Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

08 квітня, 00:00

Білл Гейтс за інвестиції в «розумну» допомогу

Найбагатша людина планети, американський мільярдер, колишній патрон «Майкрософта» Білл Гейтс послідовно виступає на захист інтересів бідних. Днями, виступаючи з трибуни Європарламенту, він закликав країни Старого Світу закладати витрати на допомогу державам на шляху розвитку, на думку мільярдера, особливо потрібну в посткризовий період. Голова добродійного фонду «Білл і Мелінда Гейтс» вважає, що «саме зараз про допомогу бідним слід говорити як ніколи відкрито, тому що на кону реальна можливість врятувати мільйони життів щорік. Ми говоримо про фінансові відрахування, що можуть допомогти фермерові в далекій країні зібрати урожай, а його сусідові — врятувати свою сім’ю від злиденності». У Берліні Білл Гейтс і міністр із питань розвитку Дірк Нібел підписали меморандум про взаєморозуміння в посиленні співпраці між Берліном і фондом. Мета співпраці полягає «в інвестуванні в розумну допомогу, що може врятувати життя, покращити умови життя та будувати процвітаючі й стабільні суспільства», — зазначив Гейтс, читаючи заяву німецькою мовою. На фото Гейтс позує на тлі Бранденбурзьких воріт разом із членами організації «ONE», що намалювала в місті багато графіті. На одному з них зображена африканська жінка і напис: «Здорова жінка — здорові діти».

Португалія звернулася за фінансовою підтримкою до ЄС

Тимчасово виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Португалії Жозе Сократеш повідомив, що його країна звернулась до ЄС із проханням про надання екстреної фінансової допомоги. За словами Сократеша, його країна піддається «надто великому ризику, і вона не може залишитися без захисту». Уряд Португалії тривалий час був проти того, щоб звернутися по допомогу, проте минулого тижня він був вимушений визнати, що не зміг привести бюджетний дефіцит 2010 року у відповідність до вимог зони євро. На думку експертів, може йтися про надання Лісабону 80 млрд євро. Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що звернення Португалії буде розглянуто «в максимально стислі терміни, згідно з існуючими правилами». Він також «висловив упевненість у тому, що Португалія здатна подолати існуючі труднощі разом зі своїми партнерами». Єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен схвалив дії тимчасової португальської влади. «Це відповідальний крок, зроблений урядом Португалії в ім’я стабільності в країні та Європі», — наводить його слова агентство «Рейтер». Дії Сократеша підтримав і лідер португальської опозиції, соціал-демократ Педро Пассос Коельо. Минулого місяця уряд соціалістів подав у відставку після того, як його пропозиція про заходи жорсткої економії були знехтувані парламентом. Уряд запропонував низку жорстких заходів із надією скоротити цього року дефіцит бюджету на 4,6% ВВП. Йшлося про скорочення допомоги з безробіття, збільшення податкового тягаря, а також транспортних тарифів.

Грецькі ЗМІ проводять безпрецедентний чотириденний страйк

Грецькі засоби масової інформації почали вчора вранці безпрецедентний чотириденний страйк, який торкнеться радіо, телебачення і друкованих видань. Не менше семи журналістських профспілок, включаючи всі найбільші, оголосили про призупинення роботи з раннього ранку 7 квітня до ранку понеділка 11 квітня. Вони вимагають від працедавців зупинити скорочення робочих місць і доходів співробітників, а також зберегти систему колективних трудових договорів, які для журналістів набагато вигідніші за індивідуальні контракти. Очікується, що впродовж страйку не виходитимуть газети, радіо і телебачення на чотири дні припинять передавати випуски новин, також не працюватиме державне Афінське агентство новин. У четвер багато грецьких газет виходять у розширеному недільному варіанті, також у кіосках з’явилися суботні і недільні тижневики. Грецький ринок ЗМІ опинився в глибокій кризі через загальний спад економіки. Скоротилися наклади друкованих видань і обсяг реклами на радіо й телебаченні. Закрили кілька відомих газет. Зазнають труднощів із фінансуванням більшість ЗМІ, включаючи популярні приватні телеканали. Скоротило витрати й державне телебачення, яке фінансується за рахунок спеціального податку з громадян країни. На цьому фоні працедавці приступили до звільнень, багатьом іншим журналістам запропонували погодитися на скорочення зарплат. У відповідь журналістські профспілки вимагають від працедавців відмовитися від звільнень і підвищити зарплати.

Туск: Росія не говорить усієї правди про катастрофу літака Качиньського

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Росія не говорить усієї правди про авіакатастрофу під Смоленськом, у результаті якої загинули президент Лех Качиньський та інші офіційні особи. «Росіяни намагаються приховати (низку подробиць авіакатастрофи. — Прим. Бі-Бі-Сі) не тому, що там є якісь страшні таємниці, а тому, що, як правило, вони не люблять визнавати свої помилки і слабкості», — заявив польський прем’єр в інтерв’ю програмі Бі-Бі-Сі Newsnight. Він також зазначив, що доповідь Міждержавного авіаційного комітету є односторонньою: «Хоча доповідь виділяє достатньо ймовірні помилки і промахи польської сторони, вона замовчує відповідальність росіян». Тим часом офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін сьогодні, 7 квітня, заявив, що Польща відповіла не на всі запити Росії у зв’язку з розслідуванням авіакатастрофи. За його словами, відповіді отримані поки що лише на два з шести запитів, які СК спрямував до Варшави, причому не в повному обсязі. Раніше головний військовий прокурор Польщі Кшиштоф Парульський повідомив, що слідство у справі про катастрофу Ту-154 під Смоленськом продовжено до 10 жовтня 2011 року. 6 квітня Росія передала польській стороні 14 томів копій матеріалу кримінальної справи про авіакатастрофу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати