Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Геть від філософії поразки!

Представлено двотомник iз бібліотеки газети «День»
16 вересня, 00:00

11 — 14 вересня у Палаці мистецтв, що у Львові, відбувся традиційний Форум видавців — найбільша та найвизначніша книжкова подія в Україні. Цього року Форум відзначив неабиякий ювілей — 10 років діяльності. За цей період виставка, що принципово не користується державною підтримкою, по праву стала першою серед національних ярмарків. Утім, із офіційним статусом «Національна» доволі заплутана історія і детальніше ми розглянемо її у наступному матеріалі, присвяченому суто Форуму.

Нині ж акція мала девіз «Розширюючи межі…» Багатозначна й оптимістична трикрапка очевидно демонструвала прогрес певних показників діяльності Форуму — кількість учасників, проданих книг, зацікавлених у читанні. Цифри такі: 523 учасники, що серед них 246 видавництв, багацько відвідувачів (точної цифри ніхто і ніколи не знав, а оперують завжди показником у 30—40 тисяч). Про кількість проданих книжок вам також ніхто толком не розкаже, але достеменно відомо про «бестселери», які за кілька виставкових днів розійшлися у сотнях примірників. І цифра ця дуже хороша, якщо врахувати, що середні тиражі українських книжок — 2—3 тисячі екземплярів.

Цьогоріч сталася ще одна, вважаємо, знаменна подія: «День» уперше безпосередньо брав участь у Форумі видавців, презентувавши там двотомник історико-культурологічних есе під загальною назвою «Україна Incognita» (власне «Україна Incognita» та новодрук «Дві Русі», присвячений контраверсійним, і не тільки, сторінкам українсько-російської історії; за загальною редакцією Лариси Івшиної). Сталося це минулої п’ятниці у великому залі Палацу Потоцьких. Дійові особи: редактор відділу «Історія та «Я» Сергій Махун, наш постійний автор, віце-президент Києво-Могилянської Академії Володимир Панченко та автор цих рядків.

Презентація викликала неабиякий інтерес серед людей, захоплених історією нашої країни. Цікаво, що на деяких заходах Форуму гостей було чи не менше, ніж репрезентантів проектів чи авторських книжок.

У виступах гостей, їхніх теплих словах на адресу дописувачів «Дня», а відповідно — авторів обох книг лунала занепокоєність станом обізнаності українців своєю історією. Так, Володимир Панченко відзначив: «Рубрики «Україна Incognita», «Історія та «Я» забезпечуються якісними матеріалами й, відповідно, визначаються стратегічно вибудуваною редакційною політикою. Історичні матеріали друкуються в багатьох сучасних виданнях України. Але є суттєва особливість подачі їх на сторінках «Дня». Якщо в інших виданнях історія постає через свої цікаві, іноді захопливі сюжети, проте — це так би мовити музей, ретроспекція або реставрація минулого; у «Дні» ж постає історія «мисляча», тобто включена в сучасне життя, в політичні процеси сьогодення. Це історія, що нагадує кров у людських жилах, яка присутня в живому організмі, що називається Україна. В цьому й полягає оригінальність, особливість і важливість цієї історичної рубрики, що вийшла за межі газетних шпальт і дала назву чудово оформленому двотомнику.

Зерно потрапило в зорану ниву, в ріллю, яка була до того готова. Бо ж сьогодні ми дуже гостро відчуваємо проблему травмованої української свідомості, ми — нація з важкою історією. І ось подібні історичні книжки дуже важливі тим, що вони допомагають у справі, можна сказати, терапії, у справі заліковування ран і формування повноцінної свідомості українців, осмислення їх самих себе в історичному потоці.

Багато книжок з історії не буває! Перша книжка «Україна Incognita» — антологія історичних етюдів, присвячена історії України, вже має чималу пресу. Другий том «Дві Русі» не менш важкий для читання, це — в основному печальна історія українсько-російських взаємовідносин.

Один iз висновків, який залишає цей цілісний проект: нам просто конче необхідно подолати проблеми, що виникають від сповідування філософії поразки».

Головний редактор журналу «Всесвіт», президент видавничого дому «Всесвіт» Олег Микитенко відзначив: «Я є читачем «Дня» від моменту його народження, шаную газету і стежу за її генезою. І зокрема я один із тих, хто постійно збирав вирізки сторінок «Україна Incognita». Є французьке прислів’я «музику робить тон»; так от, найважливіше та найцінніше у історичних подачах від «Дня» — справжній патріотичний дух, який робить особливо цінним це двотомне видання».

Розгорнутий матеріал про нинішній Форум видавців читайте в одному з найближчих номерів «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати