Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Як не образити Росію»,

або Адаптація України з прицілом на членство в НАТО
26 листопада, 00:00

У НАТО вітають зусилля стратегічного партнера — України — зі збільшення своєї присутності в Афганістані, хоча це й не велике збільшення, «не на метр, а на два-три сантиметри», повідомило «Дню» джерело в Організації Північноатлантичного договору. За словами співрозмовника «Дня», в НАТО висловлюють жаль з приводу того, що український Президент Віктор Янукович не приїхав на саміт Альянсу, що відбувся 19—20 листопада в Лісабоні. Це може бути сприйнято, відзначив співрозмовник «Дня», як свідчення того, що в України немає інтересу до Організації Північноатлантичного договору, що може мати певні наслідки для Києва. Разом з тим джерело зазначило, що не всі лідери країн, яких запрошував генсек, взяли участь у саміті.

У НАТО позитивно сприйняли підписання напередодні саміту Президентом України указу про забезпечення продовження конструктивного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору. Це підтверджує те, що відносини з Альянсом таки є важливим напрямком для України і Київ хоче використати всі можливості співпраці з НАТО, відзначає джерело.

Також він звернув увагу й на те, що призначення п’яти координаторів співпадає з п’ятьма пунктами Річної національної програми, а також з п’ятьма статтями Плану дій щодо членства. А це означає, що всі агентства, які задіяні у реалізації Річної національної програми, будуть конкретно координувати свою діяльність через інститут координаторів. «Це дуже добре бачення», — наголосив співрозмовник.

Реалізація Річної національної програми, додає він, свідчить про те, що Президент України вважає цю програму позитивним інструментом розвитку відносин з Альянсом, а також реалізації реформ, і загалом така співпраця підвищує якість самої країни. У НАТО також поділяють думку стосовно того, що Річна національна програма може стати важливим елементом реформ, і обіцяють підтримку зі свого боку.

На певних кіл євроспільноти, 2011 року, коли в країні не буде виборів, співпраця між Альянсом та Україною активізується. І до того ж, весною наступного року відбудеться перший візит генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена на запрошення Президента Віктора Януковича в Україну.

Співрозмовник «Дня» не став коментувати заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової, яка, перебуваючи у Варшаві 23 листопада, сказала: «Україна не тільки висловила бажання брати участь у будівництві європейської ПРО, але також запропонувала використовувати свої радари. Якщо ця пропозиція зацікавить НАТО, ми готові конкретно співпрацювати». За його словами, у НАТО ніхто не знає про це.

Разом з тим він позитивно оцінив заяву голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського, який, перебуваючи 9 вересня у штаб-квартирі Альянсу, повідомив, що «Україна на кінець року готує оновлену національну стратегію безпеки, яка повинна стати частиною загальної безпеки НАТО». Це говорить про неподільність безпеки і про те, що всі гравці грають одну музику, тож зміна одного напрямку — відмова від вступу України в НАТО — не зупиняє позитивну гру, підкреслив співрозмовник.

Говорячи про перспективу членства України в НАТО, він сказав наступне: «У даний момент відбувається адаптація двох сторін: НАТО і України. На самому початку, коли Янукович прийшов до влади, то сказав «стоп» НАТО, але в реальності все відбувається навпаки. Сьогодні Україна ближче до Альянсу, ніж декілька років назад. За кулісами більше присутності, ніж на естраді. Ми отримуємо сигнали, що є зацікавленість вступу України в НАТО, але в Києві коливаються, яким чином це зробити, щоб не образити росіян».

Джерело в НАТО також вважає позитивом поліпшення відносин між Україною та Росією, що вносить додаткову гарантію для безпеки всіх у Європі, оскільки НАТО зацікавлене у поліпшенні відносин як з Києвом, так і з Москвою.

Також участь Медведєва у саміті НАТО є свідченням зацікавленості і Росії в поліпшенні відносин та зближенні. Росія зацікавлена у співпраці з Альянсом з низки питань: протиракетна оборона, боротьба з тероризмом, піратство. Разом з тим, джерело відзначило, що не може бути швидкою відповідь на пропозиції російського президента Дмитра Медведєва про те, що Росія і Захід можуть створити єдиний периметр протиракетної безпеки з елементами ПРО і ППО, орієнтованими назовні. «Такі питання, — відзначив співрозмовник «Дня», — швидко не вирішуються».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати