Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Останнє «європейське» попередження

Цього тижня прозвучала досить важлива для української політики заява
01 лютого, 00:00

В інтерв’ю каналу «Євроньюс» Юлія Тимошенко сказала, що не виключає об’єднання з Партією регіонів в одну коаліцію. Цю заяву Юлія Володимирівна, звісно, «обставила» обмовками. Мовляв, лише «на наших умовах». А наші умови — «це впровадження 20 пунктів детінізації політики й економіки». Але навіть з урахуванням цих обмовок, погодьтеся, це разюча зміна в риториці. Адже ще зовсім недавно будь-яка згадка про союз з регіоналами викликала в Юлії Володимирівни гострі напади неприйняття.

Уже в Києві, усвідомивши, що сказала зайве, Тимошенко почала виправляти ситуацію: «Я категорично це спростовую. У «Євроньюз» йшлося про співпрацю з Партією регіонів лише як влади й опозиції».

Але було вже пізно. Як кажуть, слово не горобець. Регіонали все зрозуміли буквально й оперативно відреагували. Мовляв, ми відкриті для переговорів. «Настала черга порушувати тему широкої коаліції й їй (Тимошенко)...» — говориться в офіційній заяві ПР.

Реакції Банкової не було, хоч експерти одностайні в думці, що ця заява — насамперед меседж для президентської сторони.

«У цьому випадку вона дала зрозуміти Балозі, що коли він і далі продовжуватиме свою політику, спрямовану на розвал коаліції й на обмеження можливостей прем’єра, то в неї в арсеналі є й така політична зброя», — вважає Кость Бондаренко.

Чи можлива, в принципі, така коаліція — ПР і БЮТ? Кость Бондаренко в розмові з «Днем» цього не виключив. «Я вже півроку кажу, що це був би ідеальний варіант у цій ситуації. До того ж, якщо слово сказане (а слова, як правило, матеріальні), то рано чи пізно воно може втілиться».

Те, що зараз відбувається між Тимошенко та Ющенком, експерти описують різними словами. Це й змагання, й ревнощі, й водночас розуміння необхідності бути разом. «Це навіть не шлюб з розрахунку, а шлюб з потреби. Любові тут ніякої. Суцільні зобов’язання», — сказав «Дню» Вадим Карасьов.

На його думку, зв’язка Тимошенко — Ющенко навряд чи протримається до президентських виборів. «Цього немає в планах ні в Тимошенко, ні в Ющенка. А якщо немає в планах, отже, треба знайти оптимальну дату розриву, щоб це не було ні для однієї, ні для другої сторони електоральною катастрофою. Усі шукатимуть зручного моменту, щоб з’їхати, при цьому отримавши лише бонуси для себе й мінуси для іншої сторони».

Щоправда, тут є один важливий момент. Якщо конфронтація Ющенко — Тимошенко призведе до відставки уряду, якщо вони підуть окремо на президентські вибори, то, безумовно, програє Ющенко. Адже, як ми вже не раз могли пересвідчитися, Тимошенко здатна нарощувати рейтинги за будь-яких обставин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати