Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Валентина Чорновіл: Навіть якщо доведуть, що Чорновола вбили, то замовників все одно не знайдуть

03 червня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА, «День»

Як розповіла «Дню» сестра В’ячеслава Чорновола Валентина, сьогодні вранці вона виявила, що могила її брата, яка знаходиться на Байковому кладовищі в Києві, пошкоджена – на ній є сліди розкопок. «Очевидно, це було зроблено вночі чи рано вранці, - припускає пані Валентина. – Оскільки напередодні йшлося про ексгумацію, то я так розумію, що прах брата викопано. Але я хочу наголосити, що ні я, ні дружина Чорновола Атена Пашко, дозволу на ексгумацію не давали. Раніше була запущена версія, що після аварії В’ячеслав і водій були ще живі, і їх добивали. Навіть якщо так, то замовників сьогодні все одно не знайдуть. Я говорила про це з Тарасом (сином В’ячеслава Чорновола – Ред.) 25 березня, коли в день загибелі батька бачила його на кладовищі. Для чого знущатися над прахом уже після загибелі? Ми й так усі знаємо, що це було вбивство. І Тарас зі мною погодився».

Валентина Чорновіл вважає, що Генпрокуратура скористалася тим, що дружина В’ячеслава Чорновола Атена Пашко зараз в лікарні у важкому стані, і не зможе протестувати проти ексгумації. Сестра Чорновола звернулася до директора кладовища, але він заперечив факт розкопування могили.

«Хочуть – викопують мертвого, хочуть – закопують живого», - в розпачі сказала «Дню» пані Валентина, говорячи про діяльність правоохоронних органів.

У відомстві зазначили, що слідчим відділом прокуратури міста Києва проводиться досудове слідство за фактом загибелі В'ячеслава Чорновола в березні 1999 року. При цьому, як сказано в заяві, ексгумація тіла проведена за згодою родичів. "У даний час у кримінальній справі слідчим прокуратури призначена повторна комісійна судово-медична експертиза тіла загиблого. Після отримання письмового дозволу близьких родичів потерпілого, відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства сьогодні проведена ексгумація тіла В'ячеслава Чорновола, яке після огляду було передано в експертну установу для дослідження. Близьким родичам В'ячеслава Чорновола дозволено бути присутнім при проведенні зазначеної експертизи, а також запропоновано надати свої пропозиції щодо персонального складу експертної комісії ", - сказано в заяві прокуратури.

Хід слідства у кримінальній справі перебуває на особистому контролі заступника Генерального прокурора України - прокурора міста Києва Анатолія Мельника.

КОМЕНТАР

Анатолій Сокоринський, голова Дніпропетровської обласної організації Української народної партії

– Згадую, як безпосередні свідки аварії розповідали, що після зіткнення з КАМАЗом голова Чорновола була розбита. Тому що автомобіль, де він сидів, в'їхав під дишло причепа на величезній швидкості – понад двісті кілометрів на годину. Шансів у нього не було, оскільки В'ячеслав Максимович сидів на передньому сидінні. Добивати його комусь не мало сенсу. Я в подібні версії не вірю, але вони з'являтимуться і через 20–30 років. Тому що деяким людям хочеться вірити в таке. Крім того, я не бачу сенсу в проведенні ексгумації. Скажіть, що можна встановити там зараз – через стільки років? Щоправда, на мій погляд, в історії із загибеллю лідера Руху все ж таки були загадкові моменти. Адже Чорновіл загинув невдовзі після того, як заявив, що потрібно об'єднуватися, а не розколювати Рух.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати