Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Економічна політика влади штовхає людей до тіньової економіки

11 лютого, 00:00

Недавно, приміром, він сказав, що на місці керівників підприємств також не сплачував би податки. Це не перешкодило йому вчора на зустрічі з керівниками Кіровоградської області заявити, що лише за наявності жорсткої вертикалі влади і відповідальності «згори донизу» можна поліпшити ситуацію в країні.

Та чи готова виконавча вертикаль («згори донизу») взяти на себе відповідальність за те, що в нинішніх умовах чесній людині просто не вижити, що Україна практично перетворилася на країну правопорушників, де мільйони громадян змушені займатися нелегальною діяльністю?

...Наталя Лохтіна працює медсестрою в одній з поліклінік Дніпродзержинська. Низька зарплата змушує її до того, щоб шукати додаткові заробітки. «У поліклініці я отримую 100 гривень на місяць, крім того, гроші часто затримують. На таку суму прожити самій неможливо, не кажучи вже про сім’ю», — скаржиться вона. Щоб звести кінці з кінцями, Наталя в’яже речі й потім продає їх. Отримані прибутки вона не декларує, поповнюючи таким чином армію людей, зайнятих у тіньовій економіці.

На думку економістів, сьогодні безліч українців так чи інакше причетні до незаконної діяльності. Оцінки українських експертів, опитування населення й спостереження за роботою підприємств свідчать, що 50% економіки України сьогодні знаходиться в «тіні» й не обкладається податками.

Різке зростання тіньових економічних стосунків протягом останніх кількох років президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий пояснює відсутністю змін рівня оподаткування в умовах падіння виробництва. «Це свідчить про збереження тоталітарної держави і про її шовіністичне ставлення до приватного бізнесу й активності населення», — говорить він.

«Дуже проблематично зараз новому підприємству отримати ліцензію на роботу. Після цього випробування на одну зароблену гривню треба заплатити 98 копійок податків. Це хіба нормально?» — обурюється директор харківської приватної фірми Юрій Кудінов. Такі умови роботи, за його словами, змушують підприємців вести «подвійну» бухгалтерію і йти на порушення закону.

Німецький економіст Ульріх Тіссен переконаний, що сьогодні розміри «тіньової» економіки перевищують об’єми валового внутрішнього продукту. Багато які підприємства, на його думку, відмовляються легально працювати через «дуже складні» умови для підприємницької діяльності.

«Уряд сприяє розвитку тіньового сектора економіки. Щодо підприємств, він поводиться суперечливо: з одного боку — вимагає сплати податків і накладає штрафи, з іншого — прощає борги. Тим самим він показує приклад, що в цій державі немає сенсу дотримуватися правил. А той, хто їх дотримується — просто ідіот», — каже У.Тіссен.

Продовження теми на сторінці "Економіка"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати