Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На захист ректора

Іван Драч вимагає від влади законного призначення керівника Донецького національного університету
01 жовтня, 00:00

Днями народний депутат України, громадський та державний діяч, голова Конгресу української інтелігенції Іван Драч звернувся до міністра освіти та науки України Дмитра Табачника та Генеральної прокуратури з відкритим листом, який надіслав і до редакцій «Дня», «Літературної України» та «Слова просвіти». У ньому він просить переглянути рішення МОН про звільнення ректора Донецького національного університету Володимира Шевченка, а також вимагає провести конкурс на заміщення цієї посади на законних засадах. Як повідомляв «День» раніше, Міносвіти звільнило Володимира Шевченка з ректорського крісла 29 липня цього року. Це пояснювали завершенням контракту. Замість Шевченка виконувачем обов’язків був призначений проректор Андрій Кучко. А наприкінці вересня у МОН заявили, що в. о. ректора стане Петро Єгоров, декан обліково-фінансового факультету. Такі дії міністерства викликали обурення як серед студентів, так і в колі науковців та громадських діячів, бо порушують статті закону «Про вищу освіту».

— Оскільки посада ректора вищого навчального закладу є виборною, то порядок обрання на цю посаду та викликання з неї врегульовано чинним законодавством України, зокрема ст. 39 Закону України «Про вищу освіту». Тому дії, що суперечать цьому порядку, є протизаконними, — йдеться у листі Івана Драча. — Бо згідно зі ст. 39 «Обрання, затвердження та звільнення з посади керівника вищого навчального закладу» Закону України «Про вищу освіту» конкурс на заміщення посади керівника ВНЗ оголошується власником або уповноваженим органом кожні п’ять років, а на посаду керівника національного ВНЗ — кожні сім років.

Як пояснив Іван Драч, сім років з моменту оголошення попереднього конкурсу минуло у травні 2010 року, однак міністерство не оголосило конкурс ні тоді, ні нині. Та й невідомо, чи збирається це робити взагалі. На думку вченого, такі дії шкодять навчально-виховному процесу, розвитку науки Донецького національного університету, а також ставлять під загрозу збереження землі, що знаходиться в постійному користуванні закладом.

— Жодних підстав для звільнення ректора не було. Очолюваний ним багато років університет став одним із провідних вищих навчальних закладів України, перебуваючи у рейтингу ВНЗ держави серед десяти найкращих в останні роки. Однак з липня і до сьогодні 20-тисячним колективом ВНЗ керує в. о. ректора, а не законно обраний керівник. Самі ж обставини звільнення ректора не відповідали ні законній процедурі, ні духу шанування гідності самоврядної університетської громади, — пише у відкритому листі Іван Драч.

Аби встановити справедливість, у серпні працівники та студенти ДонНУ, заслужені працівники освіти та науки України та вся наукова громадськість Донеччини звернулися до Президента та прем’єр-міністра з вимогою спонукати Дмитра Табачника оголосити конкурс на заміщення посади ректора ДонНУ. Але жодної відповіді на свої звернення вони не отримали. Тому надіслали їх повторно, у тому числі і Генеральній прокуратурі, аби та з’ясувала причини, чому керівник МОН порушує закон. Таким чином, науковці та громадські діячі чекають на діалог з владою і на конкретні кроки від неї. Та поки що, замість відповідей, наукова спільнота отримала мовчанку та ігнорування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати