Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"ЄЕСУ" обдарували Держбюджет. Чим їм віддячили?

11 червня, 00:00

Наважилися на це чотири народні депутати на чолі з безстрашним викривальником мафії та корупції Григорієм Омельченком. У поданому ними Президенту Л.Кучмі депутатському запиті йдеться про незаконне привласнення і продаж гуманітарної допомоги на 6 млн. грн. Корпорацію ЄЕСУ обвинувачують у тому, що виділену урядом ФРН безкоштовно й за пільговими цінами автомобільну техніку вона реалізувала, гроші привласнила, а податки не сплатила.

Украй ображені цим обвинуваченням "ЄЕСУ" розповсюдили заяву, в якій, по-перше, спростовується сама наявність гуманітарної допомоги, позаяк автомобілі не належать до предметів першої необхідності, які передаються безоплатно, й не фігурують у доповненні до постанови КМ від 24 червня 1993 р. "Про впорядкування прийому й розподілу гуманітарної допомоги". Відповідно до заяви, у текстах угод, підписаних "ЄЕСУ" з німецькою фірмою, немає терміну "гуманітарна допомога", а одна з угод є загалом комерційною.

Далі наводяться дані про видатки й доходи "ЄЕСУ", пов'язані з придбанням і реалізацією згаданої автомобільної техніки, а також виплатами податків і добровільних внесків у бюджет. Нескладний підрахунок наведених цифр дає змогу визначити, що в результаті "ЄЕСУ" зазнали збитків на 1,95 млн. грн., які, можливо, ще окупляться при реалізації решти 773 автомобілів.

Чи можна в такому випадку обвинувачувати корпорацію, чия янгольська репутація не раз підкреслювалася, в якихось порушеннях? Навпаки, це наочний приклад безкорисливості, яка переходить в альтруїзм і навіть філантропію (на виплату пенсій і зарплат у держбюджет було перераховано 1 млн. 505 тис. 2 грн. 76 коп., безкоштовно передано Дніпропетровській області 51 відремонтований автомобіль)! Чого б це комерційній структурі робити державі такі подарунки? Чи не розраховувала вони при цьому на прихильність у відповідь?

А що за це отримали "ЄЕСУ"? Невже перепустку на газовий ринок України, де корпорація з'явилася як лідер саме після завершення операції "Автомобіль із Німеччини"?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати