Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гривні знову тісно в коридорі

04 вересня, 00:00

Після тритижневого росту й стабілізації курс гривні в останні дні почав швидко знижуватися. На міжбанківському ринку гривня 1 вересня впала з 4,3800 до 4,4900 UAH/USD, а 2 вересня — 4,5500 UAH/USD.

Дилери комерційних банків кажуть, повідомляє агентство Українські новини, що основою для нової девальвації курсу стало надмірне зміцнення гривні в попередні дні, зокрема, проходження психологічно важливого рівня 4,4000 UAH/USD, після чого багато банків й клієнтів визнали вигідним активізувати купівлю валюти. Дилери також вказують на насичення ринку в останні дні серпня вільними гривневими ресурсами, що збільшило привабливість долара. Але «передумов для падіння курсу немає. Тим більше, що НБУ дзвонить», — сказав Українським новинам дилер банку «Україна» Борис Приходько.

В той же час валютний дилер банку «Металург» (м. Запоріжжя) Олександр Логвиненко, передає Інтерфакс-Україна, вважає, що поштовхом до зниження курсу гривні щодо долара стала девальвація рубля в Росії. «Все-таки наш ринок досить тісно пов'язаний із російським», — зазначив банкір. На думку начальника відділу міжбанківських і біржових операцій банку «Мрія» Володимира Безродного, девальвація рубля — не єдиний чинник: «Зараз дещо знизилося надходження валюти, а з першими сигналами девальвації гривні експортери почали притримувати валюту. Тому й курс почав знижуватися», — зазначив він.

Директор департаменту валютного регулювання Національного банку Сергій Яременко висловив у інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна думку, що девальвація курсу гривні щодо долара є тимчасовим явищем. «Ймовірно, девальвація гривні викликана якимись негативними очікуваннями учасників ринку, однак, чим ці очікування зумовлені, поки що сказати важко. Ми саме вивчаємо це питання». Він вважає, що зниження курсу російського рубля щодо долара не є головним чинником девальвації гривні. «Зазвичай кореляція курсу гривні й рубля набагато менша, ніж курсові коливання, що спостерігаються зараз», — підкреслив він.

У Росії після чотирьох днів утримання курсу на рівні 24 рублі 75 копійок за 1 долар, Центробанк, витративши на це 800 мільйонів доларів, відмовився від валютної інтервенції. Курс долара відразу ж переступив межу 25 рублів і швидко наближається до позначки 26 рублів за долар. На подальше зниження курсу впливають чинники, пов'язані зі скандалом про «відмивання» російських грошей, унаслідок якого західні країни й фінансові інститути можуть відмовитися від надання допомоги Росії. Й хоча в четвер офіційний представник МВФ Том Доусон заявив, що в Фонду немає ніяких свідоцтв незаконного використання кредитів МВФ у Росії, зокрема, будь-якого зв'язку кредитів МВФ зі скандалом про «відмивання» російських грошей у Bank of New York, однак, передає РБК, він підкреслив, що керівництво МВФ ставиться до заяви про вивіз грошей фонду з Росії дуже серйозно, й уважно розглядатиме старі звіти про використання грошей і нові, що надійдуть від місії МВФ у Москві.

Дату виділення нового траншу Росії поки не визначено, сказав представник МВФ, найбільш імовірно, що це буде кінець вересня, однак не виключено, що виділення грошей буде відкладено до повного з'ясування всіх обставин.

Між іншим, зазначає Gazeta.Ru (http://www.gazeta.ru), якщо наприкінці вересня чергове засідання кредитного комітету МВФ не зважиться перекласти свої гроші з кишені в кишеню для полегшення російського боргового тягаря, ситуація в РФ, особливо на її валютному ринку — за відсутності будь-якого іншого фінансового — стане зовсім катастрофічною. Адже це не єдиний наслідок невиділення траншу.

До речі, в російському бюджеті вже закладено курс 32 рубля за долар. І якщо вірити нашій владі, що минулорічну фінансову кризу було в нас спровоковано російською, чому ж тоді нинішнє падіння рубля не повинне вплинути на гривню? Оскільки українська економіка не переорієнтувалася на інші ринки, такий оптимізм, напевно, можна пояснити тим, що й з Росією ми вже торгувати перестали.

Крім того, як повідомляють Українські новини, наш рідний уряд погіршив прогноз на цей рік середньорічного курсу гривні щодо долара з 4,0 до 4,1 UAH/USD. За цього, зазначає агентство, причини погіршення курсового прогнозу не конкретизуються. Крім того, уряд погіршив прогноз на 2000 рік середньорічного курсу гривні щодо долара до 5,0 UAH/USD. «Девальвація гривні в 2000 році через незбалансованість платіжного балансу перевищуватиме внутрішню інфляцію. Зростання валютного курсу (долара) прогнозується на рівні 22%, що перевищує прогнозний рівень зростання цін виробників промислової продукції (14%). Через це може поліпшитися конкурентоспроможність українського експорту», — сказано в документі.

Однак навіть погіршений урядом прогноз може виявитися дуже райдужною перспективою, якщо врахувати 3-мільярдний зовнішній борг, що треба буде повернути наступного року. Крім того, на гривню вже найближчим часом можуть вплинути передвиборні обіцянки кандидата Кучми — виплатити заборгованість із зарплати бюджетникам і шахтарям. І навіть якщо 7 вересня МВФ усе-таки виділить Україні черговий транш кредиту розширеного фінансування обсягом $180 млн., це лише відкладе агонію, але аж ніяк не вирішить головну проблему: створення в нашій країні умов, за яких можна заробляти гроші чесним шляхом.

Інф. «Дня»
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати