Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від сьогодні Україна має кордони з НАТО

12 березня, 00:00

Сьогодні Польща, Угорщина та Чехія офіційно стають членами НАТО. Міністри закордонних справ цих країн вручать ратифікаційні грамоти своїх парламентів державному секретарю США Мадлен Олбрайт. Церемонія відбудеться в містечку Індепенденс, що в штаті Міссурі. Саме тут тодішній президент США Гаррі Трумен рівно півстоліття тому вперше оголосив про створення НАТО.

Відтепер через українсько-польський та українсько-угорський кордони наша країна матиме «прямий контакт» із найпотужнішим оборонним альянсом у світі. Розширення НАТО на Схід, про неприпустимість якого так довго говорили практично всі російські політики, стало доконаним фактом. І це — зовсім не кінець. Нині заявки на вступ до Північноатлантичного блоку подали Словаччина, Румунія, Болгарія, Македонія, Словенія, Албанія, Литва, Латвія, Естонія — практично вся Центральна Європа. Не всі ці країни готові до вступу до НАТО економічно, але всі визначили основний вектор своєї політики — на Захід, до НАТО, до Євросоюзу, до найпотужнішого у світі оборонного та економічного блоку.

Доконаний факт розширення НАТО на Схід знову загострив питання, яке Україні хоч-не-хоч вирішувати доведеться. Питання її— зовнішньополітичної орієнтації. Київ має нині три можливості: по-перше — рішуче повернути на Захід услід Центральній Європі, визначити вступ до НАТО як пріоритет своєї зовнішньої політики, як мету, до якої далеко, але треба йти; по-друге — піти «білоруським» шляхом, однозначно орієнтуватися на військово-політичний союз із Росією; по-третє — і далі проводити нинішню політику «багатовекторності», балансуючи між Заходом і Сходом. Але в цьому випадку дедалі зростає ризик перетворитися на буфер, який не вважатимуть союзником «своїм» ані в Москві, ані в Брюсселі чи Вашингтоні.

Утім, дехто в Москві вибір за нас уже, здається, зробив. Лідер ЛДПР Володимир Жириновський, коментуючи чеському телебаченню вступ цієї країни до НАТО, безапеляційно заявив: «Нині ви стали для нас ворогами». І пообіцяв, що «у відповідь» «ми пошлемо війська до Білорусі і створимо військовий блок Росії, Білорусі, України та Сербії». Може виникнути запитання: та хто такий Жириновський? Але здається, що в деяких випадках справа виглядає майже як у старому прислів’ї: «Що в Жириновського на язиці, те в російського керівництва на думці».

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Вступ Польщі, Угорщини та Чеської Республіки до НАТО означає більшу стабільність для всієї Європи, заявив учора міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати