Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нова модель кандидата»

Качиньський запропонував цікаву дискусію про Польщу. Чи вистачить цього для перемоги?
02 липня, 00:00
ІНТРИГА НАВКОЛО ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ У ПОЛЬЩІ ЗАГОСТРЮЄТЬСЯ... / ФОТО РЕЙТЕР

Виборча ситуація перед другим туром президентських виборів у Польщі стає все більш заплутаною. Якщо перші теледебати минулої неділі виграв представник правлячої партії «Платформа обивательська» (PO) спікер парламенту Броніслав Коморовський, то позавчорашні теледебати, на думку багатьох експертів, були за лідером опозиційної партії «Право і справедливість» (PiS) Ярославом Качиньським.

Політичні коментатори, які перебували в студії TVN24, відзначили, що на других теледебатах краще виглядав саме Качиньський. «Якби завтра були вибори, — зауважив Ерик Містевич, — то Качиньський повернув би втрачене під час перших теледебатів. Він продемонстрував упевненість у собі, а також велику програму, динамізм». Цей політичний консультант також вважає, що тепер Коморовський має наздоганяти Качиньського. На думку Містевича, Коморовський «погубив себе в цих дебатах, був дещо гірше підготовлений. Тим часом Качиньський зробив урок з перших теледебатів. Представив дуже цікаві думки: безперервно сипав цитатами, даними і міг «порвати» тих, хто залишався незорієнтованим і ще не визначився зі своїм вибором».

Інший політолог — Марек Кохан з Варшавського університету — вважає, що Качиньський представив значно кращий клас. «Можна сказати, що сьогодні ми побачили нову модель кандидата, нову модель аргументації, досить привабливу. Якби мене запитали, хто виграв, то я сказав би, що це Ярослав Качиньський», — коментує експерт. Він також додав, що «перш за все, ці дебати виграли виборці. По-перше, тому, що мали добре видовище, а по-друге, почули цікаву дискусію про Польщу і про важливі справи. Зокрема, Качиньський запропонував провести Олімпійські ігри у Варшаві, «вивільнити польську енергію», а також домогтися, щоб країна увійшла до G20.

Слід відзначити, що в рекламних роликах, які демонструються на польських телеканалах, обидва кандидати дотримуються різної тактики. Ярослав Качиньський подається переважно як оратор перед величезними натовпами людей, який порушує різні теми, говорячи про своє бачення розвитку Польщі і солідарності XXI століття. Тим часом виступи Коморовського скоріше нагадують виконання ним обов’язків державного чиновника, який проголошує промови перед військовими, ветеранами. Окрім того, значна частина роликів Коморовського неначе взята з української виборчої кампанії. Йдеться про заклики різних політиків, артистів, спортсменів голосувати за Коморовського, який забезпечить спокій у країні на противагу Качиньському.

І справді, багато експертів, з якими доводилось автору спілкуватися у Варшаві, відзначають, що для Польщі в даний момент кращий президент — це Коморовський. І як аргумент на користь саме цього політика наводиться приклад «поганої коабітації» Лєха Качиньського як представника опозиційної партії PiS та Дональда Туска, представника правлячої РО.

Зокрема, про це говорили групі іноземних журналістів у польській Gazeta Wyborcza, яка відкрито підтримує Броніслава Коморовського. Заступник редактора міжнародного відділу цієї газети Роман Імельські відзначив, що ці президентські вибори є другими за важливістю в історії Польщі після 1995 року. За його словами, зважаючи на фінансову кризу та глибокі зміни в єврозоні, країна не може допустити, щоб дві гілки влади конкурували між собою. «Ми заслуговуємо на президента, який підтримуватиме розвиток нашої країни. І президент має бути людиною, яка не розколює країну», — наголосив він.

За його словами, Качиньський є старомодним політиком, який добре боровся у 1980-х роках. «Але ми пам’ятаємо, як він порушував конституцію, що раніше говорив про Німеччину і Росію. І зараз єдиний західний політик, який зустрівся з Качиньским, — це лідер консерваторів Девід Камерон, який є євроскептиком», — додав Роман Імельські.

Катажина Пісарська з Європейської академії дипломатії теж підтримує обрання президентом Коморовського. Вона виходить з того, що Ярослав Качиньський менше, ніж його брат Лєх, схильний до компромісу. «Хоча він заявляє, що змінився, навряд чи можна очікувати, що він буде схильним до компромісу з урядом», — сказала вона. «Тому, — додає Катажина, — краще обрати Коморовського і дати можливість уряду проводити реформи, бо тоді можна буде конкретно спитати за результат». На її думку, у разі поразки Качиньського на цих виборах він може взяти реванш на парламентських виборах 2011 року.

Варто нагадати, що 2005 року нинішній прем’єр-міністр Дональд Туск під час другого туру голосування поступився брату-близнюку нинішнього лідера PiS Лєху Качиньському, програвши теледебати. Щоправда, тоді Дональд Туск у першому турі випереджав Лєха Качиньського на три відсотки. А зараз відрив між Броніславом Коморовським і Ярославом Качиньським після першого туру є дещо більшим і складає п’ять відсотків.

Однак оглядачі відзначають, що останнім часом лідер опозиції постійно набирає, тим часом як представник РО втрачає. Адже, згідно з опитуваннями, до першого туру Коморовський мав отримати дещо менше 50 відсотків голосів, а насправді його результат становить 41,5 відсотка проти 36,5 відсотка голосів, поданих за Ярослава Качиньського.

Згідно з даними опитування соціологічної служби GfK Polonia, які було опубліковано минулої суботи, у другому турі за Коморовського готові проголосувати 53 відсотки опитаних, а за Качиньского відповідно — 42. Але хто зараз може вірити опитуванням громадської думки, зважаючи на те, що багато виборців, які голосували за Качиньського, не зізнавались, що вони будуть за нього голосувати. Окрім того, не все зрозуміло з явкою виборців, з тим, чий електорат виявиться найбільш мобілізованим.

Очевидно, що для Качиньского чи не найважливішим буде те, чи повірять виборці його зміні, його «новій моделі кандидата». У польській пресі і на телебаченні постійно подаються інтерв’ю з психологами, знавцями мови, міміки стосовно того, чи справді змінився Качиньський. У переважній більшості експерти з міміки кажуть, що — ні. Але вирішувати виборцям. До речі, більшість співрозмовників вважають, що відрив між кандидатами буде незначним. І невідомо, хто переможе на цих виборах.

Єдиний, хто упевнений у перемозі Коморовського, — це президент і засновник Центру міжнародних відносин Януш Рейтер. Він вважає, що ці президентські вибори визначатимуть майбутні роки і матимуть вплив на парламентські вибори 2011 року, які будуть значно важливішими, ніж нинішні вибори.

Стосовно можливої зміни політики Польщі щодо України з можливим обранням Коморовського на посаду президента польський експерт-міжнародник сказав таке: «Коморовський представляє провідну партію, і тому питання не в тому, яку політику проводитиме він щодо України, а яку політику проводитиме Варшава щодо Києва. Польща зараз думає, що робити зі зміною влади в Україні. Польща багато вкладала в попередню владу, що було не зовсім успішним чи не принесло бажаного результату. І тепер Варшава намагатиметься закласти більш реалістичну основу для співпраці з Україною».

За його словами, Польща зацікавлена в тому, щоб Україна розвивалася і стала сумісною частиною європейського простору і демократії. «Якщо амбіції нинішнього українського уряду полягають у тому, щоб надалі розвивати інтеграцію з ЄС і водночас підтримувати добрі відносини з Росією, то ми повинні підтримувати такий вибір України. Ми можемо запропонувати наше партнерство, щоб такі відносини розвивалися. Поки що з боку української влади сигнали змішані», — підкреслив Януш Рейтер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати