Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Екстракт +200» на Львівському Форумі видавців

Завтра «День» представляє новинку з бібліотеки газети
15 вересня, 00:00

16 вересня у рамках Львівського Форуму видавців у Палаці Потоцьких відбудеться представлення нового видання — двотомника «Екстракт +200». Фактично, цю добірку кращих статей, як і її «попередницю» — «Екстракт 150», можна назвати інтенсивом з новітньої української історії. Її вихід засвідчує логічний розвиток чи, якщо хочете, розширення серії «Бібліотека газети «День», започаткованої ще у 2002 році. Тоді наші автори —прогресивні вітчизняні інтелектуали, згуртовані головним редактором Ларисою Івшиною, поставили завдання — підтримати живе і розумне в суспільстві. Спершу зосередилися на вузлових питаннях з давньої історії й відносинах українців з найближчими сусідами. Далі, природно, назріла потреба осмислення новітніх часів. Як результат — поява спочатку «Екстракту 150», а тепер й «Екстракту +200». «Можна сприймати «День» виключно як газету, але насправді це є інтелектуальна «лабораторія», — вважає Оксана Пахльовська, професор Римського університету «Ла Сап’єнца» і, до речі, автор обох «Екстрактів». — Що в ній, на мою думку, особливо цікаве — це поєднання журналістики та історіографії... «День» зі своєю надзвичайно ефективною формулою сьогодні став найефективнішим інструментом поширення наукового знання. Те, що «День» робить у плані реконструкції історичної пам’яті, ми досі не можемо оцінити відсторонено, адже є учасниками цього процесу. Я гадаю, що за кілька років роль «Дня» буде оцінена. Бо побудова історичної пам’яті — це не просто подача сумної інформації, це побудова певної етики стосунків із існуючим знанням».

Сподіваємося, що завдяки збірнику «Екстракт +200» думаюча частина українського суспільства отримає користь і задоволення від знайомства з матеріалами вітчизняних інтелектуалів: Оксани Пахльовської, Юрія Щербака, Івана Дзюби, Володимира Панченка, Петра Кралюка, Станіслава Кульчицького... А також, на жаль, вже покійного Сергія Кримського, думкам якого присвячений окремий розділ. Як логічне продовження ініціатив «Дня», нове видання вміщує і публікації, присвячені нашому спілкуванню з українським студентством, зустрічам Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді, Міжнародним фотовиставкам газети.

Тема презентації — дискусійна — «Побудова нової гуманітарної парадигми. Якої журналістики потребує сьогодні українське суспільство?». Серед почесних гостей: проректор з навчально-виховної роботи Волинського національного університету ім. Лесі Українки Ірина Констанкевич, проректор з навчально-виховної роботи Острозької академії Петро Кралюк, аспірант Донецького національного університету, член Ради засновників Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді Сергій Стуканов, представники Благодійного фонду Богдана Гаврилишина, за частину коштів якого видано наш двотомник. А також культуролог, головний редактор і засновник незалежного культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк, заступник львівського мера з гуманітарних питань Василь Косів, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка Йосип Лось, письменник Роман Лубківський, мистецтвознавець Роман Яців...

Модератор дискусії — директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська.

Відданих і «новоспечених» читачів, прихильників нашої газети чекаємо за адресою: Львів, вул. Коперніка, 15, Палац Потоцьких, Дзеркальна зала. Початок о 16 годині. Запрошуємо відвідати і стенд «Дня», що працюватиме в Палаці мистецтв (3 поверх, стенд №330) впродовж усіх чотирьох днів Форуму видавців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати