Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

23 липня, 00:00

Президент підписав указ про 11-річну освіту

Віктор Янукович підписав Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу». Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави. Як повідомлялося раніше, Верховна Рада ухвалила даний закон 6 липня 2010 року. «За» проголосували 248 із 426 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Законом внесено зміни до Закону України «Про загальну середню освіту» в частині встановлення 11-річного терміну для здобуття повної загальної середньої освіти, унормування типів навчальних закладів, запровадження інклюзивного навчання дітей з особливими потребами. Крім того, вносяться зміни до Закону України «Про дошкільну освіту», відповідно до яких запроваджується обов’язкова дошкільна освіта дітей старшого дошкільного віку.

На Черкащині хочуть побудувати скансен на базі енеолітичних поселень Трипільської культури

38 інвестиційних проектів з Черкаської області ввійшли у загальнодержавну базу даних Державного агентства України з інвестицій та розвитку. Серед найголовніших та найдорожчих — обслуговування авіаційних пасажирських та вантажних перевезень Черкаським аеропортом, капітальний ремонт мосту через Дніпро та створення скансенів на базі енеолітичних поселень трипільської культури.

Як повідомили «Дню» у прес-службі Черкаської облдержадміністрації, у базі даних Держінвестицій Черкащину представляє 38 регіональних стратегічно важливих для економіки інвестиційних проектів. Серед них — розширення торфодільниці «Ірдинь-1», створення скансену на базі Музею трипільської культури в селі Легедзине Тальнівського району, завершення реставрації мисливського замку графа Шувалова в Тальному. Також нагальним питанням є реконструкція каналізаційних очисних споруд Золотоноші (нещодавно мешканці містечка після рясного дощу через проблеми із каналізацією кілька днів не мали питної води). Також на часі модернізація системи теплопостачання міста Сміла, спорудження комплексу з очистки та зберігання зерна потужністю 55 тисяч тонн та будівництво трьох заводів (насіннєвого, з переробки сільськогосподарської продукції та заводу з виготовлення гранульованого біопалива).

Крім того, в переліку інвестиційних проектів є капітальний ремонт мосту через річку Дніпро, на який необхідно 96,7 мільйона гривень, та обслуговування авіаційних пасажирських та вантажних перевезень комунальним підприємством «Аеропорт «Черкаси». На реалізацію цього проекту необхідно 2,3 мільйона доларів, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

За 60 тис. грн. у Чернівцях продали 10-річну дівчинку

У ніч на середу на одній з людних вулиць Чернівців мати продала свою 10-річну доньку. Операція із купівлі-продажу «живого товару» відбулася неподалік ресторану, де на дитину чекав покупець. За попередньою інформацією, продавцем була 30-річна жінка, яка мешкає на території Молдови. До Чернівців вона приїхала спеціально, аби продати власну дитину. Продала її за 60 тисяч гривень. Після того, як жінка одержала гроші, її затримали міліціонери, повідомив прес-секретар прокурора Чернівецької області Олександр Лебідь. Порушено кримінальну справу. За торгівлю «живим товаром» горе-матір можуть позбавити волі на строк від восьми до 15 років. До речі, цього року в Чернівцях це вже друга спроба батьків продати свою дитину. Перший випадок стався три місяці тому, коли на території однієї з лікарень обласного центру міліціонери затримали циганську родину, яка намагалася продати дворічного хлопчика, повідомляє Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці.

Спілка журналістів просить вшанувати загиблих колег 17 вересня

Голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко звернувся до всіх працівників газет, журналів, телебачення, радіомовлення, інформаційних агентств, інтернет-видань із закликом відзначити 17 вересня цього року День пам’яті українських журналістів, які віддали своє життя за Правду, і таким чином згадати імена всіх тих, хто загинув, виконуючи свій професійний обов’язок.

— Давайте напередодні цього дня впорядкуємо могили наших колег, зустрінемося з їхніми родинами, надамо їм посильну допомогу, а цей день відзначимо спільними акціями-вечорами, теле- і радіомарафонами, зборами, мітингами, закладкою садів і алей наших колег, — до таких дій Ігор Лубченко закликав у своєму зверненні всі журналістські колективи.

На думку голови НСЖУ, відзначення Дня пам’яті українських журналістів дозволить ще раз привернути увагу співгромадян до ролі журналістики та журналіста у творенні незалежної, демократичної і правової України, до утисків свободи слова у нашій державі та зажадати від влади провести врешті-решт ретельне розслідування всіх фактів убивств, замахів на життя журналістів і притягнути винних до відповідальності, повідомляє Вікторія СКУБА, «День».

Українці мало знають про Євросоюз

Більшість українців мало знають про ЄС — таким є загальний висновок опитування громадської думки, проведеного Європейською комісією в Україні. Згідно з результатами дослідження, 62% респондентів сказали, що не дуже добре знайомі з ЄС. Так, у більшості випадків громадяни не можуть пригадати, скільки країн входить до Євросоюзу, та не відрізняють ЄС від інших міжнародних організацій, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на представництво ЄС в Україні.

Загалом ставлення українців до Європейського Союзу позитивне (46%), лише 5% опитаних відповіли, що негативно ставляться до ЄС. На думку експертів, ця позитивна тенденція частково пояснюється тим, що українці бачать ЄС як символ економічного добробуту, миру та безпеки. Дослідження показало, що у 90% випадків телебачення залишається основним джерелом отримання загальної інформації та новин. Найбільше інформації стосовно ЄС також надходить через ТБ, а 21% респондентів повідомили, що отримують інформацію про ЄС з Європейського офіційного порталу. Тільки 5% опитаних отримали інформацію про Євросоюз від органів державної влади. Водночас більш ніж 55% громадян стверджують, що в суспільстві бракує інформації про ЄС.

Моя мандрівка — 2010

Щойно завершився перший етап фотоконкурсу «Моя мандрівка», який вже вдруге проводить Школа фотохудожників України під патронатом Національної спілки фотохудожників України та Міжнародного фоторуху «Образ без кордонів» (Франція) в рамках однойменного фестивалю, що передбачає виїзні майстер-класи, семінари, фототури. Минулого тижня відбулося нагородження переможців, які отримали призи від спонсорів фотофестивалю «Моя мандрівка»: MacHouse, Інтерфото, «Орнамент України», «Фотокнига». Конкурс передбачає ще три етапи, результати яких підводитимуться щоквартально, з фінальною виставкою на IX Київському міжнародному фотоярмарку у травні 2011 року. Детальніше про умови фотоконкурсу на сайті: http://photoschool.in.ua/archives/1244

Змагання проводиться у двох номінаціях: фотографія і репортаж — це фоторозповіді про подорожі авторів у різні куточки світу, на різні континенти. В першому етапі взяли участь близько сотні авторів з України та Росії.

Переможцями першого етапу стали: Ярослав Медвідь (Київ), Юрій Наумович (Луцьк), Ігор Бурбело (Харків) — в секції фотографії та Сергій Юхимук (Київ), Ніна Ліщук (Луцьк), Валерій Трет’яков (Київ) — в секції репортажу, повідомляє Ростислав КОНДРАТ.

Обама ухвалив закон, що «остудить гарячі голови на Уолл-стріт»

Президент США Барак Обама підписав закон про реформу регулювання фінансового сектора, насилу проведений через конгрес і покликаний не допустити повторення фінансової кризи 2008—2009 рр. Урочиста церемонія підписання законопроекту пройшла вчора в Вашингтоні. На церемонії підписання глава Білого дому загострив увагу на такому аспекті реформи як захист споживачів. «Ця система захисту забезпечуватиметься новим наглядовим органом, у якого буде лише одна робота: піклуватися про людей — не про великі банки, не про кредиторів, не про інвестиційні компанії. Таким чином фінансова допомога кредитним організаціям у період кризи більше не фінансуватиметься з кишені платників податків», — підкреслив президент. Він пообіцяв остудити гарячі голови на Уолл-стріт, чия схильність до ризику викликала світову кризу й поставила під загрозу економіку США. Представники впливових ділових кіл Америки розкритикували новий закон, що підкреслило труднощі в стосунках між Обамою й бізнес-співтовариством. Це вже друга велика перемога адміністрації Обами на терені законотворчості — першою стала реформа системи охорони здоров’я, прийнята в березні цього року. Попри енергійну перебудову національної економіки, суспільний рейтинг Б. Обами міцно влаштувався нижче відмітки в 50%.

Болгарія приєдналася до проекту Nabucco

Уряд Болгарії схвалив угоду про участь у проекті з будівництва газопроводу Nabucco, покликаного скоротити залежність країн Європейського Союзу від постачань «блакитного палива» з Росії. За словами представників болгарської влади, в угоді позначені правові, регуляторні та інші умови будівництва газопроводу на території Болгарії. Консорціуму з будівництва газопроводу Nabucco, в який входять австрійські OMV, німецька RWE, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgarian Energy Holding, румунська Transgaz і яке, за попередніми оцінками, може обійтися в 7,9 млрд. євро, нинішнього року необхідно укласти договори про постачання й прийти до остаточного рішення про інвестиції. Консорціум планує прийняти остаточне інвестиційне рішення за проектом до кінця 2010 року, після збору заявок від потенційних клієнтів, що дозволить простежити попит на потужності трубопроводу. Передбачається, що магістральний газопровід Nabucco має транспортувати природний газ із Середньої Азії й Прикаспійського регіону до Центральної Європи через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію та Австрію. Введення газопроводу в експлуатацію намічалося на 2011 рік, проте згодом було перенесене на 2013 рік. Цим газопроводом можна буде перекачувати до 31 млрд. куб. м природного газу на рік.

ОБСЄ береться виправити ситуацію в Киргизстані?

Киргизстан прийняв рішення про введення поліцейських сил ОБСЄ. Про це повідомила лідер країни Роза Отунбаєва, передає «Радіо «Свобода». За її словами, присутність поліцейських сил ОБСЄ в Киргизстані необхідне. Це «політичне рішення», що було ухвалене, аби забезпечити захист прав людей на півдні країни, підкреслила Р. Отунбаєва. Вона також підтвердила рішучість влади Киргизстану провести міжнародне розслідування обставин безладів на півдні країни в червні 2010 року. ОБСЄ прийняла рішення направити до Киргизстану контингент із 52 неозброєних поліцейських для підготовки працівників киргизького МВС. Як зазначають представники ОБСЄ, за потреби до відправлених працівників поліції приєднаються ще 50 осіб. У середині червня 2010 року на півдні Киргизстану трапилися зіткнення між киргизами й узбеками, жертвами яких, за офіційними даними, стали близько 300 осіб. Проте, за деякими повідомленнями, насправді кількість жертв може скласти не менше двух тис. осіб. Крім того, місто Ош, що стало центром заворушень, виявилося практично повністю зруйнованим. Недавно Р. Отунбаєва відзначила можливість нових спалахів насильства в республіці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати