Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрібен музей непотрібних речей

23 квітня, 00:00

Усе, що пов’язане з В. І. Леніним, зібрав 49-річний художник Петро Пилипів із Старої Синяви, райцентру Хмельницької області. Одна з кімнат у ветхій хатині, що править йому за майстерню, заставлена портретами, бюстами, творами вождя. У другій кімнаті — червоні прапори, вимпели, інші атрибути соцзмагання та пропаганди ленінізму, на яких зображено Володимира Ілліча анфас і в профіль.

— Коли це все почали виносити з кабінетів, я не втомлювався підбирати, зносити сюди, — розповідає колекціонер.

Говорить, що з часом йому все тяжче поповнювати свій паноптикум: «У районі вже, мабуть, нічого з оцієї спадщини соціалізму не залишилося».

Навіщо це йому треба? Якось знайшов щит, де «під зображенням Ілліча — моральні заповіді будівника комунізму». Впізнавши свою роботу, виконану на замовлення секретаря райкому партії, згадав, як працював над нею: «Силует довго виписував. Тоді з цим було строго. Короткий термін для виконання замовлення дали, якоїсь перевірки з області чекали». Пилипіву стало шкода, що плід його ударних трудових буднів пропадає.

— З «Морального кодексу будівника комунізму» й почалася ця колекція, — показує експонати Петро Михайлович.

Інтерес до його колекції виявляють представники зростаючого покоління, яким Петро Михайлович дає у своїй майстерні уроки малювання на гуманітарній основі: «Вони ж не мають жодного поняття про епоху, в якій ми росли-виростали. Змагалися, щось там будували. І в них виникає багато питань. Відповідаю, якщо тільки можу...»

Складає прогноз, що з часом інтерес до його музею наростатиме. Адже все це — знаки й символи епохи, яку треба знати хоча б для того, щоб вона не повернулася.

З усієї Ленініани району до його колекції ще не «перекочував» лише один-єдиний експонат. Це — недоглянутий пам’ятник В. І. Леніну на центральному майдані в Старій Синяві. Одначе праві сили району вже давно порушують питання перед місцевою владою «про демонтаж монумента ідолу». І куди ж тоді візьме Петро Михайлович Пилипів скульптуру висотою 3,1 метра на понад чотириметровому п’єдесталі для повного зібрання ідейної спадщини?.. Повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати