати», — сказала вона. Після Катеринбургу Меркель поїде далі підкорювати економіку Азії — до Китаю й Казахстану.

КОМЕНТАРI

Тамара ГУЗЕНКОВА, провідний науковий співробітник Російського інституту стратегічних досліджень:

— Німеччина — дуже давній дружній партнер Росії. Коли президент Путін став прем’єром, німецьке керівництво побоювалося, що стосунки з Медведєвим можуть не скластися. Але, як ми тепер бачимо, стосунки Ангели Меркель з нинішнім російським президентом складаються щонайкраще. Тому я не вважаю, що той пакет угод, який був підписаний в Єкатеринбурзі, виявиться просто паперами. Робочі групи, які розробляли ідеологію цієї співпраці, налаштовані дуже серйозно, вони відповідально підійшли до розробки стратегії. Гадаю, що в нинішній економічній ситуації — а зараз ні ЄС, ні Росія ще не вийшли з кризи — ніхто не буде розкидатися обіцянками, підписувати порожні папери. Ми можемо говорити про сильну зацікавленість Німеччини і Росії в спільній співпраці. Мені здається, що обидва уряди розглядають її як один із способів виходу з кризи. Тому за дотриманням прийнятих документів пильно стежитимуть.

Що стосується питання про візовий режим, то воно буде вирішено досить швидко. Прийнятий у Єкатеринбурзі пакет документів вимагатиме значної інтенсифікації контактів. Обидві сторони будуть зацікавлені в тому, щоб відкрити кордони, щоб і вчені, і бізнесмени могли вільно пересуватися. І відміна візового режиму буде наочним доказом взаємної довіри, це стане наочною картинкою того, як співпраця здійснюватиметься. Що стосується Північного потоку, то тут Німеччина докладатиме всіх зусиль для того, щоб він був запущений у строк, тим паче, що Росія домоглася згоди на Північний потік від багатьох країн, які знаходяться на шляху цього газопроводу.

Райнер ЛІНДНЕР, виконавчий директор Східного комітету німецької економіки:

— Ще 2008 року передбачалося, що за важливістю для німецького експорту Росія випередить Китай. Проте через кризу товарообіг між ФРН і Росією різко скоротився, а з КНР, навпаки, продовжував зростати.

Після глобальної кризи стає все більше очевидним, що Росія вже не зможе більше спиратися на одні лише сировинні ресурси. Ключові слова зараз — модернізація, інновації, розвиток інфраструктури. Перспективними напрямами німецько-російської співпраці можуть стати, наприклад, енергозбереження й інформаційні технології. Великі можливості відкриваються в Сколково! Хоча, звичайно, відразу ж виникає питання: а чи можна реалізовувати подібні проекти зверху? Німеччина вельми зацікавлена в співпраці з Росією, і в Німеччині досить багато серйозно налаштованих компаній, які хотіли б тут працювати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати