Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

30 вересня, 00:00

«Герої — справжні». Віктор Медведчук дав пояснення в МВС

Учора екс-голова адміністрації екс-президента Віктор Медведчук дав пояснення в Міністерстві внутрішніх справ з приводу присвоєння звання Героя України деяким особам. На виході з будівлі міністерства лідер СДПУ(О) поспілкувався з журналістами. Він розповів, що бесіду з ним вів перший заступник начальника Управління боротьби з економічною злочинністю. Питання стосувалися отримання звання Героя України Іваном Вужинським (колишній голова Державної служби автомобільних доріг. — Ред. ) і Олександром Бартенєвим (екс-директор Феодосійської нафтобази. — Ред. ). В. Медведчук сказав: він вважає, що ці люди законно й заслужено отримали звання. За його словами, І. Вужинський отримав звання «за те, що зробив першу і, на жаль, єдину в Україні автостраду Київ—Одеса й керував цим будівництвом». А. Бартенєв отримав звання «за трудові досягнення». «Вважаю, що це було зроблено президентом України (Леонідом Кучмою. — Ред. ) законно і заслужено», — сказав В. Медведчук. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи буде повторний виклик, В. Медведчук сказав: «Нічого не говорили, але я думаю, що у них таке право є». Крім того, він додав, що в МВС «інші обвинувачення не звучали».

Лідер есдеків також заявив, що підписання меморандуму про взаєморозуміння між владою і опозицією нічого не дало об’єднаним соціал-демократам, проти яких продовжуються репресії. Відповідаючи на запитання журналістів, чи прийшов би В. Медведчук до МВС, якби не був підписаний меморандум, він сказав: «Справа в тому, що я цей меморандум не підписував і наша партія не підписувала, тому я не знаю, чи поширюється цей меморандум на об’єднаних соціал-демократів». За словами В. Медведчука, «об’єднаних есдеків як викликали, так і викликають, і їх притягують до відповідальності на підставах політрепресій», — сказав він. «Цей меморандум для соціал-демократів нічого не дав... Поки що», — зазначив лідер СДПУ(О).

Україна як цивілізація: видано нову книжку

Сьогодні в Національній академії наук України відбудеться презентація монографії «Цивілізаційна історія України». У книжці не лише показано розвиток української цивілізації від античних часів до нинішнього часу, але й пропонується новий погляд на місію України в світі.

Автори монографії — вчені-історики Микола Горєлов, Олександр Моця і Олег Рафальський — порушили цілу низку фундаментальних питань: чи є Україна цивілізацією, які особливості української нації, в чому наші відмінності, а що нас об’єднує і, нарешті, яке місце України в сучасному світі.

Актуальність відповідей на ці запитання навряд чи може викликати хоч якісь сумніви.

Такі відповіді можна шукати, не лише виходячи з сьогоднішніх тенденцій, але й з історичного досвіду: досить пригадати про Запорозьку козацьку республіку в низов’ї Дніпра, Конституцію Пилипа Орлика, про створення Української Народної Республіки під керівництвом Михайла Грушевського…

Презентація монографії «Цивілізаційна історія України» — хороший мотив до широкого експертного обговорення, оскільки все, що відбувалося на території України, генетично успадковане українським народом. І нащадки легендарного князя Рюрика зі Скандинавії, і росіянин Микола Костомаров, і видатний державник — поляк за походженням В’ячеслав Липинський, — всі вони заклали свій «камінець» у розвиток української цивілізації.

Ідеєю такого обговорення вже зацікавилася Республіканська партія України, яка запросила всіх бажаючих взяти участь в діалозі. Зокрема, РПУ планує організувати регіональні круглі столи, лекції у вузах, а також міжнародну конференцію в Києві.

Реформи в столиці відклали. До наступного четверга

Учора близько 500 осіб пікетували будівлю Київської мерії. Пікетники демонстрували свою незгоду з нинішньою містобудівною політикою, а також ініціативою міської влади провести адміністративно-територіальну реформу. Згідно з нею, нагадаємо, кількість районів Києва має скоротитися з 10 до 7. Як передає Інтерфакс-Україна, акція відбувалася під знаменами Комуністичної партії України, партії «Реформи і порядок», Народно-демократичної партії, Форуму порятунку Києва та Коаліції учасників помаранчевої революції.

День пікетування було обрано не випадково. Учора мало відбутися чергове пленарне засідання Київради, на якому планувалося розглянути 203 земельних питання, а крім того, обговорити територіально-адміністративну реформу столиці. Але міський мер Олександр Омельченко запропонував перенести засідання на шосте жовтня. За повідомленням УНІАН — у зв’язку з тим, що під будівлею КДМА проходить мітинг ряду партій та громадських організацій з використанням потужної звукової техніки. А. Омельченко констатував: доведеться працювати в складних умовах. Крім того, з його слів, сесію варто відкласти, щоб «дати об’єктивну оцінку» подіям під стінами мерії.

Українські миротворці відправляться до Судану

Україна направить майже 40 осіб миротворчого контингенту до Судану для участі в Місії ООН у цій країні. Відповідний указ Президент Віктор Ющенко підписав 28 вересня. До Судану відправляться миротворці з числа військовослужбовців Збройних сил і працівників органів внутрішніх справ. Як повідомила прес-служба Міністерства оборони, дану ухвалу було прийнято, враховуючи звернення Секретаріату ООН. Раніше Україна разом із ЄС закликала уряд Судану і повстанців Дарфуру (регіон на заході країни) спільно залагодити конфлікт. Громадські організації, зокрема Міжнародна амністія, називали дії суданського уряду в Дарфурі етнічною чисткою та геноцидом. Уряд, своєю чергою, заперечує звинувачення. За даними ООН, у ході конфлікту загинули понад 180 тис. осіб, понад два млн. були змушені залишити своє місце проживання.

Період парникового ефекту

Площа арктичної криги скорочується четвертий рік поспіль, твердять американські вчені. За їхніми даними, сьогодні цей показник перебуває на найнижчій позначці за останні сто років. «У вересні 2005 року буде встановлено новий рекорд мінімуму площі арктичної крижаної шапки», — говорить у інтерв’ю Бі-Бі-Сі Марк Серрезе з Національного центру вивчення снігу та льоду в Колорадо (NSIDC). Він вважає, що останні дані — це свідчення кліматичних змін, пов’язаних із діяльністю людини. «Все більш і більш переконливими стають докази того, що парниковий ефект дійсно має місце. Особисто я готовий поставити свій іпотечний кредит на те, що відбувається саме це», — підкреслив учений. Якщо нинішні темпи дійсно є результатом людської діяльності, то Марк Серрезе, наприклад, бачить серйозні причини для неспокою.

«Горючий» протест

Із завтрашнього дня в Індонезії чекають підвищення цін на бензин. Учора автомобілісти вишикувалися в черзі до заправок, а найбільш обурені вийшли на демонстрацію протесту. Індонезія є однією з нафтовидобувних країн, однак уже давно стала імпортером цього палива. При цьому уряд субсидує ціну на бензин. В умовах зростання світових цін на нафту субсидії стають усе більш дорогими для державного бюджету. У березні ціни вже підвищувалися на 29%, що викликало маніфестації протесту, які тривали декілька днів, передає Інтерфакс. Як зросте ціна на пальне зараз, не повідомляється, але, на думку експертів, зростання буде більш істотним. 1998 року акції протесту проти зростання цін на бензин стали однією з причин, які призвели до повалення режиму Сухарто, що правив країною близько трьох десятиріч.

Венецію захистять дамбами

Будівництво дамб, які захистили б Венецію від повеней, буде продовжуватися, незважаючи на протести екологів. Про це заявив прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі після зустрічі з міською владою. Будівництво обійдеться у 4,5 млрд. євро і має бути закінчене до 2011 року. Проект під назвою «Моісей» було схвалено два роки тому; в минулому році почалося будівництво 78 рухомих загороджень, які підніматимуться з морського дна у разі дуже високого припливу. Екологи стверджують, що будівництво цих бар’єрів шкодить екосистемі венеціанської затоки. У цей час підвищений рівень води у Венеції спостерігається протягом приблизно 200 днів на рік. На початку ж ХХ століття цей показник складав усього сім днів на рік.

Золота валіза

Поліція Сьєрра-Леоне ввечері у середу підтвердила затримання двох російських громадян, які намагалися вивезти з країни близько 230 кілограм золотого піску, повідомляє Франс прес. Згідно з повідомленнями, росіяни намагалися пронести золото на борт літака в ручній поклажі. За словами поліції, розпочато розслідування. Це далеко не перший випадок затримання російських громадян в африканських країнах за різними обвинуваченнями, хоча часто місцева влада називає росіянами громадян інших країн колишнього СРСР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати