Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Справу Гонгадзе» слухатимуть сьогоднi

14 грудня, 00:00

Щодо запропонованих варіантів «спеціального регламенту» під час слухань скандальної справи, то пропозиції транслювати засідання по радіо і ТБ, запросити для пояснень Леоніда Кучму і голосувати з такої нагоди таємно, так поки і залишились пропозиціями. Чимало емоцій серед частини депутатів викликала заява представника президента у Верховній Раді Романа Безсмертного, який сказав, що Президент не допустить сповзання країни до кризи через скандали у Верховній Раді. Дехто почув у словах Безсмертного загрозу ввести надзвичайний стан і одразу почав виступати проти такої загрози. Зокрема Григорій Омельченко закликав офіцерів діяти відповідно присяги і не виконувати «злочинних наказів». У підсумку обговорення завершилось тим, що голова ВР Іван Плющ повідомив, що слухання «справи Гонгадзе» розпочнуться у парламенті о 16 годині 14 грудня, а режим проведення слухань буде визначено на пленарному засіданні о 10 годині того ж дня.

Щодо позиції керівника держави у цьому питанні, то у перерві Роман Безсмертний пояснив журналістам:

«В ситуації, коли в країні з’явилися перші ознаки стабілізації, дозволити безкінечно розкручувати маховик скандалу означає спровокувати у внутрішньополітичний і навіть загальнополітичний конфлікт. Я дуже хотів би, щоб всі зрозуміли, що таким речам має бути покладено край. Більшість має зрозуміти, що вона — більшість. І якщо вже вести розмову з Президентом по тих чи інших кандидатурах, то таку розмову має вести більшість, і не тягнутися, як сліпе котеня, за пропозиціями які йдуть від опозиції. Я категорично проти того, щоб ситуація навколо зникнення Георгія Гонгадзе, скандал у Борисполі, проблеми з аудіовізуальними доказами скидалися в одну купу і все це подавалось в єдиному комплексі. Все це слід розглядати окремо. А то з’являється Закон про тимчасові слідчі комісії, хоча депутати знають, що без закону про спеціального слідчого і спеціального прокурора нічого той закон не буде вартий. Без закону про імпічмент, без регламенту звітності генпрокурора і неурегульованості питань цивільного котролю за діяльністю органів безпеки та оборони розглянути ці питання законно не вдасться. Ми є учасниками зрежисованих дій, спрямованих на дискредитацію держави, орган ів влади. Я не хочу брати участь у цій грі й бути на боці тих, хто намагається займатися такими речами. Я категорично проти того, щоб у час, коли частина депутатів знаходиться у стані психозу, до залу засідань приходив Президент».

Увечері у вівторок екс-президент України, член фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук заявив, що при голосуванні за проектами постанов Верховної Ради, запропонованими у вівторок, потрібно «керуватися фактами, а не емоціями».

На питання, як би він вчинив як Президент, у разі висунення проти нього звинувачень, подібних до звинувачень на адресу Леоніда Кучми, Л.Кравчук відповів: «При мені такого не було. При моєму президентстві не було таких речей, а зараз — є». У той же час, депутат висловив переконання, що «одне беззаконня не можна переважити іншим беззаконням». «Я на боці закону», — підкреслив Л.Кравчук.

Вчора прес-секретар Президента О.Мартиненко на брифінгу, доводячи до відома погляд Президента на події, що відбуваються, зазначив, що, на думку Л.Кучми «має місце широкомасштабна провокація».

За словами О.Мартиненка, в заяві прес-служби Президента, яку було оприлюднено в той же день, коли лідер Соцпартії, депутат Олександр Мороз пред’явив аудіокасети з голосами нібито вищих посадових осіб, було заявлено що ця касета — «фальшивка». О.Мартиненко зазначив, що Президент висловлюється за якнайшвидше проведення слідства і, в тому числі, експертизи тіла, знайденого в Таращанському районі «Тут не може бути ніяких затримок, суб’єктивних чинників».

За словами О.Мартиненка, деякі експерти й політики вже помітили, що багато дій опонентів Президента слідують логіці «нормального розкручування політичних кампаній». О.Мартиненко не виключає, що після першої та другої плівки «з’явиться третя, четверта, п’ята».

За словами О.Мартиненка в даній ситуації все робиться не для того, щоб встановити істину, а для того, щоб «тримати в напруженні ситуацію». Опоненти Л.Кучми виходять із логіки скандалів, а не логіки пошуку істини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати